VIDEO // Noi acuzații GRAVE la adresa lui Dodon și PSRM. Prin intermediul unei SCHEME, șeful statului ar câștiga anual MILIOANE de dolari: „Tragedia acestor oameni este exploatată de Dodon și PSRM”
Președintele Igor Dodon, liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), ar câștiga anual milioane de dolari doar pentru faptul că „intermediază” exportul de fructe în Federația Rusă.
„Faptul că fermierii moldoveni au primit interdicția de a exporta în Rusia este o tragedie. Această tragedie este exploatată de Igor Dodon și socialiști. Embargoul a fost exploatat nu doar politic de Igor Dodon, dar și economic. Actualmente, fermierii moldoveni trebuie să aibă o relație mai apropiată cu Dodon pentru a putea exporta marfa în Rusia. Toți producătorii care doresc să-și vândă marfa în Rusia trebuie să-i plătească „otkat” lui Dodon”, a dezvăluit astăzi liderul Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, într-o conferință de presă susținută la Chișinău.
Potrivit lui Kalinin, cel care anterior afirma că Igor Dodon a adus 20 de milioane de dolari de la Moscova cu avionul oferit de Compania „Gazprom”, fără acest comision care ar fi oferit președintelui, producătorii nu au nicio șansă să exporte în Rusia.
„Dodon a pus în aplicare această strategie în anul 2015, când a început negocierile cu partenerii săi de la Moscova. Acesta a trimis la Kremlin o scrisoare, prin care cerea ca 10 întreprinderi din R. Moldova să aibă posibilitatea să exporte produsele în Rusia. Astfel, pe 26 februarie 2015, Dodon reușește să obțină permisiunea de la autoritățile din Rusia ca producătorii autohtoni să exporte mărfuri. Doar că de acest privilegiu nu s-au putut folosi toți, doar cei mai apropiați agenți economici de Dodon. În perioada anilor 2015-2018, numărul agenților economici și al întreprinderilor s-a majorat considerabil. În mare parte, aceste companii (intermediare) se ocupă cu exportul fructelor, proprietarii cărora sunt, printr-o oarecare coincidență, simpatizanți sau chiar membrii PSRM, a căror activitate este desfășurată în regiuni mai mult orientate spre Est, adică Găgăuzia și Transnistria. Pentru a controla aceste activități, produsele moldovenești pot fi exportate doar prin anumite puncte de trecere vamală, controlate de către președintele Dodon”, a subliniat acesta.
Sursa citată a mai adăugat că reprezentanții companiilor care refuzau colaborarea cu Dodon, dispăreau din lista „privilegiaților”. „Companiile care refuzau să conlucreze cu el observau că nu mai erau în lista întreprinderilor cu drept de export. Aceste companii trebuiau să conlucreze doar cu întreprinderi intermediare, aprobate de PSRM, cărora la fel trebuiau să le achite pentru servicii. Tariful era de la 700 la 1 000 de dolari pentru fiecare camion de produse exportate”.
Kalinin este convins că este vorba de o schemă „criminală”, iar organele competente ar trebui să se autosesizeze. „Volumul exporturilor de fructe și legume în Rusia atinge 100 de milioane de dolari. Companiile intermediare cumpără produsele de la producători cu preț extrem de mic, iar la vama rusească produsele sunt taxate scump. Ulterior, prin judecată, se demonstrează că tarifele vamale au fost prea mari, banii se întorc, însă ajung doar la firma intermediară. Astfel, producătorul are un venit mizerabil, pentru că toate cheltuielile pentru transport sunt pe umerii săi. Producătorii pierd anual 40-50 de milioane de dolari în urma acestor scheme. Banii ajung în buzunarele firmelor intermediare ale socialiștilor”.
Anterior, Președinția nu a vrut să comenteze declarațiile făcute de Kalinin.
Mai multe detalii vedeți în conferința susținută de Kalinin.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”