VIDEO // Episcopul Marchel, care îl VENEREAZĂ deschis pe criminalul STALIN, vrea să le impună cu FORȚA enoriașilor din satul Răuțel un preot subordonat Patriarhiei Ruse. Cetățenii din Răuțel NU vor să se asocieze cu o biserică care sprijină RĂZBOIUL
Spiritele se încing în jurul bisericii cu hramul „Adormirii Maicii Domnului” din satul Răuțel din raionul Fălești.
Un grup de enoriași, sub influența Episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, subordonat Patriarhiei Ruse, încearcă să schimbe conducerea bisericii locale, recent trecută sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei, parte a Patriarhiei Române.
La 17 martie curent, majoritatea membrilor consiliului bisericesc și a enoriașilor au decis schimbarea afilierii bisericii din Răuțel, de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, către Mitropolia Basarabiei. Episcopul Marchel nu a acceptat această decizie și a inițiat demersuri pentru a inversa această situație, scrie NordNews.
Într-o încercare de a influența comunitatea, susținătorii episcopului au afișat anunțuri în stațiile de așteptare, chemând credincioșii să participe la o adunare, pe 9 iunie, unde se va vota pentru alegerea unui nou preot. Reacțiile nu au întârziat să apară.
Ordinea de zi: Alegerea preotului bisericii din comuna Răuțel cu hramul „Adormirii Maicii Domnului”.
„Cei care doresc ca în biserică să fie lăudat Patriarhul Moscovei, care are întrebări foarte mari legate de situația din Ucraina și de declarația de război sfânt, să se ducă acolo unde el este pomenit. Cei care nu vor asta, să vină la Răuțel”, a declarat Victor Păvăleanu, ctitor și membrul consiliului bisericesc.
Localnicii par să fie de partea actualului paroh, Victor Țurcanu, care slujește comunitatea de peste 15 ani. Aceștia resping ideea unei schimbări.
„Dar de ce să-l schimbăm, cu ce preotul acesta îi rău? El o slujit de când a decedat preotul Anton. El tare bine slujește și tare bine face. De ce noi trebuie să-l schimbăm? Noi suntem într-un locaș sfânt, unde nu ar trebui să ne sfădim”, a declarat o locuitoare din Răuțel.
Tudor Istrati, primarul satului Răuțel, a confirmat că primăria și consiliul local nu au intervenit în acest conflict, ci doar au luat act de situația creată de Episcopul Marchel, care încearcă să organizeze adunarea controversată. Prelatul a depus o solicitare în acest sens, plină de greșeli ortografice și nu doar.
„În spatele tuturor acțiunilor stă Episcopul Marchel de la Bălți. Ei au venit cu scrisoarea. Aceasta a fost depusă către primar și consiliu, să le permitem să organizeze adunarea în data de 9 iunie. Nu avem dreptul să le interzicem oamenilor vor să se adune”, a precizat primarul Tudor Istrati.
Conform unor surse, pe 9 iunie, biserica din Răuțel ar putea fi locul unor tensiuni și altercații, după scenariul similar celui din satul Dereneu, raionul Călărași, când biserica a fost luată cu forța.
Autoritățile locale și poliția din Fălești vor fi prezente pentru a asigura ordinea în ziua întrunirii. „Securitatea și ordinea publică va fi asigurată de poliția locală și poliția din raionul Fălești. Noi vom apela, vom face un demers către poliția din Fălești, ei vor fi la curent, ca în data de 9 să fie la biserică. Ei spun că sunt în jur de 300 persoane, dar nu știm, semnături sunt”, a completat primarul Tudor Istrati.
„Sunt confuz din cauza anunțului pe care astăzi l-am văzut și l-am citit. Un grup de oameni în ograda bisericii aleg un preot. Păi este preotul Victor, care deja slujește mai mult de 15 ani. Cu aderare bisericii la Mitropolia Basarabiei schimbări nu sunt, sunt aceleași slujbe”, a subliniat Victor Păvălean.
De asemenea, la primărie a fost depusă o solicitare în data de 19 martie, în care un grup de credincioși, rămași fideli Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, care binecuvântează războiul de invazie a armatei ruse din Ucraina, solicită anularea deciziilor primăriei și consiliului local privind activitatea bisericii și trecerea parohiei de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.
„Să știe toată lumea: primăria nu are luată nicio decizie, consiliul sătesc, la fel, nu are luată vreo decizie, care ține de biserică”, a spus Tudor Istrati.
Acest fapt, potrivit primarului, denotă că episcopia n-a consultat un jurist.
Biserica din Răuțel, un sat fondat în perioada României Mari de bucovineni majoritari veniți din localitatea Cotileu, regiunea Cernăuți, este condusă de parohul Victor Țurcanu. Acesta își pune încrederea în sinceritatea și înțelepciunea localnicilor pentru a depăși criza actuală. „Aștept de la comunitate, în primul rând, să fie sinceri și să fie credincioși, căci Dumnezeu pe toate le va pune la locul lor, așa că să ne ajute Bunul Dumnezeu, să nădejduim în ajutorul, puterea și mila lui Dumnezeu. Probabil da, să ne așteptăm la un atac forțat. La toate ne putem aștepta”, a mărturisit parohul Victor Țurcanu.
Solicitat de NordNews, Episcopul Marchel și apropiații săi au refuzat să răspundă la întrebări, dar au sugerat că de săptămâna viitoare, în acest caz, va apărea o claritate. „Mai așteptați, mai așteptați - câteva zile și se va limpezi toate. V-am spus, urmăriți site-ul eparhial, atât, mai multe nu vă pot spune”, a spus Episcopul de Bălți și Fălești.
Populația comunei Răuțel este de aproape 4 000 de locuitori.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"