04:30:48 22.11.2024
Stiri

VIDEO // Ministrul Nicu Popescu, discuții la Moscova despre când ar putea avea loc UNIREA R. Moldova cu România, despre Pactului Ribbentrop – Molotov sau despre DRACULA. „A fost verișorul lui Ștefan cel Mare, putem spune că Dracula e al nostru”

Actualitate 19.11.2021 11:07 Vizualizări10545 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ministrul Nicu Popescu, discuții la Moscova despre când ar putea avea loc UNIREA R. Moldova cu România, despre Pactului Ribbentrop – Molotov sau despre DRACULA. „A fost verișorul lui Ștefan cel Mare, putem spune că Dracula e al nostru”


Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a declarat la Moscova că majoritatea cetățenilor R. Moldova nu și-ar dori, la etapa actuală, Unirea cu România, dar e cert că vorbim aceeași limbă, că avem o istorie comună, voievozi și poeți comuni.

Declarația oficialului de la Chișinău, care a întreprins pe 17 noiembrie curent o vizită în Federația Rusă, a fost făcută la postul de radio „Eho Moscvî” (Ecoul Moscovei).

Întrebat ce părere are despre Unirea R. Moldova cu România, Popescu a subliniat că „majoritatea populației nu-și dorește unirea cu România”.

„Ce cred eu persoanal? Eu nu sunt pur și simplu Nicu Popescu, eu sunt ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, stat independent. România a fost prima țară care a recunoscut independența R. Moldova. Așa că nu sunt careva întrebări care ar influența independența R. Moldova. Așa că eu pot să vă spun că sunt pentru o Moldovă independentă. Acesta e mandatul primit de la populația R. Moldova. Astfel, eu acționez strict reieșind din mandatul primit”, s-a justificat Nicu Popescu.

În același context, ministrul a fost întrebat despre efectele Pactului Ribbentrop – Molotov din punct de vedere teritorial, document care a rupt Basarabia de la România și a anexat-o la URSS. „Alexandr Lukașenko mi-a spus în acest studio că le mulțumește lui Ribbentrop și Molotov. În Moldova cum e perceput acest pact?”, a întrebat jurnalistul rus.

„Efectele au fost fără îndoială dramatice și nu doar din punct de vedere teritorial. Cel mai important efect a fost, fără îndoială, ultimatumul sovietic din iunie 1940, care a dus la cedarea Basarabiei de către România. Noi avem aceeași limbă cu România. Noi vorbim limba română, avem aceeași istorie, avem aceiași poeți. Aveam aceiași voievozi în perioada medievală. Avem o istorie comună, aceeași limbă, cultură comună. Chiar și atunci când discutăm cu reprezentanții Uniunii Europene… toate legile UE sunt și în limba română, limba noastră. De aceea, relațiile noastre cu România sunt foarte apropiate. Dar știți că în Europa mai sunt state care vorbesc limba oficială a altui stat. Deci, faptul că avem aceeași cultură, aceeași istorie nu influențează asupra independenței la această etapă”, a puntat Popescu.

Jurnalistul rus a atras atenția că oficialul Guvernului R. Moldova a spus „la această etapă”.

„Așa este. Pentru că ce a fost, de exemplu acum o mie de ani… Pot să vă amintesc că aproape trei ani capitala Rusiei Kievene a fost pe teritoriul actual al României, în orașul Nufărul din Delta Dunării. R. Moldova este stat independent, iar Pactul Ribbentrop – Molotov reprezintă o etapă dificilă în istorie. Din punctul nostru de vedere, a fost un act ilegal, care a avut un impact negativ pentru regiunea noastră, pentru cetățenii noștri. Au fost oamenii deportați, a fost o adevărată tragedie. Dar acum noi privim spre viitor. Noi ne dorim să construim un stat funcțional. Chestiunile istorice sunt importante, dar când privim spre viitor, pentru noi e important să soluționăm problemele oamenilor. Nu vrem să ne cramponăm de unele probleme istorice, deoarece avem un mandat clar de a ne mișca înainte. Noi nu ne dorim că anumite evenimente istorice, care divizează cetățenii… Fiecare țară a avut la un moment dat anumite evenimente istorie, care au divizat populația. Și în R. Moldova, firește, există multe astfel de linii de demarcație istorice, lingvistice și geografice. Nu există state fără astfel de întrebări. Dar încercăm să nu le acutizăm”.

În acest moment, Popescu a fost întrebat dacă Dracula este al moldovenilor sau al românilor, insistând că ar fi vorba de „popoare diferite”.

„Dracula a fost verișorul voievodului nostru Ștefan cel Mare. Dracula s-a născut în Transilvania, a fost voievod al Valahiei, dar verișor al unui suveran moldovean. Astfel, întrebarea dacă e al nostru sau nu – da, este al nostru. Cu toate că, formal, nu a fost lider al Moldovei medievale”, a conchis Popescu.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md