VIDEO // Interviu Agerpres: Vicepremierul Spînu nu exclude posibilitatea deconectării TOTALE a unor localități de la energia electrică.
Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obţinerea independenţei, în 1991, declară vicepremierul moldovean Andrei Spînu, într-un interviu acordat marţi Agenției Agerpres de la București. Potrivit acestuia, actualul deficit de energie este atât de mare încât autorităţile iau în calcul şi cele mai negre scenarii, printre care şi deconectarea totală a unor localităţi.
„Noi luăm în calcul toate scenariile, inclusiv deconectări în lanţ, aşa ca să păstrăm echilibrul sistemului electro-energetic. Ce facem la momentul actual este, chiar azi Comisia pentru Situaţii Excepţionale a luat anumite decizii, aşa cum aţi menţionat, de reducere a iluminatului stradal, a iluminatului decorativ, iluminatului publicitar, pentru a reduce consumul de energie electrică, dar nu excludem faptul că vom fi într-o situaţie în care să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la energia electrică în anumite ore pentru a reduce consumul”, afirmă vicepremierul.
Andrei Spînu vorbeşte despre efectele grave ale războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, subliniind că populaţia resimte urmările conflictului generat de forţele armate ruse aproape la fel ca ucrainenii.
„Cred că nu voi exagera dacă voi spune că e cea mai profundă criză energetică prin care trece republica noastră de la independenţă. Ţinând cont că, în acest moment, în special după atacurile Federaţiei Ruse în Ucraina, pe lângă livrările de gaz care sunt incerte, vom avea probleme sau deja avem probleme şi cu livrările de energie electrică. De două zile avem insuficientă energie electrică contractată comercial şi în prezent ne bazăm pe acel contract de avarie între „Moldelectrica” şi „Transelectrica”, prin care preluăm o parte din energie. Soluţiile pe termen scurt, din păcate, în domeniul energetic sunt mai puţine”, spune Spînu în interviul Agerpres.
Potrivit vicepremierului, consumul de gaz a fost redus, în luna septembrie, cu 37%, iar în primele 23 de zile din octombrie consumul de energie electrică a fost redus cu 16% în R. Moldova, dar „în contextul geopolitic în care ne aflăm, se poate să fie mai rău decât este acum”.
Guvernul României a făcut un pas important pentru R. Moldova, recunoaște oficialul de la Chișinău.
„În primul rând a introdus Republica Moldova în acea ordonanţă de urgenţă care permite achiziţionarea bilaterală la un preţ mai avantajos decât piaţa. Din păcate, încă nu există suficientă capacitate nici în România pentru a acoperi toate nevoile la acel preţ plafonat. În acest considerent, suntem gata să cumpărăm şi de pe piaţă, dar şi prin acel contract de avarie care oferă acea electricitate la un preţ mult mai ridicat. Suntem în discuţie acum pentru luna noiembrie. Evident că atât la nivel de Minister al Energiei din România, dar şi la nivel de Guvern, preşedinte, se discută să creştem acele capacităţi pentru ţara noastră în baza contractelor bilaterale. Cred că Moldova are o şansă unică, acum, să devină independentă energetic de „Gazprom” şi, iarăşi, nu vreau să exagerez, dar cred că România are o şansă unică acum să ne ajute să facem acest pas. Pentru R. Moldova, un contract pe termen lung atât pe gaz, cât şi capacităţi mai mari de energie electrică ar însemna o salvare”, a punctat Andrei Spînu.
Aceeași sursă a precizat că, dacă „Gazprom” va reduce și mai mult sau va sista livrările de gaze, cetățenii din Transnistria vor trebui să achite pentru gazele procurate de pe piața internațională.
Referindu-se la perspectiva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, vicepremierul de la Chişinău reiterează că acest lucru „nu poate să se întâmple fără România”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”