22:18:23 13.01.2025
Stiri

VIDEO // Istoria Corului Armatei Roşii: Înghiţit de Marea Neagră înainte de a sărbători cu soldaţii ruşi victoria din Siria. Cum cânta în română

Reportaj 26.12.2016 10:30 Vizualizări2581 Autor: Ziarul National

Ansamblul Aleksandrov, marele Cor al Armatei Roşii, este un grup artistic militar din Rusia, alcătuit din cântăreţi, muzicieni şi dansatori. Un număr de 64 de membri ai Ansamblului Aleksandrov, inclusiv conducătorul acestuia, Valeri Halilov, au murit duminică după ce avionul în care erau s-a prăbuşit în Marea Neagră.

Artiştii plecaseră spre Siria, pentru a susţine un spectacol de Sărbători la o bază aeriană rusă din Siria.

Pentru a înţelege faima de care se bucura acest ansamblu coral trebuie mers pe firul istoriei Rusiei şi al fostei Uniuni Sovietice. Acest cor masculin a fost creat pentru a servi şi a susţine interesele patriei, pentru „a ridica moralul trupelor” şi pentru a stimula „idealul revoluţionar” al ţării.

Ansamblul Aleksandrov al armatei terestre a fost înfiinţat în 1928, sub tutela Ministerului Apărării Ruse, de Aleksandr Aleksandrov, cel care a compus majoritatea cântecelor Armatei Roşii. Este, de asemenea, primul ansamblu coral militar care a fost creat în lume.

Prima formulă a Corului Armatei Roşii conţinea doar 12 soldaţi-artişti, care au susţinut primul lor spectacol pe 12 octombrie 1928, pe scena Casei Centrale a Armatei, sub conducerea lui Aleksandr Aleksandrov, un profesor de muzică de la Conservatorul din Moscova.

În 1929, Ansamblul Aleksandrov a efectuat un turneu în regiunile îndepărtate ale fostei U.R.S.S. pentru a susţine moralul trupelor implicate în construirea reţelei de căi ferate din Extremul Orient.

În 1933, corul avea deja 300 de membri, repartizaţi în trei unităţi: un cor masculin, o orchestră şi un grup de dansatori. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Corul Armatei Roşii a susţinut peste 1.500 de reprezentaţii pe cele două fronturi sovietice, pentru a ridica moralul soldaţilor trimişi în lupta. „Războiul Sacru” a fost unul dintre cele mai importante cântece din repertoriul corului din acea perioadă.

În 1946, după moartea lui Aleksandr Aleksandrov, fiul acestuia, Boris Aleksandrov, a preluat funcţia de director muzical al corului, pe care a deţinut-o până în momentul retragerii sale din activitate, în anul 1987.

Corul şi-a schimbat titulatura şi a devenit Ansamblul Academic Aleksandrov de cântec şi dans al Armatei ruse. El a fost dirijat de Viaceslav Korobko, iar coregrafia era asigurată de Leonid Kulikov.

Momentele marcante din repertoriu: de la Kalinka la Beatles şi Queen

Corul Aleksandrov, considerat cel mai mare ansamblu artistic din Rusia, este renumit pentru fineţea şi puritatea interpretării muzicale academice. Aranjamentele muzicale ale ansamblului combină cu succes instrumentele populare ruseşti - balalaica şi acordeonul cu butoane - cu instrumente de suflat din metal şi lemn.

Repertoriul acestui ansamblu coral include piese ruseşti celebre, precum „Kalinka” şi „Katiusha”, dar şi prelucrări ale unor piese internaţionale la fel de celebre, lansate de trupele The Beatles şi Queen.

De-a lungul anilor, Corul Armatei Roşii a colaborat cu artişti de renume, precum Celine Dion, Jean-Jacques Goldman, Vincent Niclo, Julia Migenes, Laurent Gerra.

Din palmaresul ansamblului rusesc nu lipsesc momente artistice extraordinare

Coveruri Daft Punk sau Pharell Williams

La începutul anului 2014, Corul Armatei Roşii a făcut senzaţie în presa internaţională, după ce a interpretat celebrul single „Get Lucky” al grupului electro-pop Daft Punk la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, organizate în 2014 la Soci. Evenimentul a fost vizionat de 3 miliarde de telespectatori din lumea întreagă.


Pe 1 ianuarie 2015, Corul Armatei Roșii a impresionat încă o dată, sărbătorind Anul Nou cu un cover al celebrei piese „Happy”, interpretată de artistul american Pharell Williams, scrie ziare.com.

Popularitatea ansamblului i-a inspirat şi pe alţi artişti aflaţi în căutarea celebrităţii. În 2013, o falsă trupă, care pretindea că era Corul Armatei Roşii, a înregistrat un cover al cântecului „Skyfall”, interpretat de Adele, iar videoclipul acelui cover, publicat pe platforma YouTube, a fost vizionat de mai multe mii de persoane.

Corul Armatei Roşii a susţinut concerte şi în România, cel mai recent având loc în septembrie 2015, la Cluj-Napoca, şi în octombrie 2016, la Sala Palatului din Bucureşti.

Corul intenționa să participe și la ediția 2017 a Eurovision, programată să se desfășoare în Ucraina.

Vedeți mai sus cum cânta corul Alexandrov cântecul „Mult mi-e dragă primăvara” în limba română.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md