VIDEO // Facturile care îi vin familiei Petrari din Pepeni au „0.00 lei” la consumul de ENERGIE electrică. Capul familiei dezvăluie „SECRETUL”: „Nu mai avem cheltuieli de când am instalat panouri solare pe casă””
Muncește în Germania și a preluat de acolo un exemplu pe care l-a aplicat și acasă la el, în Pepeni, raionul Sângerei.
Astfel, casa lui Dumitru Petrari este astăzi singura locuință din sat care are panouri solare instalate pe acoperiș, iar pe facturile care vin este indicat „0.00 lei” cheltuieli pentru energia electrică.
Decizia de a instala în primăvara curentă un sistem fotovoltaic a picat la țanc pentru gospodari, având în vedere criza energetică și majorarea substanțială a tarifelor pentru energia electrică și termică.
„Am decis să instalăm panouri fotovoltaice pentru a avea lumină și căldură de la ele. Eu muncesc în Germania și acolo cam toți au așa sistem. Avem panouri solare cu o capacitate de generare a 9,75 kW și asta ne ajunge pentru tot consumul de energie al casei, inclusiv pentru încălzire. Am dat în exploatare în luna mai și de atunci avem pe factură numai 00 (zero-zero). De când am dat în exploatare centrala, nu mai avem cheltuieli pentru energia electrică. Cred că sistemele astea sunt foarte bune. Înainte achitam lunar în jur de 800 - 1 000 de lei și acum nu mai achităm nimic”, susține Dumitru Petrari.
Un alt vizionar este și Gheorghe Bejenari de la Bălți, care a ajuns să producă mai multă energie decât consumă, după ce și-a instalat panouri votovoltaice pe acoprișul casei.
„Am decis să instalez panouri solare pentru a face economie de energie. Instalația a fost pusă cam pe la jumătatea lunii noiembrie, anul trecut. Veneau facturi mai mici până în februarie. Din februarie, facturi nu vin, pentru că e surplus de energie. Bateriile solare produc mai mult decât folosim. Avem un surplus de energie cam de vreo 2 000 și ceva de kW. O s-o folosesc la iarnă pentru necesitățile casnice. Sistemul de baterii fotovoltaice este rentabil. Am pus toate electrocasnicele pe current electric”, susține Gheorghe Bejenari.
În contextul ultimelor evenimente din regiune și riscului de a rămâne fără curent electric și gaze, tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova au început să-și instaleze sisteme de energie regenerabilă, cele mai populare fiind panourile fotovoltaice.
Guvernul și Parlamentul au simplificat, recent, procedurile privind conexiunea instalațiilor de acest fel la sistemul național de electricitate, în cazul consumului propriu, reducând termenii de racordare, dar și costurile.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, anunță că Guvernul va pune în scurt timp la dispoziție un program de suport adresat consumatorilor vulnerabili, numit „Casa verde fotovoltaică”, care va facilita instalarea panourilor voltaice acasă la cei mai vulnerabili consumatori din R. Moldova.
Datele Guvernului arată că, la sfârșitul anului 2021, la rețeaua națională de energie electrică erau conectate, după principiul contorizării nete, peste 400 de instalații de energie regenerabilă. Contorizarea netă presupune că energia electrică generată de producătorii casnici este livrată în rețea ziua, când este în surplus. Noaptea este consumată energie din reţea, iar la sfârşit de lună se face bilanțul producerii şi a consumului de energie.
Reportaj video făcut public de Guvern:
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania