VIDEO // O instalație ce costă 24 000 de lei permite un consum zilnic de electricitate de doar 2 lei: Invenția unui moldovean, testată cu succes la Bălți și Râbnița!
Un nou sistem de încălzire ce colectează lumina și căldura soarelui și le transformă în agent termic a fost inventat în R. Moldova.
Invenția, care ajută la reducerea costurilor energetice și promovează energia verde, îi aparține lui Vladimir Ursu de la Asociația Obștească Renaștere Rurală, iar colectorul a fost deja testat cu succes la Bălți și Râbnița.
Costul instalației este de aproximativ 24 000 de lei, dar consumul zilnic de electricitate - de doar 2 lei, arată calculele inventatorului.
„Acest colector reprezintă tuburi vidate din sticlă, care au fost inițial primordial folosite pentru încălzirea apei calde menajere, iar noi le-am modificat astfel ca să încălzească aerul. Propulsarea aerului se face prin aceste tuburi vidate, al aerului pe care noi îl luăm din încăpere, îl încălzim și îl dăm înapoi în încăpere. În zilele însorite de iarnă acest lucru este posibil”, explică Vladimir Ursu.
Colectorul solar contribuie semnificativ la creșterea eficienței energetice și este recomandat pentru încălzirea locuințelor, a instituțiilor publice și a halelor industriale. Acesta este eficient pe timp de zi, noaptea fiind necesară o altă sursă de energie termică.
„Avem o instalație similară la Bălți. Testele noastre au arătat că, în luna decembrie, proprietarul casei a achitat 6 000 de lei pentru încălzire prin gaz cu centrală termică, iar în luna ianuarie, care a fost destul de însorită anul trecut, au achitat doar 2 000 de lei”, afirmă Vladimir Ursu, citat de PNUD Moldova.
Vitalie Boico de la Bălți este unul dintre beneficiarii colectorului solar. Deși a fost sceptic la început, a acceptat totuși să-i fie transformată casa într-un teren experimental.
„Trebuie să fii inovativ și să te uiți la ce este acum pe piață. Și acum sunt foarte mulțumit că, într-adevăr, funcționează și pot să spune că acum toate caloriferele sunt închise. Uneori, dacă avem soare bun, se ridică temperatura și până la 23 - 24 de grade și totul e închis”, detaliază Vitalie Boico.
O asemenea instalație a fost conectată și la Râbnița.
Construcția și testarea celor două colectoare solare a fost posibilă cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
În sezonul rece, colectorul solar generează aer cald, care poate fi utilizat ca agent termic pentru încălzirea spațiilor pe durata zilei. În timpul verii, aerul cald produs poate servi la uscarea fructelor și legumelor, oferind oportunități valoroase pentru dezvoltarea antreprenoriatului local.
Menționăm că, în anul 2024, Asociația Obștească Renașterea Rurală a beneficiat de un grant în valoare de 15 mii de euro prin intermediul platformei sectoriale de mediu susținută de UE și PNUD în cadrul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”.
Procuror anticorupție, pe mâna judecătorilor: Cheltuieli de peste 6,5 milioane de lei, dar nu le-a putut justifica pe toate. Riscă o amendă de până la jumătate de milion de lei sau închisoare de până la 15 ani
CSM vrea salarii mai mari pentru judecători: „Deși în ultimii ani au fost înregistrate majorări salariale de 14% și 15%, există încă îngrijorări cu privire la suficiența acestora pentru a constata executarea Hotărârii Curții Constituționale”
Fosta ministră de Externe a României, decorată cu „Ordinul de Onoare”: „Luminița Odobescu a contribuit la promovarea deschiderii negocierilor de aderare a R. Moldova la UE”