VIDEO // Minut de reculegere în Parlament pentru cei 40 de eroi împușcați pe platoul de la Coșnița, în timp ce apărau independența R. Moldova acum 32 de ani
Parlamentul de la Chișinău i-a comemorat astăzi pe cei 40 de eroi care au fost împușcați, acum 32 de ani, pe platoul de la Coșnița, raionul Dubăsari, în timp ce apărau suveranitatea și independența R. Moldova.
Deputații au ținut un minut de reculegere la începutul ședinței Parlamentului, iar ulterior au adoptat o decizie privind majorarea indemnizațiilor pentru veteranii decorați pentru merite deosebite față de stat.
„Azi, 14 martie, îi comemorăm pe cei căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea suveranității și integrității R. Moldova pe platoul de luptă de la Coșnița. În noaptea de 13 spre 14 martie 1992, o patrulă a Poliției Naționale, amplasată la intrarea în satul Coșnița, a fost atacată, iar plutonierul de poliție Nicolae Sotnicenco a fost ucis. Potrivit datelor oficiale, peste 40 de bărbați ai neamului au fost uciși pe platoul de la Coșnița”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Potrivit proiectului de lege votat astăzi în lectură finală de către Legislativ, veteranii războiului de pe Nistru, decorați cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II și III pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova vor primi o alocație nominală majorată în cuantum de 300 de lei, iar persoanele care s-au învrednicit de titluri onorifice și cei decorați cu cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie – 150 de lei. Din bugetul de stat vor fi alocată, în 2024, o sumă suplimentară de peste două milioane de lei.
Actualmente, alocația nominală pentru persoanele decorate cu cruci, medalii și ordine constituie 100 de lei, iar pentru cele decorate cu cruci sau medalii – 50 de lei.
Potrivit datelor statistice, numărul beneficiarilor în anul curent este de 460 de persoane decorate cu ordinul „Credință Patriei” clasa I, II, III și 1 126 de persoane decorate cu titluri onorifice, cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.
Menționăm că la războiul din 1992 de la Nistru, provocat de separatiștii din Transnistria sprijiniți de armata rusă, au participat circa 40 000 de cetățeni ai R. Moldova, dintre care 299 au decedat, iar 289 au rămas invalizi. În prezent, în R. Moldova sunt circa 20 de mii de veterani care au luptat pentru independența și integritatea republicii.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia