VIDEO // Maia Sandu, la evenimentul de comemorare a victimelor nazismului și stalinismului: „Toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel. Nu contează ce haine au purtat călăii”
Miniștrii din Guvernul Sandu și mai mulți deputați din Blocul „ACUM” au participat în această dimineață la evenimentul de comemorare a victimelor regimurilor totalitare și au ținut un minut de reculegere în memoria oamenilor care au avut de suferit de pe urma stalinismului și nazismului.
Evenimentul s-a desfășurat în fața Guvernului, dar în spatele scenei instalate în Piața Marii Adunări Naționale la inițiativa președintelui Igor Dodon care va sărbători sâmbătă, pe 24 august, cu mult fast „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”, alături de o delegație importantă din Rusia, în frunte cu ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu.
Premierul Maia Sandu a declarat că, acum 80 de ani, „doi dictatori”, Stalin și Hitler, au deschis calea spre o tragedie colectivă, cu toate consecințele ulterioare – gulaguri, lagăre de concentrare, crime, tortură, holocaust, deportări, foame colectivă și pierderi de vieți omenești. Potrivit oficialului, fiecare familie din R. Moldova a avut de suferit de pe urma acestor regimuri totalitare.
„Toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel, pentru că au fost criminale și antiumane”, a afirmat Maia Sandu, amintind că „cei care nu învață lecțiile istoriei riscă să le repete”.
CITIȚI și MITING de comemorare, cu lumânări aprinse, la Chișinău, în ziua când se împlinesc 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Basarabia a fost anexată la URSS
Guvernul condus de Maia Sandu se disociază de „practicile nocive” de divizare a societății și vrea ca ziua de 23 august, declarată zi de doliu în R. Moldova, să devină una a „reconcilierii naționale”.
„Nu contează ce haină a purtat călăul. Eliminarea fizică și distrugerea psihică a oamenilor nu poate fi întreptățită în niciun fel. Haideți să nu mai discutăm despre moartea a milioane de oameni din perspectivă ideologică”, a fost îndemnul premierului Maia Sandu.
Discursul prim-ministrului Maia Sandu în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare:
Acum 80 de ani, doi dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă, cu toate consecințele ulterioare – gulaguri, lagăre de concentrare, crime, tortură, holocaust, deportări, foame colectivă și pierderi de vieți omenești.
Fiecare familie din Moldova a avut de suferit în urma regimurilor totalitare, fiecare cetățean de pe aceste pământuri a fost afectat personal sau are rude care au fost ucise, deportate, persecutate, condamnate la muncă silnică, lăsate fără case sau stigmatizate ani la rând.
Să ne prefacem că aceste atrocități nu au existat înseamnă nu doar să negăm istoria și adevărul tragic al acelor vremuri, ignorând durerea și drama a milioane de oameni, dar şi să riscăm ca acele lucruri urâte să recidiveze, deoarece, se ştie, cei care nu învaţă lecţiile istoriei riscă să le repete.
În țara noastră, dar și în alte țări din regiune, istoria a fost adesea falsificată și manipulată pentru a servi unor interese politice sau ideologice. Interesele politice nu trebuie să stea la baza analizei adevărului istoric, iar adevărul istoric este că toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel – drept regimuri antiumane și criminale.
Regimurile totalitare și autoritare au frânt destine, au distrus milioane de vieți și au periclitat dezvoltarea unor întregi societăți prin suprimarea individului și libertăților omului, folosind oamenii doar pentru a atinge scopurile meschine ale unor conducători fanatici, plini de cruzime, cu dorință de a distruge orice încercare de emanicipare, dezvoltare și libertate.
Regimurile totalitare au pus în pericol nu doar viața unor persoane, grupuri de oameni sau societăți, ci întreaga civilizație, fiindcă au semănat ură şi au desconsiderat viaţa omului ca valoare supremă.
Prin recunoașterea și condamnarea crimelor comise de regimurile totalitare și autoritare, și anume nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste, și condamnarea atrocităților și crimelor față de umanitate comise de acestea, Guvernul Republicii Moldova își dorește să pună bazele unei reconcilieri naționale întemeiate pe spiritul de toleranţă şi respect reciproc, prin comemorarea oamenilor care au avut de suferit și exprimarea respectului față de cei care s-au opus tiraniei și oprimării.
Noi ne dorim ca cetățenii Republicii Moldova să trăiască în pace și armonie, să se solidarizeze, indiferent de etnie și opțiune politică, împotriva încălcării drepturilor omului, să conviețuiască într-un stat democratic, care îi protejează și le oferă siguranța zilei de mâine.
Guvernul pe care-l reprezint se disociază de practicile nocive de divizare a societății și de adâncire a divergențelor existente în societate. Noi suntem datori să contribuim la unificarea societății, să clădim încrederea cetățenilor unii în alții și să recunoaștem suferințele tuturor victimelor, provocate de toate regimurile antiumane şi criminale.
Vrem ca această zi să constituie un început pentru unificarea societății în jurul compasiunii, înțelegerii și reconcilierii. Să nu mai împărțim oamenii în funcție de ce limbă vorbesc, de modul în care arată, de ce credință și ideologie au, să recunoaștem tragedia fiecărui om care a avut de suferit.
Din perspectiva celui ucis, deportat, torturat, nu contează ce culoare sau ce simbol purta haina călăului sau a torționarului. Suntem obligați să păstrăm vie memoria fiecărui om care a avut de suferit. E timpul să înțelegem că victimele regimurilor totalitare au fost semenii noștri, vecini cu noi, prieteni dragi, bunici, părinți și frați și să încetăm să-i vedem ca pe reprezentanți ai uneia sau ai altei etnii sau ideologii.
Crimele comise de regimurile totalitare nu au nicio justificare. Eliminarea fizică și distrugerea psihică a oamenilor nu pot fi îndreptățite în niciun mod. Fiecare om are dreptul să trăiască, să fie liber, să poată vorbi, să poată munci onest, să aibă propriile viziuni, să-și caute fericirea. Guvernul pe care-l conduc va urma doar această cale – respectarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale, a egalității și a statului de drept.
Haideți să nu mai discutăm despre moartea a milioane de oameni prin prisma ideologiei. E timpul să ne cerem iertare în fața tuturor celor uciși fără a avea vreo vină. Singura lor vină a fost că erau altfel, vorbeau altfel, gândeau şi credeau altfel decât îşi doreau tiranii şi ideologiile lor criminale.
Toate victimele au fost copiii acestor pământuri, indiferent de limba vorbită, de credință și viziune politică, indiferent dacă au fost bogați sau săraci, dacă au fost impuși să lupte într-o armată sau alta, sau uneori în ambele, dacă au fost români, evrei, ruși, romi sau uraineni. Să le cinstim memoria și să aducem un omagiu tuturor victimelor, deoarece comemorăm aceste victime nu ÎMPOTRIVA cuiva, ci ÎMPREUNĂ cu toţii!
Împreună trebuie să clădim viitorul nostru pe toleranță, reconciliere, pe adevăr și dreptate, pentru a preveni repetarea unor tragedii similare, pentru ca oamenii să trăiască în armonie și înțelegere, nu în frică și teroare, și pentru ca noi toți să învățăm să ne opunem față de orice formă de totalitarism, minciună și nedreptate.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor