VIDEO // Moldovenii din stânga Prutului, „diferiți” de cei de la Suceava sau Iași? Propaganda rusă, combătută de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Cei care au rupt Moldova au nevoie de justificări”
Faptul că populația din spațiul dintre Nistru și Prut ar fi „diferită” sau ar constitui un „alt popor” decât moldovenii din Moldova de dincolo de Prut este „o aberație” inventată de rușii care „au rupt Moldova în două” pentru a-și justifica ocupația asupra acestui teritoriu încă de la 1812.
Academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, arată, într-o nouă „Lecție de istorie”, emisiunea moderată de jurnalistul Vasile Munteanu la TVR Moldova, că această teză, repetată și astăzi de la Kremlin, este „o propagandă ordinară”.
„Acest lucru ar fi o parte a propagandei care a început la scurtă vreme după 1812, dar a avut un alt ritm atunci, pentru că și mijloacele de difuzare în masă erau mai reduse, presa era la începuturile ei. Presa cotidiană începe mult mai târziu decât 1812, în al doua jumătate a secolului al XIX-lea, dar ei au profitat de acest lucru, pentru că au trebuit să justifice cumva tăierea Moldovei în două, rășluirea unui principat care nu a avut niciodată ideea de despărțire. Numele Basarabia, știți bine, care să însemne întreaga regiune dintre Prut și Nistru, a fost un rod mai ales al propagandei lor, că Basarabia era, în Evul Mediu, regiunea din sudul țării, care a fost cândva sub stăpânirea Basarabilor Țării Românești, că erau tot români și colo, și colo, și Basarabii au fost mai puternici la un moment dat, înainte ca voievozii Moldovei să ajungă să stăpânească țara de la munte până la țărmul mării. Deci, este o propagandă ordinară care tinde să continue niște linii istorice promovate în trecut, începute în perioada țaristă și desăvârșite în perioada regimului bolșevic și comunist și care pretindeau că poporul valah a dat naștere poporului român, iar poporul voloh - poporului moldovean. Și că, până la urmă, și moldovenii s-au despărțit unii de alții înainte de a veni rușii, adică aberații. Toate acestea sunt aberații. Izvoarele istorice... toată lumea știe că Prutul n-a fost nici graniță politică, nici lingvistică niciodată și nu este nici astăzi. Dar ei, care au rupt această Moldovă, sigur că au nevoie de justificări”, a declarat acad. Ioan-Aurel Pop.
Președintele Academiei Române a adăugat că rușii „au pus ochii” încă din sec. al XVIII-lea pe Principatele Române, care reprezentau o cale magistrală de trecere spre Balcani. Imperiul rus tindea să ocupe și țările balcanice, până la Constantinopol, ca să se laude că au eliberat de sub turci Țarigradul.
În dorința de a-și realiza visele imperialiste, rușii duceau războaie și provocau distrugeri pe teritoriul principatelor românești, mai ales pe cel al Moldovei.
„În secolul XVIII, sunt cel puțin șase războaie mari ruso-turce sau ruso-austro-turce care se desfășoară pe teritoriul Țării Românești și al Moldovei. Trupele rusești, când veneau să lupte cu otomanii ca să elibereze Balcanii, se opreau pe teritoriul Moldovei și al Țării Românești, mai mult pe al Moldovei, și se încartiruiau în sate și confiscau pentru război toate produsele acestor oameni. Generalii ruși nu s-au ferit de niciun fel de jaf și de atunci poporul a început să aibă un sentiment de respingere numai când auzeau cuvântul ruși”, punctează academicianul.
În cadrul aceleiași emisiuni, Ioan-Aurel Pop a combătut un alt narativ al propagandei rusești și anume faptul că „Moldova e mai veche ca România”, cu scopul de a arăta, din nou, că ar fi vorba de „popoare diferite”.
Academicianul a punctat că numele de România este un nume modern dat țării, după ce „o istorie întreagă am folosit numele de Țara Românească”, după ce limba vorbită în Principatele Române era numită în cronicele vremii „rumână” sau „română” și că toate puterile străine vorbeau despre Țara Românească și Moldova, încă în 1400, ca fiind același popor.
