VIDEO, FOTO // DRRM a PREMIAT olimpicii din R. Moldova de la disciplinele Limba și literatura română și Istoria românilor și universală: „Țara se bazează pe voi, voi veți fi cei care vor conduce destinele societății, ȚĂRII, ale Europei, de ce nu”
Zeci de învingători ai olimpiadelor republicane la disciplinele Limba și literatura română și Istoria românilor și universală au fost premiați miercuri, 7 iunie, de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Ceremonia festivă de premiere a avut loc în incinta Guvernului R. Moldova, în prezența unor oficiali de pe ambele maluri ale Prutului.
Cei 78 de olimpicii din R. Moldova la disciplinele respective sunt premiați pentru al doilea an consecutiv de către Guvernul României, iar secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, speră că acesta va deveni un eveniment tradițional.
Astfel, olimpicii au primit din partea DRRM read book-uri, ceasuri inteligente, boxe portabile și căști performante.
Secretarul de stat Adrian Dupu a felicitat premianții și a dat asigurări că acest eveniment va deveni unul tradițional.
„Felicitări pentru rezultatele obținute. Mă bucur că suntem deja la a doua ediție. Întâmplarea face că doi ani la rând, pe 7 iunie, are loc acest eveniment. Ne dorim să devină unul tradițional, la fel cum vă doresc și vouă să faceți o tradiție din a fi câștigători, indiferent de domeniul în care veți activa, profesa. Vă doresc să aveți permanent această mentalitate de învingător. Eu nu am fost niciodată olimpic, iar din acest motiv vă spun că puteți ajunge mult mai sus. Țara se bazează pe voi. Tocmai de aceea DRRM vă premiază și vă arată toată aprecierea. Voi veți fi cei care veți conduce destinele societății, ale țării, ale Europei, de ce nu”, a subliniat Adrian Dupu.
Secretarul de stat a apreciat faptul că la festivitatea de premiere a venit și consilierul președintelui României, Klaus Iohannis: „Mă bucur că alături de noi, la fel ca și anul trecut, este consilierul Sergiu Nistor. Vrem să arătăm cât de importantă e educația pentru noi. Astfel, prezența domnului Nistor demonstrează că nu doar Guvernul României, dar și Președinția României pune preț pe educație și rezultatele foarte bune în educație”.
La rândul său, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a recunoscut că a devenit nostalgic, dar este foarte fericit.
„Vin în fața voastră cu un mesaj al președintelui României, un mesaj de sprijin, un mesaj de încurajare pentru calea în care sunteți primii. O cale care prin creativitate, prin educație, prin cultură, adaugă energiilor și resurselor cu care R. Moldova se îndreaptă spre calea sa europeană. Pe această cale, poporul român, președintele României vă sunt, necondiționat, alături. Voi sunteți cei care veți purta societatea moldovenească spre ținta pe care în aceste zile, atât de clar, cetățenii din R. Moldova au arătat-o – Europa. Sunteți niște câștigători. Mă faceți să mă simt și tânăr, și nostalgic, și fericit”, a spus Sergiu Nistor.
Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a felicitat premianții pentru că au ales să-și urmeze pasiunea pentru Limba și literatura română și Istoria românilor și cea universală.
„Participarea și câștigarea unor olimpiade școlare înseamnă mai mult decât școala de zi cu zi. Înseamnă să faceți mai multe decât ce vi se cere sau decât ceea ce trebuie. Înseamnă că v-ați descoperit o pasiunea pentru Limba română și Istoria românilor. Aceste olimpiadele mi se par foarte speciale pentru voi: sunteți europeni, pentru că vorbiți limba română și pentru că împărtășim împreună aceeași istorie. Ar trebui să fiți mândri că stăpâniți și sunteți experți într-o limbă oficială a Uniunii Europene. Vă doresc un viitor cât mai strălucit, iar cei care ajungeți profesori - să duceți limba română mai departe”, a punctat Cristian-Leon Țurcanu.
Ministrul Educației, Anatolie Topală, a mulțumit DDRM și Guvernului României pentru sprijinirea domeniului educației din R. Moldova.
„Este un eveniment inițiat anul trecut de DRRM și sper că va deveni tradițional. Am inițiat acest concurs pentru a sprijini și a scoate în evidență rezultatele frumoase ale elevilor noștri la două discipline școlare – Limba și literatura română și Istoria românilor. Vorbim limba română, avem o istorie comună, avem tradiții și o cultură similară. Prin acest eveniment dorim să stimulăm, cu suportul DRRM, elevii care au obținut aceste rezultate deosebite. Vă îndemn să acumulați în continuare cunoștințe, să vă dezvoltați competențele, astfel ca după absolvire să puteți contribui la dezvoltarea R. Moldova. Iar la o anumită etapă să vă implicați activ în procesul nostru de integrare în UE. Suportul vostru va fi de mare importanță. Aduc sincere mulțumiri DRRM pentru tot suportul acordat R. Moldova. Eu cred că toată societatea noastră cunoaște cât de mult sprijin a acordat Guvernul României în domeniul educației. E vorba de școli renovate, grădinițe renovate, dotarea școlilor și grădinițelor, burse de studii și multe alte lucruri bune”, a menționat Anatolie Topală.
Un discurs motivațional în fața olimpicilor a avut și directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, Ioan Cristescu.
„Eu am câștigat de două ori olimpiada la Limba și literatura română în liceu. Este o onoare și o mare bucurie să mă aflu aici și să vă vorbesc nu doar în calitate de director al Muzeului Literaturii Române din București, dar și ca profesor de Limbă și literatură română. Nu puteam fi astăzi într-un loc mai bun decât alături de voi, dragi olimpici. Vreau să aduc aprecieri organizatorilor și participanților, dar mai ales câștigătorilor de azi. Sunt convins că am în față plăsmuitorii de viitor”, a conchis Ioan Cristescu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania