07:13:26 25.11.2024
Stiri

VIDEO, FOTO // Un nou proiect implementat de România în R. Moldova, inaugurat de Ziua Unirii: Comuna Băcioi are un parc public cu HAVUZ și teatru de vară. Maia Sandu: „Astăzi e o zi importantă pentru ROMÂNII de pe ambele maluri ale Prutului”

Actualitate 27.03.2023 15:02 Vizualizări3141 Autor: Ziarul National
VIDEO, FOTO // Un nou proiect implementat de România în R. Moldova, inaugurat de Ziua Unirii: Comuna Băcioi are un parc public cu HAVUZ și teatru de vară. Maia Sandu: „Astăzi e o zi importantă pentru ROMÂNII de pe ambele maluri ale Prutului”


Locuitorii comunei Băcioi, suburbie a Chișinăului cu peste 10 000 de locuitori, au începând de astăzi un parc public cu havuz, terenuri de joacă, dar și un teatru de vară modern. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor, în frunte cu președintele Ilie Bolojan.

La ceremonia de inaugurare a parcului, organizată luni, 27 martie, în ziua când marcăm împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, au participat 19 oficiali din România, inclusiv primari și deputați, președinta Maia Sandu și Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.

Primarul de Băcioi, Ilie Leahu, a declarat că ziua de 27 martie nu a fost aleasă întâmplător pentru a inaugura parcul public, în care sunt postamentele lui Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand sau Mihai Eminescu.

„Acest proiect a schimbat în totalitate felul cum arată centrul comunei Băcioi. Este un moment cu încărcătură aparte, deoarece astăzi marcăm 105 ani de Unirea Basarabiei cu România. La Chișinău a pornit procesul făurii României întregite. La intrarea în parc sunt postamentele marilor valori Eminescu, Vieru, dar și ale celor mai puternici conducători - Ștefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza și Regele Ferdinand. Chiar și după atâtea decenii, sângele apă nu se face, iar acest obiectiv a fost realizat datorită cooperării frățești dintre Primăria Băcioi, Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea și Guvernul R. Moldova, prin programul de proiecte Satul European”, a declarat primarul de Băcioi, Ilie Leahu.

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a remarcat aportul substanțial al României în dezvoltarea infrastructurii din R. Moldova.




„Astăzi e o zi importantă pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi sărbătorim aniversarea Unirii Basarabiei cu România printr-o relație tot mai strânsă între R. Moldova și România. Această relație înseamnă lucruri concrete și importante pentru oameni. Această relație înseamnă mai multe poduri care ne unesc, înseamnă puncte comune la frontieră, înseamnă grădinițe și școli renovate pe banii statului român, înseamnă integrare mai profundă a R. Moldova în piața economică și energetică a României, înseamnă bani din partea statului român pentru dezvoltarea comunităților din R. Moldova.

Chiar și acest proiect frumos este o dovadă a acestei relații frățești. Vreau să mulțumesc CJ Bihor și domnului Ilie Bolojan, vreau să mulțumesc municipiului Oradea și primarului Florin Birta pentru susținerea financiară substanțială în realizarea acestui proiect. Vreau să le mulțumim pentru sfaturile pe care ni le dau, deoarece ei pot să ne învețe pe noi, pe primarii noștri cum să transforme localitățile noastre în sate și orașe europene. Contăm și în continuare pe sprijinul dvs. Mulțumim României pentru că este alături de noi pas cu pas în procesul de transformare a republicii și de apropiere a standardelor de viață din R. Moldova cu cele din UE”, a declarat Maia Sandu.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a subliniat că românii din dreapta Prutului, prin contribuția lor, vor ca cetățenii din stânga Prutului să beneficieze de condiții mai bune de viață.

„Statutul privilegiat al relației noastre bilaterale este concretizat prin proiecte comune la nivel central, dar mai ales local. România a fost, este și va fi alături de cetățenii de pe malul stâng al Prutului și va continua să ofere sprijin autorităților proeuropene de la Chișinău, dar și autorităților publice locale. Acest parc, pe lângă încărcătura istorică pe care o are, prin faptul că e inaugurat într-o zi specială pentru toți cei prezenți aici și nu doar, este încă o dovadă a faptului că relația specială între cele două maluri ale Prutului sunt într-un trend ascendent.

Oamenii simpli din România ajută prin contribuția lor ca acest mal al Prutului să aibă o viață mai bună. Deși distanța dintre Băcioi și Oradea este de peste 700 de km, acest lucru nu a contat, deoarece a fost mai importantă realizarea unui proiect destinat locuitorilor din Băcioi. Dvs. meritați să aveți infrastructură și parcuri la standarde europene. Să aveți Europa acasă, întrucât locul dvs. e în marea familie europeană. Nimeni nu are dreptul să vă împiedice să realizați obiectivul de integrare europeană, indiferent de mijloacele pe care le folosește. Sunt sigur că acesta nu e ultimul proiect implementat în localitate a dvs., iar România își dorește să contribuie la realizarea cât mai multor proiecte de acest fel, care să apropie comunități de pe ambele maluri ale Prutului”, a adăugat Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu.

La rândul său, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a menționat că de fiecare dată vine în R. Moldova cu recunoștință, respect și speranță.

„Este o onoare pentru noi să fim astăzi aici, într-o zi foarte importantă. Noi am beneficiat în ultimii ani de transferuri de bune practici, de sprijin financiar din partea UE și este rândul nostru să facem acest lucru pentru comunitățile din R. Moldova. Fiecare investiție reprezintă un punct în plus pentru servicii publice mai bune și o viață mai bună. Noi venim în R. Moldova cu recunoștință, respect și speranță. Cu recunoștință pentru toți martirii, pentru toți oamenii României și Basarabiei, care au făcut istorie. Venim cu respect pentru dvs. Dacă pentru unii istoria și geografia au fost niște oportunități, pentru dvs. istoria și geografia a fost provocări și o luptă zi de zi. Pentru asta vă respectăm. Venim cu speranța pentru un viitor mai bun, pentru prosperitate și o viață mai bună. Dumnezeu să aibă în pază România și Moldova”, a declarat Ilie Bolojan.

Primarul de Oradea, Florin Birta, a subliniat că distanța dintre cele localități nu a fost un impediment pentru realizarea unor lucruri minunate pentru comunitate.

„Astfel de proiecte cu siguranță se vor mai dezvolta în comuna dvs. Vă mulțumesc tot ce faceți pentru România mare. Astăzi venim cu o serie de cărți în limba română, pe care le vom dona bibliotecii comunei Băcioi. Astfel, relația dintre România și R. Moldova e mult mai puternică”, a conchis Florin Birta.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md