VIDEO // Evenimentul dramatic pentru armata rusă care ar putea fi începutul sfârșitului puterii lui Vladimir Putin la Kremlin
Războiul lui Putin care a trecut de 28 de luni se află într-o continuă dinamică, iar terminarea conflicului se lasă așteptată la Moscova și Kiev. Însă acum președintele rus primește o lovitură dură din cauza atacurilor Ucrainei care au distrus centrul bazei militare navale din Sevastopol, care a devenit neoperațional pentru Flota rusă din Marea Neagră. Viceamiralul ucrainean Oleksiy Neizhpapa a afirmat că Rusia „și-a pierdut hub-ul naval de la Sevastopol, Crimeea, pe care îl avea de secole”.
Acest fapt dramatic pentru armata rusă ar putea fi începutul sfârșitului puterii lui Vladimir Putin la Kremlin. Loviturile dronelor ucrainene au forțat Flota rusă din Marea Neagră să se relocheze din Crimeea, la Novorossisk, în regiunea estică, potrivit MSN.
Flota de la Marea Neagră a Marinei ruse a fost forțată să își relocheze aproape toate navele de război pregătite pentru luptă din Crimeea ocupată în alte locații, iar principalul său centru naval devine ineficient din cauza atacurilor de la Kiev, a declarat șeful marinei ucrainene.
Viceamiralul Oleksiy Neizhpapa a declarat că loviturile ucrainene cu rachete și drone navale au provocat daune grave bazei de la Sevastopol, un centru logistic pentru reparații, întreținere, antrenament și depozitare de muniție, printre alte funcții importante pentru Rusia.
„Centrul a fost înființat de-a lungul multor decenii, posibil secole. Și în mod clar că acum pierd acest hub”, a declarat Neizhpapa pentru Reuters într-un interviu rar, dat în orașul-port Odesa, înainte de Ziua Marinei Ucrainei de duminică.
La mai bine de 28 de luni de la invazia pe scară largă a Rusiei, Kievul a dat o serie de lovituri grele Moscovei în Marea Neagră, deși trupele terestre ucrainene se află în lupte intense pe frontul terestru, întins pe mai mult de 1 000 de km.
Ucraina, care nu are nave de război majore la dispoziție, a folosit drone, ambarcațiuni navale fără echipaj pline cu explozibili pentru a viza navele rusești și a lovit instalațiile flotei și alte ținte militare în Crimeea cu rachete Storm Shadow și ATACM.
„Aproape toate navele principale pregătite pentru luptă au fost mutate de inamic de la baza principală a Flotei Mării Negre, iar navele sunt păstrate în Novorossiisk, iar unele dintre ele sunt păstrate în Marea Azov”, a spus el.
Baza navală a Rusiei Novorossiisk de pe coasta sa de est a Mării Negre nu are facilitățile extinse ale Sevastopolului din Crimeea, care a servit drept loc de depozitare și încărcare pentru rachete de croazieră folosite de navele sale de război pentru a lansa lovituri aeriene asupra Ucrainei, a spus el.
„Înțeleg că acum încearcă să rezolve această problemă în Novorossiisk”, a spus el, descriind aceasta ca fiind o „problemă principală” pentru flotă. Președintele Vladimir Putin le-a spus șefilor Marinei luna trecută că flota Rusiei a fost completată în ultimii ani și că o modernizare majoră este în curs de desfășurare, inclusiv măsuri pentru „creșterea stabilității în luptă a flotei” și consolidarea acesteia.
Alături de bombardierele strategice și lansatoarele de la sol, navele de război și submarinele purtătoare de rachete joacă un rol important în atacurile obișnuite cu rachete cu rază lungă de acțiune ale Rusiei.
Neizhpapa a spus că Ucraina a distrus sau a avariat 27 de nave navale, inclusiv cinci despre care a spus că au fost distruse de minele maritime puse de dronele navale ucrainene în apropierea Golfului Sevastopol. Practic o treime din Flota rusă din Marea Neagră a fost distrusă.
Moscova a capturat și anexat Crimeea de la Ucraina în 2014. Înainte de februarie 2022, Rusia și-a folosit flota de la Marea Neagră, formată din zeci de nave de război, pentru a proiecta puterea în Marea Mediterană și Orientul Mijlociu. Datele de monitorizare compilate de Marina Ucraineană Reuters au arătat că, începând cu 27 iunie, 10 nave de război rusești erau staționate în Marea Azov, comparativ cu niciuna în 2023.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român