VIDEO // Maia Sandu spune că mult LĂUDATUL credit de la ruși ar fi pentru Dodon și apropiații săi, iar cetățenii îl vor întoarce: „Fratele lui se poate împrumuta de la băncile rusești, după care noi să rambursăm împrumuturile”
Acordul privind creditul rusesc de 200 de milioane de euro ar conține „prevederi periculoase” pentru R. Moldova, care creează riscuri exagerate de îndatorare pe termen lung. De asemenea, aceste prevederi nu se regăsesc în alte acorduri de împrumut oferite de Rusia altor state, ceea ce denotă că Igor Dodon „nu a negociat” în interesul R. Moldova, susține ex-premierul Maia Sandu.
CITIȚI și Partenerii socialiștilor din Guvern au întrebări vizavi de creditul luat de la ruși: „Am înțeles că livrarea de gaze nu o vom contracta în cadrul acestui acord”
„Cel mai mare pericol al acestui acord se regăsește la articolul 7, aliniatul 2. Acest articol stabilește că, în cazul în care datoria restantă sau dobânda la această datorie pentru împrumutul de stat sau, atenție, pentru creditele acordate de către băncile rusești debitorilor moldoveni nu sunt rambursate rapid, partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acesteia. Această prevedere presupune că R. Moldova emite un fel de garanție pentru debitorii privați, pentru întreprinderi private, iar noi, cetățenii, urmează să rambursăm aceste datorii. Dacă debitorii, despre care noi nu știm cine sunt, nu rambursează la timp aceste datorii către băncile rusești, noi rambursăm banii”, a explicat Maia Sandu, după ce Guvernul a aprobat astăzi, în mare grabă, împrumutul rusesc.
Aceasta nu exclude că beneficiari ai acestui credit ar putea fi chiar fratele lui Igor Dodon, care are afaceri cu Igor Chaika, fiul fostului procuror general al Federației Ruse.
„Întrebarea principală este cine sunt acești debitori, în condițiile în care autoritățile vor emite garanții într-un mod netransparent și abuziv. Cine sunt acești debitori privați care deja pot avea luate credite de la băncile rusești? Ce au, în general, datoriile debitorilor privați cu datoria statului? Ce are acest împrumut, pentru care statul garantează, cu niște întreprinderi private? Sau asta înseamnă că Igor Dodon încearcă să deschidă ușa pentru anumite companii care lucrează pentru el. Asta înseamnă că firmele fratelui său pot să se împrumute de la băncile rusești, după care noi să rambursăm împrumuturile. Sau pot fi alte companii legate cu PSRM”, a punctat sursa citată.
Lidera PAS a mai adăugat că Rusia a mai acordat astfel de împrumuturi Belarusului și Serbiei, însă lipsesc astfel de prevederi.
„Aceste prevederi sunt doar pentru R. Moldova și întrebarea e de unde s-au luat, ce se ascunde în spatele acestora? De ce acordul a fost semnat de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și de ce documentul a fost aprobat de Guvern în această formulă? R. Moldova are nevoie de bani, dar nu de acorduri care deschid ușa pentru corupție. Noi cerem ca acest acord să fie revăzut și PAS va cere ministrului de Externe să dea explicații cum a putut fi semnat un asemenea document”, a conchis ex-premierul Sandu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania