VIDEO // Igor Dodon, prins pe picior GREȘIT
„V-am adus astăzi un cadou”, l-a anunțat Igor Dodon pe Vladimir Putin, la întrevederea lor de la Moscova, pe 17 martie. „Aveți la Cricova o colecție proprie încă din anii 2002-2003 și am adus astăzi cu mine câteva zeci de sticle din colecția dumneavoastră personală”. „Mi-ați adus mie în dar ceea ce e deja al meu”, i-a replicat Putin lui Dodon. În noul articol multimedia al Politigrafului, ne oprim la acesta și alte cadouri bizare ale președintelui, inclusiv la cele care se dovedesc a nu fi cadouri deloc.
„A fost o idee de-a mea”
Dialogul de mai sus al lui Dodon cu Putin a fost plasat pe canalul de pe YouTube al președintelui moldovean și pe pagina de internet oficială a Președinției (min. 3`19``).
Vladimir Putin: Mi-ați adus mie în dar ceea ce e deja al meu!
„Igor Dodon n-a sesizat penibilul situației”, în urma observației lui Putin, a comentat ziarul rus Komersant. Dodon tocmai îi raporta lui Putin că, în urma întâlnirii lor precedente, din ianuarie, întreprinderea Cricova a fost scoasă de sub embargoul rusesc și a ajuns pe lista celor care au voie să reia exporturile în Rusia. Așa a putut și el să-i aducă vinul.
La întoarcerea la Chișinău, Dodon a confirmat postului Pro TV că Putin nu i-a cerut să-i facă acest serviciu. „A fost o idee de-a mea”, a spus președintele moldovean, să-i ducă lui Putin „câteva sticle de vin de-ale sale”.
Colecția de vin de la Cricova a lui Vladimir Putin
La poliția rusă de bunăvoie
Pe 1 martie, Igor Dodon i-a anunțat pe moldovenii din Rusia cu permisul de ședere expirat că și-l pot prelungi, dacă merg de bunăvoie la secțiile direcției pentru migrație a Ministerului de Interne rus, fără teamă că vor fi penalizați sau expulzați pentru încălcarea regimului de ședere. În această situație, în Rusia, se aflau, potrivit președintelui Dodon, aproximativ 250 de mii de moldoveni.
„Amnistia” anunțată de Dodon i-ar mai cuprinde pe moldovenii deja expulzați, care au interdicție de intrare în Rusia, din cauza încălcării regimului de ședere sau chiar a comiterii unor contravenții administrative. Ar fi vorba de alți circa 17 500 de moldoveni. Cu toții pot reveni în Rusia, fără teamă că vor fi întorși din drum sau penalizați.
Numai că toate acestea au fost anunțate de președintele moldovean, nu de autoritățile ruse. Ministerul rus de Interne n-a postat pe site-ul său nici un singur rând despre „amnistie”.
Daruri à la Dodon
Consilierii președintelui, Andrei Neguța și Maxim Lebedinschi au spus ulterior că partea rusă n-a făcut anunțuri oficiale pentru că „amnistia”, care ar fi funcționat între 1 și 20 martie, s-ar datora unei înțelegeri „neoficiale” între președintele Dodon și ruși.
„Liste nu vor fi, nu vor fi hotărâri publicate pe site-uri oficiale”, a spus Neguța la o conferință de presă, explicând că „amnistia” moldovenilor rămâne „neoficială” în mod intenționat, pentru a nu da motive „reprezentanților altor etnii” să ceară și ei amnistie.
Nici „alte etnii” n-au cerut nimic, nici moldovenii cu șederea expirată nu au dat buzna la poliția rusă să se reînregistreze. Date statistice oficiale încă nu există și ar putea să nu existe deloc (amnistia este neoficială). O solicitare de informație adresată de Europa Liberă Ministerul de Interne rus, săptămâna aceasta, mai este în curs de examinare.
Pe rețelele de socializare online, anunțul președintelui a declanșat dezbateri aprinse și confuzie. Moldovenii din Rusia căutau în zadar confirmări oficiale ale amnistiei, mulți își exprimau neîncrederea că se pot reînregistra așa de simplu, fără șicane din partea poliției ruse, unii spuneau că au fost degeaba la oficiile pentru migrație, după cum se poate vedea din acest mic extras, de pe o pagină din Odnoklassniki a PSRM, fostul partid al președintelui Dodon.
Grădința din Sadova, renovată cu banii lui Dodon. Pardon, ai României
Într-un interviu la Europa Liberă, preşedintele Igor Dodon, a declarat recent că ar fi făcut donaţii pentru grădiniţa din satul său natal, Sadova, raionul Călăraşi.
„În ultimii ani şi eu am investit, am găsit fonduri, peste 100 de mii de lei, în grădiniţa din Sadova”, a spus Dodon, comentând afirmația că grădinița a fost renovată din fonduri europene.
Asociația Presei Independente a verificat afirmația președintelui, în cadrul proiectului „Stop Fals”. „Primarul de Sadova ne-a declarat și a probat cu documentecă nici Igor Dodon, nici alți investitori apropiați acestuia, nu au donat bani sau bunuri grădiniței”, se spune într-un articol al API.
Declarațiile primarului Vladimir Susarenco „au fost confirmate şi de Gheorghina Anghenie, directoarea grădiniței”, se mai spune în articol. Directoarea „a precizat că cele mai mari investiții în instituție au fost făcute de Guvernul României prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova”.
API a cerut comentariul Președinției, „însă până la expirarea termenului prevăzut de legislaţie (15 zile n.n.) nu a primit vreun răspuns, în pofida apelurilor telefonice repetate”.
Președintele Dodon se află la început de mandat, așa că are tot timpul să-și perfecționeze arta cadourilor. Din primele tentative se desprinde o lecție evidentă: calul de dar nu se caută de dinți, dar când te pregătești să-l dăruiești, asigură-te mai întâi că e al tău.
Editor: Mircea Țicudean, europalibera.org
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi