VIDEO // Greșeala pe care o fac majoritatea șoferilor când așteaptă în trafic. Ce PAGUBE costisitoare se produc mașinii
Când ne oprim la un semafor, ar trebui să ridicăm piciorul stâng de pe pedala de ambreiaj, pentru a nu băga mâna adânc în buzunar.
Popularitatea mașinilor ce au cutie manuală de viteze este în scădere, tot mai mulți șoferi preferă mașinile dotate cu cutie automată.
În câțiva ani, mașinile fără ambreiaj vor fi majoritare pe drumurile lumii. Până să se întâmple asta, însă, este bine să știm cum să tratăm ambreiajul fără a-i accelera uzura.
O uzură care se intensifică mai ales dacă folosim inutil pedala stângă în timp ce suntem staționați la semafor și așteptăm indicatorul verde.
Mulți șoferi, fie din ignoranță, neatenție, fie grăbiți pentru a porni rapid, așteaptă cu piciorul blocat pe pedala de ambreiaj. Făcând acest lucru ei uzează rulmentul ambreiajului, care pune presiune inutilă.
Pe lângă pagubele produse, există și riscul unui accident. Acest lucru se poate întâmpla când lăsăm o treaptă de viteză în transmisie în timp ce suntem opriți, iar piciorul nostru alunecă de pe ambreiaj și are loc o coliziune.
Este bine, așadar, când ne oprim la semafor sa scoatem mașina din viteză si să ținem piciorul stâng departe de pedala de ambreiaj.
Acesta este, de asemenea, un obicei care uzează și discul de ambreiaj și rulmentul de presiune.
Deteriorare setului de ambreiaj este deosebit de costisitoare, reparația costând între 400-500 de euro.
Putem vedea în videoclipul foarte informativ de mai jos cum funcționează ambreiajul într-o mașină modernă.
ASIGURĂRI // Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională va ajuta Republica Moldova să depășească eventualele consecințe ale crizei energetice: „Provocarea cea mare o reprezintă alocarea de capacități pentru energia electrică la hotarul cu România”
Oamenii lui Dodon și Voronin, puși la RESPECT după ce s-au OPUS ca militarii să aibă condiții mai bune: „Armata nu-i pușcărie, pentru ca să-i ții pe soldați ca pe niște vite. O să le dați la ruși adresele celor pe care îi vreți spânzurați...”
Federația Rusă, PERICOL la adresa suveranității R. Moldova, fixat în Strategia națională de apărare pentru anii 2024-2034: Extinderea acțiunilor militare în Odesa ar putea crea premise imediate pentru acțiuni agresive la adresa R. Moldova