FOTO, VIDEO // Livadă „italiană” de cireșe, la Hâncești
Mii de copaci trași la indigo și perfect aliniați formează o livadă care se întinde cât vezi cu ochiul pe coasta dealurilor. Priviți din depărtare, ai impresia că pomii s-au prins într-o horă ca să ascundă în mijlocul lor un lac adânc, ca un ochi albastru scăldat în lumina soarelui.
Așa arată livada de cireși a fraților Gheorghe și Vasile Grosu de lângă localitatea Fundul Galbenei, raionul Hâncești. Acum șase ani în locul ei erau terenuri în pârloagă și plantații de viță-de-vie înțelenite, în care demult nu mai călcase picior de om. Frații Grosu au hotărât să înființeze aici o livadă modernă de cireși și au cumpărat 15 ha de pământ, fiind atrași de frumusețea locului și de amplasarea avantajoasă a terenurilor agricole, cu o deversare bună în caz de precipitații.
Din experiența proprie știau că cel mai important lucru pentru un agricultor este accesul la apă. Asta mai ales, în condițiile Republicii Moldova, care este afectată de secetă. Iar acest loc permitea colectarea cu ușurință a apelor meteorice pentru irigare, așa cum au văzut ei la niște producători de succes din Europa.
Le-a luat vreo trei ani ca să planteze toată livada cu puieți de cireși aduși din Italia, iar între timp au săpat și un bazin de acumulare a apei. Chiar dacă apa se aduna în el după orice ploiță, fermierii nu reușeau să o valorifice, pentru că dispărea prea repede în pământ. Visul lor de a implementa o tehnologie inovatoare de irigare a livezii a prins contur abia în acest an, datorită expertizei tehnice și a unui grant în valoare de 30 de mii de dolari pe care l-au câștigat în cadrul unui concurs public organizat de proiectul „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de PNUD și finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.
De curând, bazinul a fost dat în exploatare și agricultorii din zonă deja se uită cu jind la „comoara” din livada de cireși, care este dotată cu instalații hidrotehnice ca la carte, geomembrană care asigură etanșarea în contact cu pământul, pompă pentru apă etc. Bazinul, construit cu banii câștigați din grant și contribuția proprie, pe o suprafață de 3 mii metri pătrați, are o capacitate de 5 mii metri cubi de apă și poate asigura irigarea întregii livezi. Specialiștii au estimat că și în cel mai secetos an, apa adunată în bazin ar fi de-ajuns pentru a menține livada roditoare.
„Principiul de funcționare a sistemului nostru de irigare e pe cât de simplu, pe atât de eficient și economicos: apa din precipitații se acumulează în mod natural în bazin și după ce se sedimentează și filtrează, este pompată în rezervoarele de apă de pe creasta dealului, iar de acolo, sub presiune, apa ajunge prin țevi pe tot teritoriul livezii. E o practică prietenoasă mediului, care ne permite să renunțăm la obișnuințele risipitoare”, ne spune Vasile Grosu, unul dintre cei doi proprietari, fondatori ai companiei GG Prim SRL.
Irigarea prin picurare asigură nu doar o roadă bogată, dar și calitatea și aspectul necesar al fructelor. Și asta pentru că apa de ploaie este o sursă ieftină și fiabilă de apă curată, substanțial lipsită de salinitate. Mărturie stau și copacii doldora de rod. Deși e o livadă încă tânără, Vasile Grosu estimează că în acest an va strânge vreo 12 tone de cireșe la hectar.
„În zilele noastre calitatea fructelor este primul factor care asigură vânzările și determină prețul fructelor. Acum câțiva ani am decis să plantăm o livadă de cireși, pentru că era mare deficit de fructe pe piață, adică erau mai mulți cumpărători decât vânzători. Astăzi, lucrurile s-au inversat și câștigă doar cei care oferă marfă de calitate”, ne spune antreprenorul.
În câteva zile începe culesul, la care vor fi antrenați până la 300 de muncitori sezonieri. Cireșele mari, cărnoase și dulci vor lua drumul spre Rusia, iar o parte vor fi exportate în țările europene. „Fructele noastre se bucură de mare popularitate în Rusia, abia de reușim să facem față cererii. Și asta pentru că pe lângă faptul că sunt arătoase și gustoase corespund tuturor standardelor de calitate”, ne spune antreprenorul.
Pentru a asigura calitatea, proprietarii respectă cu strictețe câteva reguli simple. În primul rând, mențin livada într-o stare îngrijită pe tot parcursul anului, iar pentru asta au procurat o freză, care le economisește timp și resurse pentru prășit. În al doilea rând, folosesc doar îngrășăminte naturale, stropesc copacii cu soluții bio și formează și întrețin coroana pomilor după o tehnologie preluată de la fermieri din străinătate. Recent au cumpărat și un tun anti păsări, un dispozitiv care produce sunete puternice pentru a speria păsările nedorite.
„Vedeți cum înfloresc frumos trandafirii sădiți la capătul fiecărui rând de cireși? Ei sunt ca un indicator pentru noi că livada e sănătoasă, frunzele trandafirilor se pătează imediat dacă intră vreo boală printre pomi”, mai spune Vasile Grosu. Potrivit lui, toți acești factori determină cantitatea și calitatea fructelor, dar apa este în capul listei și joacă un rol hotărâtor. „Suntem tare mulțumiți de expertiza și ajutorul acordat în cadrul proiectului, așa vom putea să ne dezvoltăm afacerea și să valorificăm investiția enormă pe care am făcut-o până acum și totodată vom putea ajuta și oamenii din satele vecine”, ne spune Vasile Grosu. Și asta pentru că bazinul de acumulare a apei din precipitații mai are o menire: va servi ca o sursă de alimentare cu apă, în caz de necesitate, pentru autospecialele de la stația locală de pompieri și salvatori.
Lacul de acumulare a apelor meteorice a companiei GG Prim SRL este unul din cele 10 bazine construite cu asistența financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare în raioanele Cantemir, Criuleni, Hâncești, Leova și Ungheni. Acestea sunt create în cadrul proiectului PNUD „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor” ca o măsură eficientă și durabilă de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice.
Text semnat de Natalia Costaș, PNUD Moldova
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”