VIDEO // „MAFIA” din PUȘCĂRIE: Peste 500 de deținuți șantajați și 2 000 000 de lei estorcate pentru gruparea criminală „Machena”
Sute de deținuți din penitenciarele de la nordul R. Moldova erau impuși să participe la jocuri ilegale de noroc, iar prin intermediul acestei scheme au fost estorcate, din decembrie 2022 și până acum, 2 000 000 de lei de la pușcăriași în favoarea organizației criminale conduse de așa-zisul hoț în lege „Machena”.
Lunar, în conturile organizației erau transferate sume de bază de circa 2 000 de lei, iar în unele cazuri - și până la 50 000 sau 60 000 de lei, în funcție de capacitatea financiară a deținutului.
Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, au desfășurat 15 percheziții în penitenciarul din Soroca și în alte raioane din nordul republicii, într-un dosar care vizează organizația criminală „Machena”.
De la șase deținuți și cinci apropiați ai lor din libertate au fost ridicate, în cadrul perchezițiilor desfășurate cu sprijinul angajaților „Fulger” și ai sistemului penitenciar, telefoane mobile, dispozitive de înregistrare a informației și mai multe înscrisuri de ciornă, care confirmă tranzacțiile bănești. Printre aceștia se regăsește și un fost „supraveghetor” al organizației criminale din același penitenciar, eliberat înainte de termen în primăvara acestui an, după ce în 2017 a fost condamnat pentru circulație de droguri, fără scop de înstrăinare, la peste 10 ani închisoare.
Dintre deținuții actuali vizați în dosar, aceștia-i ispășesc pedeapsa pentru aceeași infracțiune, precum și pentru omor, furt, tâlhărie. Unii din aceștia sunt condamnați din anul 2012, iar cei mai recenți din 2019, cu termenul maxim de eliberare stabilit în 2030.
„Lunar, în conturile organizației erau transferate sume de bază de circa 2 000 de lei, iar în unele cazuri, în funcție de capacitatea financiară a deținutului, erau transferate și până la 50 000 - 60 000 de lei. Deținuții erau șantajați de către autoritățile criminale să participe la jocurile în cărți, iar în haznaua organizației criminale urmau să transfere a patra sau a treia parte din câștigul ilegal obținut. În cazul în care unii refuzau să participe la jocurile de noroc, erau șantajați să contribuie la bugetul organizației cu un procentaj din veniturile rudelor care au afaceri în libertate. Potrivit datelor preliminare, circa 80% din deținuții penitenciarului din Soroca, cu peste 500 de deținuți, participau forțat la bugetul organizației criminale. În caz contrar, deținuții care refuzau și această formă de „cooperare” erau determinați prin amenințare și violență de către autoritățile criminale să depună cerere la administrația penitenciarului din Soroca pentru transfer în izolare de comunitatea celorlalți deținuți”, explică PCCOCS.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România