VIDEO // DRRM a pregătit un buget de 80 de MILIOANE de lei pentru proiectele implementate în R. Moldova. Adrian Dupu: „Este cel mai mare buget pe care l-a avut DRRM. Presa de limbă română va primi sprijin pentru a combate dezinformarea și propaganda”
Guvernul României va continua să contribuie la consolidarea comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie românească. În acest sens, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) va oferi R. Moldova peste 80 de milioane de lei românești sau peste 330 de milioane de lei moldovenești. Anunțul a fost făcut de Adrian Dupu, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, în cadrul unui interviu pentru NordNews.
„Am reușit anul acesta să obținem un buget pentru proiecte de aproximativ 80 de milioane de lei. Este cel mai mare buget pe care l-a avut DRRM de când a fost creat. N-a fost niciodată o sumă atât de mare destinată proiectelor în R. Moldova pe misiunea pe care o are DRRM-ul. Ne bucurăm foarte mult pentru deschiderea pe care o are prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, că a înțeles nevoia pe care o avem de a desfășura cât mai multe proiecte care să ducă la consolidarea comunității”, a declarat Adrian Dupu.
Oficialul din cadrul Guvernului României a anunțat că printre prioritățile DRRM-ului în anul 2023 se numără susținerea Mitropoliei Basarabiei, dar și a sistemului educațional din R. Moldova.
„Prioritățile noastre rămân același – un impact cât mai mare în rândul cetățenilor din R. Moldova. Am avut o întâlnire și cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, încercăm și dorim să susținem în acest an mai multe proiecte ale Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, ne vom axa și pe partea de cultură și educație pentru că vedem și nevoia pe care o are sistemul educațional din R. Moldova, dar și deschiderea și așteptarea cetățenilor pentru proiecte culturale. Am desfășurat anul trecut unele proiecte care au avut un impact pe care nu l-am așteptat și pe dorim să le continuăm și în acest an. Mă refer la proiectul Salonului Internațional de Carte „Bookfest”, care a avut cel mai mare succes și prezență în R. Moldova, la festivalul de film documentar Astra Film Festival de la Sibiu, care pentru prima dată a venit la Chișinău și a avut un succes enorm, oamenii ne-au cerut să-l repetăm și în acest an”, a adăugat Adrian Dupu.
Totodată, pentru a combate dezinformarea și propaganda, DRRM va sprijini și în acest an instituțiile media independente din R. Moldova.
„Anul trecut, cred că un sfert din proiectele finanțate au fost pe paliera susținerii mass-media pentru că vedem, mai ales în această perioadă, cât de importantă este informarea corectă a cetățenilor și vedem că în ziua de astăzi războiul se duce atât cu arme, cât și pe partea de dezinformare. Suntem conștienți de necesitatea unei prese libere, obiective și independente care să aducă știri adevărate și nu minciuni. Noi vom susține în continuare presa de limbă română din R. Moldova și mă bucură atunci când văd că tot mai multe instituții media, site-uri de știri sau televiziuni vin și aplică și doresc finanțare din România prin DRRM. Acest lucru îmi spune că acești jurnaliști sunt gata să respecte anumite criterii deontologice și de informare corectă a cetățenilor”, a conchis Adrian Dupu.
Amintim că DRRM sprijină cetățenii din R. Moldova prin acordarea de finanțări nerambursabile și alte mijloace de sprijin financiar, în limita bugetului alocat, cu respectarea principiilor liberei concurențe, eficacității utilizării fondurilor publice, transparenței și a tratamentului egal.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană