VIDEO // Maia Sandu cere mai mult SPRIJIN de la UE pentru consolidarea sistemului de APĂRARE. „Unii au dorit ca R. Moldova să cadă, dar R. Moldova se ține DREAPTĂ. Asigurăm, împreună cu Ucraina, securitatea a peste 1 200 km de hotar european”
R. Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, afectat de război, dar și de atacuri hibride, orchestrate de la Kremlin, menite să slăbească determinarea Chișinăului de a rămâne parte a lumii libere, a declarat astăzi președinta Maia Sandu, după întrevederea de la București cu președintele României, Klaus Iohannis, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. În acest sens, șefa statului a solicitat ajutorul partenerilor externi în consolidarea sistemului de apărare al R. Moldova.
„Este foarte important pentru noi și mă bucur că R. Moldova este partener de dialog cu România și Germania. Vineri, la invitația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, am participat la summitul de la Bucea, localitate eliberată acum un an de sub ocupația trupelor ruse. R. Moldova sprijină crearea unui tribunal internațional special care va investiga și urmări penal agresiunea și crimele comise de Rusia în Ucraina. Vom fi alături de Ucraina și o vom sprijini până la victorie.
R. Moldova este protejată astăzi de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unității și a fermității cu care apără pacea și viața oamenilor. R. Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, afectat de război, dar și de atacuri hibride, orchestrate de la Kremlin, menite să ne slăbească determinarea de a rămâne parte a lumii libere. Iar sprijinul partenerilor noștri, în special al Bucureștiului și Berlinului, este foarte apreciat”, a menționat șefa statului, la briefingul comun cu Iohannis și Scholz.
Totodată, Maia Sandu a menționat că R. Moldova are o contribuție importantă în asigurarea securității UE.
„R. Moldova asigură, împreună cu Ucraina, securitatea a peste 1 200 km de hotar european. Unii au dorit ca R. Moldova să cadă și, astfel, să slăbească Ucraina și Uniunea Europeană. R. Moldova se ține dreaptă. Cetățenii noștri nu doar au rezistat unei perioade foarte grele, ci am devenit mai puternici. Am fost casă pentru sute de mii de refugiați, am scăpat de șantajul rusesc al gazului, am ajutat oamenii să-și plătească facturile prea mari la energie. Și, cel mai important, am rămas de partea valorilor europene, a libertății și democrației. R. Moldova a arătat lumii întregi că suntem o țară europeană, care contribuie la o Europă mai puternică”, a adăugat președinta.
Maia Sandu a mai spus că actuala guvernare va continua să asigure independența energetică a R. Moldova, inclusiv conectarea la infrastructura europeană de transport.
„România și Germania ne sunt importanți parteneri de dezvoltare pentru realizarea acestor obiective. Ne susțineți în procesul de transformare a R. Moldova. Noi, la rândul nostru, oferim oportunități pentru investiții importante, în creșterea economiei noastre și în dezvoltarea comunităților locale. Sprijinul bugetar de urgență, oferit de București și Berlin iarna trecută, ne-a permis să fim alături de cei mai vulnerabili cetățeni în lunile de iarnă”.
CITIȚI și GALERIE FOTO // Președinta Maia Sandu, întâlnită regește la Palatul Elisabeta de către Majestatea Sa și Principele Consort: Președinta R. Moldova a plantat un copac și a semnat în Cartea de Aur a Palatului Elisabeta
Maia Sandu a mulțumit ministrului român de Externe Bogdan Aurescu, pentru propunerea creării unui regim de sancționare împotriva celor care vor să destabilizeze R. Moldova.
„Contăm pe sprijinul celorlalte state membre ale UE. În pofida provocărilor fără precedent cu care se confruntă acum R. Moldova, noi continuăm implementarea reformelor. În acest an, prioritățile noastre sunt reconstrucția economiei, securitatea energetică și consolidarea securității statului, reformarea justiției și îmbunătățirea nivelului de viață în localitățile R. Moldova”, a subliniat președinta.
Sursa citată s-a referit și la tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova, cu suportul „grupărilor corupte”.
„Am vorbit despre încercările Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova prin folosirea grupărilor corupte. E vorba de organizarea protestelor violente. Instituțiile de la Chișinău reușesc să facă față situației și să ofere siguranță cetățenilor. Avem nevoie de sprijin pentru a consolida capacitatea instituțiilor noastre responsabile de securitate. Avem nevoie de sprijin ca să putem lupta mai eficient cu propaganda și dezinformarea Kremlinului. Avem nevoie de susținere ca să putem să ne dezvoltăm, să asigurăm creștere economică, în pofida războiului de la hotarul nostru. Apreciem această inițiativă a domnului ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu de a crea la nivelul UE un regim de sancționare împotriva celor care vor să destabilizeze R. Moldova”, a spus Maia Sandu.
În timpul intervenției sale, Maia Sandu a solicitat partenerilor europeni sprijin în consolidarea sistemului de apărare din R. Moldova.
„Noi facem eforturi pentru a consolida sistemul nostru de apărare și avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de parteneri ca să reușim mai multe într-o perioadă scurtă. R. Moldova a majorat cheltuielile ca să-și consolideze sistemul de apărare, dar evident că nu putem face minuni peste noapte și avem nevoie de sprijin, inclusiv pentru consolidarea sistemului de apărare”, a conchis Maia Sandu.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2