VIDEO // Falsurile promovate de Evghenia Guțul și alți reprezentanți ai „grupării lui Ilan Șor”, DEMONTATE cu cifre exacte: „Găgăuzia este una din regiunile R. Moldova care a beneficiat cel mai mult de fondurile UE”
Asistența Uniunii Europene (UE) pentru UTA Găgăuzia în ultimii patru ani a depășit 104 euro per cap de locuitor. Astfel, Găgăuzia este una dintre regiunile R. Moldova care a beneficiat cel mai mult de pe urma fondurilor oferite de către UE, afirmă directorul adjunct al Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea.
Potrivit sursei citate, actuala conducere a Găgăuziei, în frunte cu bașcanul Evghenia Guțul, a invitat locuitorii din această regiune să voteze „împotriva” la referendumul privind aderarea R. Moldova la UE, deoarece integrarea europeană ar avea „un impact negativ asupra autonomiei găgăuze și bunăstării locuitorilor acesteia”.
„De fapt, situația este complet inversă față de cea prezentată de către Evghenia Guțul și alți reprezentanți ai grupării lui Ilan Șor. Fondurile alocate de către UE pentru regiunea găgăuză în ultimii patru ani au însumat peste 12 milioane de euro. Raportate la cei circa 115 000 de cetățeni cu reședință obișnuită din regiune, aceste cifre demonstrează că asistența UE pentru Găgăuzia a depășit 104 euro per cap de locuitor. Astfel, Găgăuzia este una din regiunile R. Moldova care a beneficiat cel mai mult de pe urma fondurilor oferite de către UE”, a subliniat Mogîldea.
Printre cele mai importante proiecte sprijinite de UE în Găgăuzia se numără cele dedicate susținerii afacerilor mici și mijlocii, dezvoltarea infrastructurii și a drumurilor, îmbunătățirii transparenței la nivelul autorităților publice locale și interacțiunii cu cetățenii, dar și consolidarea rolului societății civile din regiune.
La suma de 12 milioane de euro se adaugă zeci de proiecte pentru renovarea drumurilor, școlilor și grădinițe, spitalelor și altor instituții publice din Găgăuzia cu sprijinul statelor UE, inclusiv România, Germania, Cehia și Polonia.
„De exemplu, șoseaua de centură a municipiului Comrat, cu o lungime de peste 18 kilometri, a fost construită cu susținerea UE. Costul lucrărilor a fost de peste 29 de milioane de euro, bani oferiți de Banca Europeană de Investiții. Totodată, Găgăuzia a beneficiat în ultimii ani de 5 000 000 de euro din partea UE pentru susținerea agriculturii și dezvoltării rurale, bani care au ajutat la dezvoltarea afacerilor în acest domeniu”, a adăugat expertul.
Principalii beneficiari ai suportului UE pentru Găgăuzia au fost autoritățile locale, antreprenorii, mass-media, societatea civilă și oamenii de rând, care se bucură de acces la drumuri mai bune, servicii publice modernizate și locuri noi de muncă create datorită fondurilor europene.
„Toate aceste lucruri demonstrează că UE este un partener credibil pentru această regiune, care, indiferent de culoarea politică a guvernării de la Chișinău, a continuat să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai a locuitorilor din Găgăuzia. Astfel, este foarte important ca cetățenii, aleșii locali, antreprenorii și liderii de opinie din Găgăuzia să înțeleagă importanța comunicării și informării corecte a locuitorilor din zona despre impactul produs de asistența UE”, a conchis Mihai Mogîldea.
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova