VIDEO // Igor Dodon se laudă cu „REZULTATE BUNE” în primii doi ani de mandat. Filmele cu Ștefan cel Mare și ghiozdanele împărțite copiilor au fost trecute la capitolul REALIZĂRI importante
Președintele Igor Dodon susține că cei doi ani de mandat au fost dificili, plini de provocări, însă sunt și doi ani cu „rezultate bune”, resimțite de cetățeni, și aceasta în pofida încercărilor de blocare a activității președintelui de către Partidul Democrat și de Guvern. În această perioadă, spune șeful statului, a fost readusă încrederea cetățenilor în instituția Președinției. Igor Dodon este convins că anul 2019 va fi unul și mai bun, nu vor mai fi admise blocaje în politica internă și va fi și o altă majoritate parlamentară. Declarațiile au fost făcute joi, 20 decembrie, la conferința de bilanț al activității sale de doi an în funcția de președinte, transmite IPN.
Igor Dodon a declarat că din start era clar că în politica internă vor exista conflicte interinstituționale, întrucât el este primul președinte ales direct de popor în ultimii 20 de ani, iar cei care controlează Guvernul și Parlamentul și-au dorit să controleze și instituția prezidențială. Potrivit lui Igor Dodon, legislativul și executivul au numit procurorul general până la alegerea președintelui, iar ulterior au redus din competențele șefului statului, inclusiv prin transferul unor instituții cum ar fi SIS sau SPPS. Prin intermediul Curții Constituționale s-a făcut tot posibilul că șeful statului să nu se poată implica în remanierile din Guvern, fapt care nu a mai fost niciodată în ultimii 27 de ani, menționează Igor Dodon.
Președintele susține că, deși a primit mii de mesaje de la cetățeni de chemare la protest împotriva partidului de guvernământ, a ales calea diplomatică, chiar și cu prețul suspendărilor, pe care le consideră total ilegale. Însă, spune Igor Dodon, nu va admite blocajul instituției președinției și, din aceste considerente, a decis să accepte inițiativa cetățenilor de a crea o mișcare națională populară: „Președinte puternic – stat puternic”, care va fi reprezentată în fiecare raion și în fiecare localitate.
Abordând subiectul politicii externe, președintele a declarat că optează pentru echilibru, astfel încât statul „să nu facă prietenie cu cineva împotriva altcuiva”. Republica Moldova trebuie să aibă relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul, a reiterat Igor Dodon. Șeful statului a mai spus că în cei doi ani de mandat a efectuat 34 de vizite de lucru și vizite oficiale în străinătate. Totodată, a avut întrevederi cu 23 de șefi de stat, zece președinți de Parlament și 13 premieri. A reușit să restabilească relațiile cu Federația Rusă, având multiple întrevederi cu conducerea Rusiei, la diferite niveluri.
Referindu-se la reglementarea transnistreană, președintele a spus că, în cei doi ani, a avut patru întrevederi cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, iar pe 25 decembrie, în stânga Nistrului, va avea loc o nouă întâlnire. Igor Dodon a mai spus că astăzi sau mâine va promulga legea cu privire la telefonia mobilă, care permite accesul operatorilor de telefonie mobilă din dreapta Nistrului în regiunea transnistreană și invers.
Șeful statului a mai anunțat că începând cu ziua de vineri, 21 decembrie, pe pagina electronică a Președinției se pot înregistra doritorii de a vizita instituția prezidențială, iar începând cu 15 decembrie, de două ori pe săptămână, va fi organizată Ziua Ușilor Deschise.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”