VIDEO // Doi frați din Criuleni, membri ai „grupării Șor”, REȚINUȚI pentru organizarea dezordinilor în masă. Aceștia ar fi racolat 17 tineri pentru a provoca DESTABILIZĂRI, iar unii dintre ei cooperează cu anchetatorii
Doi frați din raionul Criuleni, membri ai „grupării criminale Șor”, au fost reținuți pentru complicitate la organizarea dezordinilor în masă, în cadrul unui protest în fața Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Potrivit Inspectoratului Național de Investigații, acțiunile au avut loc în prima săptămână din septembrie 2024, atunci când sediul CEC a fost vandalizat atât în timpul protestului, cât și în noaptea zilei de 7 spre 8 septembrie, inclusiv prin proiectarea la intrarea în sediu a recipientelor cu vopsea.
Acțiunile ilegale au fost raportate de către CEC autorităților, care au reținut doi frați din Criuleni, cu vârste de 38 și 43 de ani.
Cei doi bănuiți, de comun cu organizatorul anunțat în căutare, au racolat 17 tineri din Criuleni, care au primit instrucțiuni clare pe un grup de comunicare creat pe platforma „Telegram”. Cei 17 tineri erau instruiți cu privire la modalitățile cele mai efective pentru crearea destabilizărilor.
O parte din tinerii audiați, cărora cei doi bănuiți le-au organizat și transportarea în calitate de șoferi la Chișinău, cooperează cu ancheta.
Aceștia au mărturisit că organizatorii le-au promis câte 50 de dolari ca să participe la protestul de o oră din față CEC, iar cel care ar fi aruncat primul cu ouă în ușa de la intrare avea promis un bonus de 1 000 de lei. În cele din urmă, băieții au primit doar câte 500 - 600 de lei fiecare.
Organele de drept susțin că organizatorii acestor acțiuni de destabilizare ar fi fost remunerați cu câte 20 000 de lei, iar lunar sunt salarizați prin aplicația mobilă „PSB” a unei bănci din Rusia.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România