VIDEO // INIȚIATIVĂ: O CUȘMĂ a lui Guguță, înaltă de șapte metri, ar putea fi amplasată în centrul Chișinăului. Proiectul necesită investiții de circa un milion de lei
Renumita cușmă a lui Guguță din cărțile lui Spiridon Vangheni ar putea fi amplasată, în proporții gigantice, în centrul Chișinăului.
Ideea îi aparține rectorului Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Grigore Belostecinic, care a prezentat astăzi, în cadrul unui eveniment public, macheta viitoarei compoziții sculpturale „Cușma lui Guguță”, realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, în prezența „tatălui” lui Guguță, Spiridon Vangheli.
„Am avut ocazia să vizitez majoritatea statelor și capitalelor europene. Fiind în orașul Bremen din Germania, m-a impresionat mult compoziția din piața centrală a orașului, numită „Muzicanții din Bremen”, după povestea cu același nume de Frații Grimm. Și atunci mi-am zis: noi ce am putea oferi de genul ăsta? Firește, generații de cetățeni ai Republicii Moldova au crescut cu poveștile scriitorului Spiridon Vangheli, cea mai cunoscută fiind „Cușma lui Guguță”, tradusă în peste 40 de limbi ale lumii, inclusiv engleză, franceză, germană, chineză, japoneză etc., care ne poate reprezenta!”, a explicat Grigore Belostecinic.
Viitoarea compoziție ar putea avea înălțimea de până la șapte metri, astfel încât sub cușmă să încapă „tot satul”, exact ca în carte, pentru ca doritorii să poată face poze.
Simbolic, sub cușmă îi vom putea regăsi pe Guguță și colega sa de clasă, care mergeau împreună la școală, plus cățelul, o oiță, un cocostârc, un gărducean din nuiele, așa cum se făceau pe timpuri în satele Moldovei.
Dimensiunile vor permite ca 5-7 persoane să se poată afla în același timp sub căciulă, lângă Guguță, pentru a face poze.
Distanța de la postament până la căciulă va fi de 1,75 de metri, iar în jurul postamentului vor fi instalate plăci cu înălțimea de 40 de centimetri, cu simboluri ale orașelor lumii în limbile cărora a fost tradusă „Cușma lui Guguță”.
Potrivit rectorului ASEM, costurile aproximative pentru realizarea sculpturii ar putea să se ridice la 50 de mii de euro și ar putea fi acoperite de eventuali sponsori privați.
Scriitorul Spiridon Vangheli a mulțumit pentru această inițiativă care are menirea să ne ducă imaginea mai departe, peste veacuri, amintind că ceea ce avem noi mai scump sunt copiii, iar cele mai prețioase rămân pentru el numeroasele scrisori pe care le-a primit de la micuții săi cititori.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova