VIDEO // Guvernul a dat astăzi STARTUL înregistrării la programul „AJUTOR la contor”, însă nu se știe, deocamdată, VALOAREA compensațiilor și cu cât vor fi reduse facturile, în funcție de cele ȘAPTE categorii de vulnerabilitate energetică
Guvernul R. Moldova a dat miercuri, 1 noiembrie, startul înregistrării la programul „Ajutor la contor”, menit să sprijine cetățenii în perioada rece a anului, în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice. Cetățenii care vor să primească al doilea an consecutiv compensații în factură, dar și ajutorul pentru perioada rece a anului în valoare de 800 de lei, sunt obligați să se înregistreze, începând de astăzi, pe site-ul compensatii.gov.md, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern.
„Înregistrarea pe site-ul compensatii.gov.md este deschisă începând cu ziua de astăzi. Anul acesta, persoane care nu se vor înregistra în sistem nu vor beneficia de compensații. Există două modalități de înregistrare: 1). Completarea cererii online sau 2). Înregistrarea prin intermediul unui asistent social sau bibliotecar. Guvernul va acorda compensații în factură la gaze naturale, energie termică și electrică, precum și o plată monetară pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne sau cărbuni. Actualmente exista șapte categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate. Cele două noi categorii au fost incluse pentru ca cele mai vulnerabile persoane să poată beneficia la maximum de compensațiile oferite de Guvern”, a declarat Buzu.
Potrivit sursei citate, compensațiile sunt acordate din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, finanțat din bugetul de stat și din contribuția Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a altor parteneri de dezvoltare. Totuși, Buzu nu știe, deocamdată, valoarea compensațiilor și cu cât ar putea să se reducă facturile beneficiarilor, în funcție de categoriile de vulnerabilitate la care vor fi atribuiți.
„Compensația monetară anul acesta va fi de 800 de lei, în creștere cu 100 de lei față de anul trecut. Pentru compensațiile în factură, suntem pe ultima sută de metri de a clarifica toate aspectele. Este vorba de un proces mai complicat, deoarece prevedem bani nu doar pentru lunile de la sfârșitul acestui an, dar pentru primele luni din anul 2024. Astfel, în discuțiile noastre cu Ministerul Finanțelor, trebuie să clarificăm tot bugetul pentru anul viitor. Totodată, suntem în proces de a clarifica și ultimele contribuții ale unor parteneri de-ai noștri, care au fost exprimate pe 17 octombrie, în cadrul Platformei de Sprijin pentru R. Moldova. De îndată ce clarificăm aceste aspecte, noi vom comunica public de câți bani va fi nevoie. Anul trecut, valoarea compensațiilor în factură a fost de 3,7 miliarde de lei. Ca și anul trecut, valoarea compensației va depinde de venitul obținut de gospodărie, consumul istoric, câți membri sunt în familie etc.”, a precizat Buzu.
În ceea ce privește impactul bugetar al ajutorului pentru perioada rece a anului, în valoare de 800 de lei, ministrul Buzu spune că e vorba de circa un miliard de lei:„Noi am bugetat un miliard de lei pentru acordarea compensației monetare de 800 de lei pe lună”.
Alexei Buzu a insistat că în acest an ar fi fost simplificată procedura de înregistrare pentru acordarea compensațiilor, deși formularul prezentat conține 20 de câmpuri. Astfel, beneficiarii vor fi obligați să prezinte veniturile lunare obținute în perioada lunilor mai - octombrie. „Solicitantul trebuie să aibă actul său de identitate, dar și actele tuturor membrilor familiei. Trebuie să introducă în sistem și datele din factura la energia electrică și la gaz. De asemenea, beneficiarii trebuie să includă, obligatoriu, veniturile pentru ultimele șase luni. În acest an am simplificat procesul, astfel încât să încurajăm solicitanții să prezinte veniturile pentru fiecare lună, începând cu luna mai și până în octombrie. Dacă solicitantul are un credit imobiliar, atunci trebuie să indice numărul cadastral al imobilului în baza căruia a fost realizat acel credit. Dacă aveți toate documentele la îndemână, atunci procedura nu va dura mai mult de 15 minute”, a dat asigurări Buzu.
Deși cetățenii sunt obligați să introducă veniturile lunare, acest lucru nu va fi determinant în stabilirea categoriei de vulnerabilitate. Și asta pentru că autoritățile vor verifica minuțios dacă informațiile introduse corespund celor oficiale.
„În acest an avem conexiuni la o nouă baze de date. Datele oferite de cetățeni le vom verifica împreună cu Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale, Agenția Servicii Publice, Registrul de Stat al Bunurilor Imobile, birourile de credit, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul de Stat al Muncii și universitățile din R. Moldova. Am făcut tot posibilul ca povara de a verifica veniturile, de a verifica consumul istoric, acuratețea datelor din fiecare cerere să fie pusă pe instituții statului și nu pe umerii cetățenilor”, a adăugat Buzu.
Programul „Ajutor la contor” nu putea fi implementat fără suportul direct al Uniunii Europene, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, în aceeași conferință de presă.
„UE a sprijinit crearea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice din R. Moldova, ca răspuns la criza energetică. Deja al doilea an la rând, UE sprijină Guvernul, pentru ca gospodăriile vulnerabile să primească compensații la facturile la energie pe durata sezonului rece. Criza energetică provocată de Rusia a afectat puternic țările UE. Cu toate acestea, UE a găsit resursele necesare ca să sprijine R. Moldova, a doua țară cea mai afectată de război după Ucraina. Suntem solidari cu cetățenii R. Moldova și suntem alături în gestionarea crizelor.
Anul trecut, peste 895 de mii de familii au beneficiat de compensații în factură. Mai mult de jumătate din populația R. Moldova nu folosește gazele ca sursă principală de încălzire, dar lemn și cărbune. Anul acesta, respectivele gospodării vor fi incluse în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică și, pe această cale, salut această inițiativă. Cea mai accesibilă energie e cea pe care nu o consumăm, iar UE e lider în eficiența energetică. R. Moldova, în calitate de stat candidat la UE, se aliniază la obiectivele noastre. Din acest motiv, încurajez investițiile în eficiența energetică a clădirilor și caselor. Pe termen lung, acest lucru va reduce facturile și va crește bunăstarea moldovenilor. Astfel, sperăm că nu va mai fi nevoie de acordat compensații”, a conchis Jānis Mažeiks.
LIVE // Președinta Maia Sandu, declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat pentru a discuta despre criza energetică
RAPORT // Curtea de Conturi a depistat nereguli în activitatea ODA: Peste jumătate de milion de lei, finanțare nerambursabilă, acordată unor beneficiari neeligibili și 70 de milioane de lei nevalorificate în cadrul Programului FACEM
Benzina și motorina se scumpesc și mâine: ANRE arată spre cotațiile Platts, care s-au majorat cu circa 20 - 21 de dolari per tonă în ultima zi