08:03:44 29.12.2024
Stiri

VIDEO, DOC // Maia Sandu și Klaus Iohannis, DECLARAȚIE comună cu privire la consolidarea rezilienţei R. Moldova: „Încurajez toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung R. Moldova și pe cetățenii săi”

Actualitate 31.08.2024 13:47 Vizualizări1718 Autor: ZiarulNational
VIDEO, DOC // Maia Sandu și Klaus Iohannis, DECLARAȚIE comună cu privire la consolidarea rezilienţei R. Moldova: „Încurajez toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung R. Moldova și pe cetățenii săi”

Președinta Maia Sandu și omologul său de la București, Klaus Iohannis, sosit astăzi într-o vizită oficială la Chișinău cu ocazia Zilei Limbii Române, au semnat o Declarație comună cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei R. Moldova. Documentul reafirmă susținerea fermă a României în fața numeroaselor provocări cu care se confruntă R. Moldova.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, documentul politic semnat astăzi întărește cooperarea bilaterală și recunoaște pașii importanți pe care autoritățile de la Chișinău i-au făcut în ultimii ani pe calea europeană.

„Totodată, această declarație reprezintă și o reconfirmare a sprijinului multidimensional pe care România îl acordă R. Moldova pentru consolidarea rezilienței instituționale și la nivelul societății. În această toamnă, inclusiv prin participarea la referendumul privind integrarea europeană, cetățenii R. Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate, pentru securitate și bunăstare, pentru continuitate pe drumul european. Este vital ca vocea Dvs. să fie foarte clar auzită aici, la Chișinău, la Buxelles, în toate capitalele europene și la nivel internațional. România vă va fi alături drept cel mai de încredere și mai activ susținător al parcursului european și încurajez de la acest pupitru toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung R. Moldova și pe cetățenii săi”, a declarat Iohannis.

Potrivit liderului de la București, angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a R. Moldova va rămâne „de nezdruncinat” și „pe termen lung”.

„Contribuția strategică a României la progresul continuu al R. Moldova pe drumul reformelor și al integrării europene este incontestabilă, fiind unul dintre cele mai importante succese de politică externă din ultimii zece ani. Vă felicit pentru pașii istorici pentru ancorarea în marea familie europeană, din care sunteți parte firească și pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE. Știu că eforturile pe care le faceți sunt foarte mari, încă beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană sunt pe măsură, iar cetățenii vor simți aceste beneficii în sistemul educației, în cel de sănătate, în infrastructură, conectivitate și, desigur, în plan economic. În plus, UE reprezintă o comunitate în care identitatea, istoria și independența sunt respectate, nu rescrise sau încălcate brutal”, a puctat președintele României.

De partea cealaltă, Maia Sandu a remarcat faptul că vizita omologului de la București are loc într-o zi importantă pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului.

„Vă salut cu bucurie și recunoștință într-o nouă vizită în R. Moldova - o vizită atât de simbolică azi, când marcăm Ziua Limbii Române, limba care ne unește și în care ne trăim, deopotrivă, bucuriile și durerile. Legăturile dintre R. Moldova și România au fost întotdeauna trainice, însă astăzi Chișinăul și Bucureștiul se bucură de cea mai puternică și profundă relație din istoria noastră. Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienței R. Moldova, iar Declarația semnată, astăzi, reafirmă susținerea dumneavoastră fermă în fața numeroaselor provocări cu care ne confruntăm”, a declarat Maia Sandu.



În același context, Maia Sandu a subliniat că România joacă un rol esențial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare aindependenței energetice a R. Moldova.

„Construcția Liniei Electrice Aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău este în plină desfășurare, iar lucrările pe linia Suceava-Bălți, vor începe în curând. Aceste linii vor conecta rețeaua electrică a R. Moldova la cea românească și la piața europeană. Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iași-Ungheni, R. Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale și poate asigura necesarul de consum cetățenilor săi de pe malul drept al Nistrului cumpărând gaze pe piața europeană. Ultimii ani, marcați de pandemie, de criza energetică și de război, ne-au pus la încercare. Dar, chiar și în cele mai grele timpuri, România ne-a fost mereu alături. În numele cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule Președinte!”, cirăm din discursul Maiei Sandu.

De asemenea, șefa statului a apreciat contribuția României la construirea a cinci poduri rutiere noi peste Prut: Ungheni - Ungheni, Costești - Stânca, Leova - Bumbăta, Leca - Fălciu și Bărboieni - Răducăneni, dar și faptul că de ani buni e principalul partener comercial al R. Moldova: „Pe piața României ajung peste o treime din exporturile noastre. România este și cel mai mare investitor în economia R. Moldova, cu peste 1 600 de companii cu capital românesc, prezente pe piața noastră”.

Maia Sandu s-a referit și bursele oferite de România tinerilor din R. Moldova, la cele 69 de microbuze școlare procurate cu sprijinul Bucureștiului, reparația a peste 1 000 de grădinițe, finanțarea a peste 30 de proiecte în cadrul Programului „Satul European”, dar și proiectele comune în domeniul cultural - târguri de carte, Reuniunea Teatrelor Naționale.

Șefa statului susține că R. Moldova putea fi alături de România în UE încă din 2007, însă a fost pierdută acea șansă.

„România continuă să fie cel mai puternic susținător al R. Moldova pe plan internațional, sprijinind cu fermitate parcursul nostru european. Lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în iunie curent, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constant și deplin al României. România a reușit să intre în valul precedent al extinderii Uniunii Europene, devenind membră a UE în anul 2007. Mi-aș fi dorit să fim încă de atunci împreună în familia europeană. Acum avem o șansă istorică și a venit rândul R. Moldova să parcurgă această cale, iar experiența României ne va fi foarte utilă în acest parcurs”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta a mai declarat că, după mai bine de 30 de ani, R. Moldova știe încotro merge. „Știm ce avem de făcut. Și, față de acum câțiva ani, pășim pe acest drum cu mai multă fermitate și cu instituții mai puternice, dar și cu prieteni ca România alături. În numele cetățenilor R.Moldova, vă mulțumesc pentru tot sprijinul și asistența oferită. Avem, în România și în persoana președintelui Klaus Iohannis, un partener de nădejde - sunt convinsă că vom dezvolta în continuare acest parteneriat, în beneficiul comun al oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a conchis Maia Sandu.

„România a intervenit decisiv pentru sprijinirea Chișinăului în momentul în care Rusia a început să folosească energia ca armă geopolitică. Doresc să vă asigur că angajamentul nostru de a vă susține în orice situație de griză, inclusiv din domeniul energiei, este mai ferm ca niciodată”, a dat asigurări președintele Klaus Iohannis.







Declarația Comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova

31 august 2024

Declarația Comună a Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, și a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova

Pornind de la caracterul special al relațiilor bilaterale, bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie,

Reafirmând obiectivele trasate prin Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (București, 27 aprilie 2010) și Declarația comună a Președinților României și Republicii Moldova (Chișinău, 29 decembrie 2020),

Subliniind că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și salutând, în acest context, progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană, decizia Consiliului European din decembrie 2023 de deschidere a negocierilor de aderare, precum și organizarea primei Conferințe Interguvernamentale în iunie 2024, reprezintă o recunoaștere a acestor progrese,

Luând notă de determinarea Republicii Moldova de a promova reforme sistemice, modernizarea societății, respectarea valorilor europene și recunoscând că aderarea la Uniunea Europeană va contribui în mod fundamental la protejarea și consolidarea democrației, supremația legii și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale,

Constatând faptul că războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a principiilor și normelor dreptului internațional și constituie o amenințare gravă la adresa securității și stabilității întregii regiuni,

Observând intensificarea amenințărilor și acțiunilor externe cu caracter hibrid, inclusiv a dezinformării, a acțiunilor externe de manipulare a informațiilor și de ingerință, a atacurilor cibernetice, a imixtiunii în alegeri, a șantajului energetic, a subminării parcursului european și nivelului de încredere a cetățenilor Republicii Moldova în autorități, dar și a încrederii între membrii societății,

Salutând cooperarea activă și multidimensională atât la nivelul Guvernelor cât și al autorităților locale, în beneficiul direct al cetățenilor, și apreciind, în mod deosebit, asistența semnificativă oferită de România Republicii Moldova, inclusiv pentru a face față consecințelor pe multiple planuri ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei,

Exprimând interesul de a dezvolta în continuare cooperarea sectorială bilaterală în vederea aprofundării legăturilor în domeniul energetic, transporturi, infrastructură, cooperare transfrontalieră, precum și pentru combaterea amenințărilor hibride și întărirea rezilienței democratice și instituționale.

Au stabilit următoarele:

  1. Republica Moldova și-a asumat obiectivul de a fi pregătită pentru aderare la Uniunea Europeană la orizontul anului 2030. În acest sens, vor fi valorificate oportunitățile de integrare graduală în Piața Unică Europeană și alte spații sau mecanisme comune ale Uniunii Europene, în conformitate cu cadrul european aplicabil. România și Republica Moldova vor coopera în vederea avansării la nivel politic și tehnic a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în special prin demersuri diplomatice, consultări regulate la nivel guvernamental, schimb de experiență în transpunerea și implementarea legislației UE, transfer de expertiză, inclusiv forme de instruire a funcționarilor publici din Republica Moldova.
  2. În contextul regional actual, menținerea păcii, securității și stabilității este un angajament comun și interes vital al României și Republicii Moldova. De aceea, România și Republica Moldova vor continua să avanseze cooperarea militară și de securitate în baza acordurilor în vigoare pentru a: consolida potențialul de apărare al Republicii Moldova; crește nivelul de interoperabilitate; spori contribuția Republicii Moldova la misiunile internaționale de gestionare a crizelor și în susținerea păcii, inclusiv cele derulate sub egida Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii Europene, alături de participarea la mecanismele UE de cooperare în domeniul apărării; fortifica mecanismele de consolidare a securității Republicii Moldova, de gestionare a situațiilor de criză și de contracarare a amenințărilor la adresa securității naționale.
  3. În vederea sprijinirii integrării europene, o atenție specială va fi acordată consolidării rezilienței Republicii Moldova în fața amenințărilor hibride, dezinformării, subminării proceselor democratice și a statului de drept. De aceea, România și Republica Moldova vor aprofunda cooperarea pentru a contracara amenințările hibride, combate dezinformarea, consolida securitatea cibernetică și crește reziliența instituțională și societală, precum și cea a infrastructurii critice. Totodată, România și Republica Moldova vor urmări cu atenție provocările la adresa securității spațiului informațional și tentativele de interferență și subminare a proceselor democratice și vor coopera pentru evaluarea și combaterea acestor tentative.
  4. România și Republica Moldova vor urmări îmbunătățirea cooperării pe aspectele legate de gestionarea frontierelor, combaterea crimei organizate și economice, contracararea spălării banilor și a circuitelor financiare ilicite. În același timp, va fi încurajată cooperarea judiciară bilaterală.
  5. În conformitate cu acordurile și mecanismele de coordonare existente, România și Republica Moldova vor prioritiza implementarea proiectelor strategice de interconectare energetică, diversificare a surselor de aprovizionare, transport, stocare și dezvoltare a capacităților de generare a energiei în Republica Moldova, inclusiv din surse alternative. Părțile vor aprofunda cooperarea cu obiectivul dezvoltării pieței energetice în Republica Moldova și al integrării în mecanismele europene de piață și de securitate a aprovizionării cu energie.
  6. România și Republica Moldova vor coopera în atragerea fondurilor europene, a finanțărilor din partea instituțiilor financiare internaționale și a investițiilor private pentru realizarea proiectelor de infrastructură de interes comun.
  7. Fiind determinate să acorde asistență Ucrainei în gestionarea consecințelor provocate de agresiunea Rusiei, România și Republica Moldova vor coopera în facilitarea fluxurilor transfrontaliere de bunuri în vederea valorificării continue a Coridoarelor Solidarității, facilitării eforturilor de reconstrucție a Ucrainei, precum și continuării dialogului în format trilateral pe subiecte de actualitate.
  8. România și Republica Moldova vor încuraja dezvoltarea cooperării atât la nivelul instituțiilor publice centrale, cât și al autorităților locale, societății civile, mediului academic și cultural, precum și mass-media.

Președintele României și Președintele Republicii Moldova adresează apelul ca toate autoritățile competente să rămână angajate în implementarea cu prioritate a angajamentelor convenite în această declarație prin intermediul mecanismelor de consultare și cooperare existente.

Semnat la Chișinău, la 31 august 2024, în două exemplare originale.

Președintele României, Klaus Werner Iohannis

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu






Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md