„Multă lume crede că România a apărut în secolul XIX, pentru că termenul de România ar fi apărut atunci. Nu, termenul de Rumânie era mult mai vechi. Este o mare sinonimie între Țara Rumânească, care în limba latină era, când traduceai, Valahia și România. E aceeași sinonimie. Cum se spune astăzi Germania? Deutschland, care înseamnă țara germanilor. Cum se spune Anglia? England – țara englezilor. Cum se spune Ungaria în limba lor? Magyarország– țara maghiarilor. Deci ei, când spun Ungaria, spun țara ungurească. Bătrânii noștri, când auzeau România, ziceau Țara Românească. Iar Ștefan cel Mare, și cu asta încheiem orice discuție, când scrie o scrisoare după bătălia de la Vaslui, câștigată de el cu glorie, când a bătut o oaste turcească de cel puțin trei ori mai mare, că și-a ales el locul bătăliei, că era un strateg, l-a trimis pe Grigore Țamblac, unchiul lui, probabil rudă cu unele din doamnele lui, care știa limbi străine, în fața Senatului Veneției să prezinte o scrisoare în limba italiană și un îndemn la sprijin, Ștefan cel mare fiind în legături foarte bune cu Veneția. La un moment dat, a fost numit „căpitan al Veneției pentru Răsărit”. Și, știți, în scrisoarea aceea zice, ca să justifice de ce tot intervenea cu oaste la sud de Carpați, trecea Milcovul spre Târgoviște: cealaltă Țară Românească, altra Valahia, nu m-ascultă. De aici nu poți decât să deduci, dacă ești un om cu logică, faptul că prima țară românească pentru el, prima Valahie, era Moldova. Dar nici nu e de mirare. Uitați-vă în toate documentele poloneze, începând cu 1300, și vedeți cum numesc Moldova – Vlaske zemlea, pământul valah sau Țara Valahilor, Țara Românilor. Prin urmare, moldovenii sunt numiți români cu mult înainte de a înțelege cei de la Moscova. Noi eram același popor, toți martorii străini, inclusiv ruși spun asta – că moldovenii și volohii de la sud sunt același popor și vorbesc aceeași limbă. Țările se numeau Valahia amândouă, sunt zeci de mărturii de la 1400 – 1500 care spun că Valahia e împărțită în două – Valahia minor și Vlahia major. De ce credeți că era minor, adică mică, Moldova? Pentru că apăruse un pic mai târziu. Voievodul Bogdan domnește un pic mai târziu decât Basarab, care amândoi proclamă independența țărilor lor. Valahia major înseamnă Valahia bătrână, și Valahia minor, adică Valahia apărută un pic mai târziu, cea mică din punct de vedere al vârstei, deoarece, ca teritoriu, ca întindere, Moldova era mai mare decât Țara Românească”, a explicat istoricul Ioan-Aurel Pop.
Președintele Academiei Române a ținut să întrebe „unde erau ei” (rușii – n.r.) când „se forma Rusia kieveană” și când Moscova, care astăzi de dedă unei „propagande jalnice”, nu era decât un cnezat.
„Când se înființa Rusia kieveană, unde era Rusia moscovită? Haideți să fim serioși. Ei când s-au adunat? O istorie întreagă au fost cnezat și apoi marele cnezat al Moscovei. Când s-au proclamat ei țară, Occidentul nu a i-a recunoscut niciodată. După părerea mea, Rusia există de la țarul Petru cel Mare, că atunci s-a recunoscut puterea lor imperială în Occident. Or asta e târziu, la 1700”, a amintit academicianul Ioan-Aurel Pop.
Energie electrică, suficientă și sâmbătă: Autoritățile de la Chișinău preconizează o situație mai problematică după Crăciunul pe stil vechi
„Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor”: Fostul bodyguard al condamnatului Șor riscă până la șase ani de pușcărie. 5,2 milioane de lei pentru finanțarea partidului ,,Șansa"
PROIECT // Cât vom plăti pentru energia electrică, după majorarea tarifelor