VIDEO // Furau biciclete din UE și le vindeau în Republica Moldova și în Federația Rusă: 50 de percheziții la o grupare criminală organizată formată din 16 moldoveni și 90 de biciclete electrice ridicate
Un grup infracțional format din 16 cetățeni ai R. Moldova sustrăgeau biciclete de pe teritoriul Uniunii Europene și, eludând controlul vamal, le introduceau în Republica Moldova. Bunurile erau vândute ulterior fie la noi în republică, fie în Federația Rusă, cu prețuri între 15 000 și 100 000 de lei per unitate.
Ofițerii Departamentului antifraudă și conformare ai Serviciului Vamal de comun cu ofițerii Direcției combatere a criminalității organizate a INI, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au efectuat 50 de percheziții într-un dosar de contrabandă, ridicând 90 de biciclete electrice de diferite modele, care au fost introduse prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, diferite accesorii pentru acestea, acte de identitate cu semne vădite de falsificare, precum și aparate de telefonie mobilă și bani.
Suma mărfurilor ridicate se ridică la 1 700 000 de lei.
Oamenii legii au stabilit că, începând cu anul 2021 și până în prezent, cei 16 moldoveni au sustras de la locuitori ai Uniunii Europene diferite accesorii, biciclete electrice de diferite modele și le-au introdus ulterior, prin contrabandă, pe teritoriul Republicii Moldova.
„Unii dintre suspecți aveau rolul de identificare și sustragere a accesoriilor, bicicletelor electrice, folosind metoda pătrunderii în domiciliile proprietarilor sau încăperilor de depozitare prin tăierea sau spargerea lacătelor, iar alții introduceau bunurile sustrase pe teritoriul Republicii Moldova, eludând controlul vamal, bicicletele fiind dezmembrate și ascunse în locuri special amenajate sau adaptate în acest scop. În Republica Moldova, bicicletele erau supuse unor modificări, era schimbată programarea Smart și reprogramarea sistemului GPS pentru a nu putea fi urmărite”, detaliază Serviciul Vamal.
La fel, ofițerii de investigație au deconspirat un depozit situat pe teritoriul României, unde erau păstrate bicicletele sustrase, care ulterior erau transportate spre Republica Moldova sau spre Federația Rusă.
Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru contrabandă săvârșită de două sau mai multe persoane, iar cei vizați riscă închisoare de la 4 la 10 ani.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei