VIDEO // FORUM: Ruta cultural-turistică „Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” are un traseu de 2 000 de kilometri și cuprinde peste 80 de atracții turistice din România și R. Moldova
Turiștii din întreaga lume sunt invitați să călătorească pe urmele Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt atât din România, cât și din R. Moldova în cadrul unei rute cultural-turistice cu un traseu de circa 2 000 de kilometri.
Agenția de Investiții a Republicii Moldova a organizat astăzi Forumul „Ruta cultural-turistică „Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, cu participarea lui Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri din România, Andrei Chistol, secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, diplomați de la Ambasada Ucrainei, operatori de turism, experți în domeniu din România, Republica Moldova și Ucraina.
Secretarul de stat Andrei Chistol a declarat la eveniment că această rută turistică promovează patrimoniul cultural comun al R. Moldova și României, iar Emil-Răzvan Pîrjol a adăugat că acest proiect aduce beneficii tuturor, inclusiv prin crearea locurilor de muncă, fiind și o „lecție de istorie și spiritualitate”, care străbate șapte județe din România.
„Turismul este o ramură care valorifică eficient potențialul economic, istoric și cultural al unei regiuni. Totodată, turismul este unul dintre motoarele principale de creștere economică, care va trebui repornit la finalul pandemiei, iar evenimentul de astăzi ne pregătește pentru acel moment. Orice obiectiv turistic are însă nevoie de un narativ, iar Ștefan cel Mare și Sfânt a fost o personalitate uriașă de anvergură mondială, care reprezintă încă un reper moral și istoric de necontestat.
Ruta cultural-turistică România–Republica Moldova „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” este astfel pentru toți o oportunitate de conștientizare și de promovare a valorilor culturale și turistice comune, prin unificarea instrumentelor de promovare și a marketingului de destinație, pentru transmiterea unui mesaj cultural-turistic coerent. Totodată, această nouă inițiativă reprezintă un instrument modern prin care nu doar protejăm tezaurul istoric și spiritual care ne unește, dar și înscriem țările noastre pe harta turistică a lumii”, a declarat în cadrul forumului Ambasadorul Daniel Ioniță.
În opinia diplomatului român, turismul poate contribui cel mai bine la strângerea legăturilor de suflet dintre România și Republica Moldova și susține inclusiv drumul către UE al Republicii Moldova.
„Îi invit pe toți doritorii ca măcar odată în viață să parcurgă acest minunat traseu de circa 2000 km, care include atât obiective istorice și legendare care au legătură cu Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt – 20 pe teritoriul României și 9 din Republica Moldova – cât și peste 80 de alte atracții turistice din ambele țări”, a încheiat Daniel Ioniță.
ISW: ,,Rusia exploatează criza energetică din R. Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune"
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova