VIDEO // Herbert Stepic, unul dintre cei mai NOTORII experți bancari din Europa Centrală și de Est, APRECIERI pentru Banca Națională a Moldovei: „A reușit în 2022 să mențină stabilitatea financiară a R. Moldova, a reacționat rapid și la obiect”
Banca Națională a Moldovei (BNM) a avut o reacție profesionistă și rapidă în 2022, ca să mențină sub control riscurile din partea inflației asupra mediului de afaceri. La fel de profesionist au reacționat și băncile comerciale, care au urmat recomandărilor BNM. Ca urmare, a fost menținută stabilitatea acordării finanțărilor. Aprecierea a fost făcută, într-un interviu pentru Bani.md, de către președintele Consiliului „Moldindconbank”, Herbert Stepic, unul dintre cei mai notorii experți bancari din Europa Centrală și de Est.
Potrivit specialistului, în pofida numeroaselor provocări pentru economie, subiectul principal în 2022 a fost rata ridicată a inflației, care a necesitat o reacție rapidă. Printre măsurile întreprinse de Banca Națională a Moldovei se numără și majorarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în monedă națională până la 40% și până la 45% în valută.
„Acest lucru a reprezentat o mișcare enormă pentru piață, cu o mulțime de consecințe, desigur. Măsurile importante care au fost luate au avut drept scop retragerea lichidității de pe piață, din sectorul bancar. Automat, acestea au condus la descreșterea creditării, comparativ cu anii precedenți. Și vorbim aici despre două măsuri – pe de o parte norma rezervelor obligatorii și, pe de altă parte – despre rata suficienței capitalului. Respectiv, prin aceste două măsuri a fost diminuat volumul lichidității, care a avut drept efect succesul în lupta contra inflației, care a început să descrească, începând cu decembrie anul trecut. Măsurile inflaționiste se temperează. Deci, trebuie să accentuez că Banca Centrală a reacționat rapid și la obiect”, și-a argumentat poziția bancherul.
Și reacția băncilor a fost profesionistă, a adăugat Herbert Stepic. Acestea au urmat recomandărilor Băncii Centrale, au redus activitățile de creditare, au investit în valori mobiliare de stat, astfel spus – au ajutat Guvernul să retragă lichiditatea de pe piață, ceea ce a avut consecințe foarte pozitive pentru sectorul bancar.
Expertul consideră că, datorită acestor acțiuni, s-a reușit menținerea stabilității financiare a R. Moldova.
Dr. Herbert Stepic este supranumit de presa și comunitatea bancară drept „dezchizător de drumuri pentru investitori în regiunea Europei Centrale și de Est”, pentru că a fost responsabil pentru extinderea internațională a ceea ce este astăzi Raiffeisen Bank International (RBI). A ocupat funcția de director general al RBI până în 2013 și a fost promotorul extinderii sale în unul din cele mai grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, având în componența sa mai multe bănci şi sucursale în 13 țări din regiune.
Din 25 mai 2020, Herbert Stepic este președinte al Consiliului „Moldindconbank”.
Interviul integral îl puteți urmări mai jos.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch