VIDEO, FOTO // A.S.I.C.S. a dotat gimnaziul din Obreja Veche cu un laborator digital PERFORMANT, în cadrul Programului „Granturi pentru dezvoltare europeană a satelor”: „Instituția noastră putea doar să viseze la așa ceva”
Gimnaziul „Sergiu Moraru” din satul Obreja Veche, raionul Fălești, este unul dintre beneficiarii programului „Granturi pentru dezvoltare europeană a satelor”, implementat de Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.). Suportul financiar de 100 000 de lei oferit de A.S.I.C.S. a fost investit în amenajarea unui laborator digital în incinta școlii: o tablă interactivă, o imprimantă, un laptop și tot mobilierul necesar.
Directorul Gimnaziului „Sergiu Moraru” spune că se gândea încă acum 15 ani la amenajarea unui laborator digital, dar a tot amânat ideea din cauza resurselor financiare limitate.
„Scriam această idee în toate rapoartele anuale pentru direcțiile de perspectivă pentru anii următori. Acum acest proiect, care este ca un copil al nostru, a devenit realitate datorită donației A.S.I.C.S. Eu și copiii ne simțim un tot întreg în această clasă și nu sesizăm când trece ora. Mulțumim mult!”, a spus directoarea Rodica Cazacu.
Profesorii și elevii Gimnaziului „Sergiu Moraru” au ajuns la concluzia că învățământul clasic nu mai este atât de eficient, mai ales pentru tinerele generații care sunt captate de tehnologiile informaționale.
„Avem datoria să-i educăm cum să folosească tehnologiile informaționale corect, astfel încât să învețe lucruri utile pentru viață. Respect și admirație pentru fondatorii A.S.I.C.S.! Sunt sigură că nu veți regreta că ați investit cei 100 000 de lei la care instituția noastră doar putea să viseze”, a precizat profesoara de Limba și Literatura Română, Stela Ganea.
Dascălul a fost completat de Ilinca, elevă în clasa a IX-a.
„Acest laborator digital este o încăpere în care fiecare copil uită de probleme și își dezvoltă abilitățile de a cunoaște, de a învăța cât mai multe lucruri noi – în pas cu tehnologiile. Am învățat deja multe aplicații care ne fascinează. Vă mulțumim pentru această contribuție”.
Programul „Granturi pentru dezvoltare europeană a satelor” a avut un buget total de 2 000 000 de lei. A.S.I.C.S. și-a asumat acoperirea financiară a 20 de proiecte locale din domenii precum educație, sănătate, cultură și infrastructură. Suma maximă donată pentru implementarea unui proiect care a întrunit criteriile de eligibilitate a fost 100 000 de lei.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania