VIDEO // Guvernatorul BNM, pentru presa de la București: „Avem suficiente resurse pentru a asigura STABILITATEA financiară a R. Moldova în iarna ce urmează. Facem totul pentru ca să fim pregătiți de diverse ȘOCURI”
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, afirmă că R. Moldova are suficiente resurse pentru a-și asigura stabilitatea financiară în continuare. Reformele anterioare din domeniul bancar au avut ca rezultat un sector robust și foarte bine capitalizat, care a trecut cu bine prin mai multe șocuri. „Am ferma încredere că vom face față situației și mai departe”, a declarat Armașu în cadrul emisiunii „Prim Plan” a postului TVR.
Potrivit lui Armașu, BNM a avut grijă să acumuleze rezerve valutare destule pentru a asigura stabilitatea financiară a R. Moldova iarna ce urmează. Armașu a dat de înțeles că șocurile nu au trecut, iar cea mai mare provocare pentru R. Moldova ține de domeniul energetic. „Acest risc are repercusiuni pe toate domeniile: guvernamental, privat și financiar. BNM face tot ca să fim pregătiți de diverse șocuri”, a precizat sursa citată.
Armașu admite că presiunile inflaționiste ar putea veni în continuare de la o eventuală majorare a prețului la gazele naturale, însă crede că acestea nu vor fi foarte pronunțate, întrucât economia s-a ajustat deja la prețurile energetice mărite. „Riscurile pe piața gazelor sunt în continuare, dar partea bună este că pe intern au fost făcute mai multe ajustări la tarifele la energie. Chiar și un preț mai mare la gaz nu va fi un șoc atât de mare care să nu poată fi gestionat”, a conchis Armașu.
Oficialul a menționat că în sprijinul populației cu venituri mici vor veni compensațiile din partea Guvernului. „Noi așteptăm în următoarea perioadă și la o stopare a creșterii economice, dar aceste măsuri ale Guvernului vor veni atât în susținerea populației, cât și a creșterii economice”.
Guvernatorul BNM s-a referit și la ultimele date privind inflația, care arată că „în luna octombrie, cel târziu noiembrie” aceasta ar putea atinge un nivel maxim, după care va coborî. „La ultima decizie de politică monetară nu am mai majorat ratele, pentru că am văzut că deciziile anterioare își produc efectele – a scăzut ritmul de creditare, ceea ce e bine într-un climat inflaționist. Pe de altă parte, observăm că se schimbă comportamentul oamenilor, cetățenii economisesc mai mult în detrimentul consumului”, a spus șeful BNM.
Armașu a mai declarat că imediat ce situația macroeconomică va permite, BNM va relua politica monetară stimulativă, lăsând de înțeles că ar putea scădea ratele de bază, pentru a impulsiona economia, așa încât, în a doua jumătate a anului viitor economia să aibă un trend pozitiv de dezvoltare.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM