VIDEO // INTERPOL a acceptat solicitarea R. Moldova de a revizui decizia luată în anul 2020 prin care a respins cererea Chișinăului de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc
Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL a acceptat cererea Procuraturii Anticorupție, depusă prin intermediul Direcției pentru Cooperare Polițienească Internațională a Ministerului Afacerilor Interne (DCPI), de revizuire a propriei decizii din iulie 2020, prin care a respins solicitarea Chișinăului de a-l anunța în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc, cercetat penal în dosarul fraudei bancare.
Anunțul a fost făcut astăzi de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
„Din aprilie 2024, Procuratura Anticorupție investighează o schemă de corupție prin care au fost afectate deciziile Comisiei INTERPOL de a bloca Notificări Roșii și anunțuri în căutare internațională. Pe baza probelor și informației acumulate în acest dosar, dar și altor circumstanțe noi, Procuratura Anticorupție a formulat, în octombrie 2024, o cerere către INTERPOL, solicitând revizuirea deciziei din iulie 2020. Pe baza acestei cereri, DCPI a expediat un demers către INTERPOL pentru revizuirea deciziei de respingerea solicitării Republicii Moldova de anunțare în căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc. La 25 noiembrie 2024, noul șef al DCPI, a informat Procuratura Anticorupție despre decizia Comisiei INTERPOL, care a acceptat cererea Republicii Moldova de a revizui și examina din nou cazul lui Vladimir Plahotniuc pe baza noilor circumstanțe”, a explicat Dragalin.
Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, Republica Moldova are șansa de a argumenta din nou necesitatea de a-l anunța în căutare pe Plahotniuc, dar și acesta, precum și avocații săi vor putea să prezinte argumente din partea apărării.
Amintim că autoritățile R. Moldova au solicitat încă în octombrie 2019 anunțarea în căutare prin intermediul INTERPOL a lui Vladimir Plahotniuc, în privința căruia a fost emis un mandat de arest pentru infracțiunea de spălare de bani, în legătură cu rolul său în frauda bancară, care a avut loc în Republica Moldova în anii 2013 - 2015.
În iulie 2020, Comisia INTERPOL a informat Republica Moldova că, la solicitarea lui Vladimir Plahotniuc, cauza respectivă a fost examinată și a fost adoptată decizia de a respinge solicitarea Republicii Moldova, fiind radiate din sistemul INTERPOL toate datele în privința lui Vladimir Plahotniuc.
Solicitările ulterioare către INTERPOL din partea Republicii Moldova în ceea ce-l privește pe Vladimir Plahotniuc au rămas fără răspuns.
Menționăm că Plahotniuc este învinuit de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor, prin care acesta ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39 284 000 de dolari și 3 518 705 de euro.
În cauza penală pe numele lui Plahotniuc, expediată de procurori în instanța de judecată în iulie 2023, au fost aplicate sechestre pe bunuri în valoare de 1 105 866 900 de lei.
Dacă va fi găsit vinovat, Vladimir Plahotniuc riscă de la 8 la 15 ani de închisoare.
Statul din Europa în care se poate ajunge cu cele mai multe rute directe de pe Aeroportul Internațional Chișinău: Zboruri directe către zece orașe din această țară
Curtea Constituțională va decide în această săptămână dacă validează sau nu cel de-al doilea mandat de șef al statului câștigat de Maia Sandu
Spicherul Grosu, discuție cu liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan: „PNL a pus interesele naționale deasupra celor de partid. Să ieșim într-un număr cât mai mare la vot pe 1 și 8 decembrie, pentru ca să salvăm parcursul european al României”