VIDEO // Doi ani de guvernare PAS în R. Moldova. Igor Grosu: „Nu puteam face în doi ani tot ce am ratat în 30 de ani, dar am început lucrurile importante. Mocirla în care a fost scufundată R. Moldova este greu de limpezit peste noapte”
Premierul Dorin Recean: „Este foarte important să menționăm că în ultimul an ne-am debarasat de dependența energetică față de Kremlin. De aici încolo, R. Moldova nu mai poate fi șantajată energetic”
Guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a reușit să demareze „schimbări importante” în mai multe domenii de la preluarea, acum doi ani, pe 11 iulie 2021, a puterii în R. Moldova, iar obiectivul imediat este demararea, până la finele anului curent, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing susținut pe scările Parlamentului, președintele PAS și al Legislativului, Igor Grosu.
Însoțit de deputații majorității parlamentare și membrii Guvernului, Igor Grosu a afirmat că rezultatele alegerilor din 11 iulie 2021, când PAS a obținut o majoritate de 63 de mandate în Parlament, au reprezentat „o victorie în fața hoților care au furat și au sărăcit” R. Moldova de-a lungul anilor.
„De doi ani, R. Moldova merge pe o cale nouă, calea aderării noastre la UE. Această cale a fost posibilă doar datorită solidarității și curajului moldovenilor, datorită rezistenței lor în fața nedreptăților. Nu puteam face în doi ani tot ce am ratat în 30 de ani, dar am început lucrurile importante. Vrem ca, până în 2030, UE să fie la noi acasă și ca niciodată să nu mai fim blocați în drumul nostru pentru dezvoltare și bunăstare. (...) Am vrea să putem face toate aceste lucruri mai repede, însă mocirla în care a fost scufundată R. Moldova timp de decenii este greu de limpezit peste noapte. Timp de 32 de ani, republica noastră a fost supusă șantajului, embargourilor, hoților, schemelor de spălare de bani, mai nou – amenințărilor hibrid. Kremlinul, prin servitorii săi de la Chișinău, face orice ca să ne dezbine, să ne certe între noi, să ne facă slabi în fața amenințărilor. Dar noi am fost mai uniți, mai puternici și mai curajoși și, oricât de greu ne-a fost, ne-am ținut pe calea dreaptă, unica ce poate să asigure un viitor demn pentru copii noștri”, a punctat spicherul Igor Grosu.
Printre realizările guvernării PAS din ultimii doi ani, Igor Grosu a enumerat condamnarea definitivă a lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare pentru implicare în jaful bancar, acesta urmând să întoarcă cinci miliarde de lei statului, obținerea sancționării de către state importante din Occident a mai multor personaje implicate în acțiuni de destabilizare a situației din R. Moldova, scoaterea în afara legii a Partidului „Șor”, aprobarea mecanismului de confiscare extinsă, adică a bunurilor transferate de condamnați către rude, întoarcerea aeroportului în gestiunea statului etc.
„Am făcut dreptate și limbii române și înaintașilor noștri care au luptat pentru independență și limbă. După decenii întregi, am reușit să aducem limba română la ea acasă. Chiar și în acest caz, care e un subiect al lingviștilor și nu trebuie să devină temă de gâlceavă politică, au fost prieteni ai Kremlinului care au continuat să ne dezbine cu minciuna unei limbi inexistente, create de un regim sovietic pentru a ne șterge istoria și cultura”, a atras atenția președintele Parlamentului.
Igor Grosu a adăugat că, în ultimii ani, am văzut „cine ne sunt prietenii, cine ne ajută”, dar și „cine ne vrea speriați și sărăciți, implicați într-o lume a războiului”. De asemenea, președintele Parlamentului a subliniat că R. Moldova a demarat procesul de denunțare a acordurilor încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente: „Nu vrem să facem parte din acorduri care nu aduc niciun beneficiu R. Moldova. Mai ales după ce Federația Rusă a atacat barbar Ucraina și i-a ocupat teritorii, această structură nu mai poate fi numită comunitate. Vom renunța la tot ce contravine interesului național”.
Realizările PAS din cei doi ani de guvernare, marcați de crize profunde cauzate inclusiv de „atacul mișelesc al Rusiei asupra Ucrainei, au fost detaliate și de către premierul Dorin Recean. Potrivit oficialului, Guvernul a alocat iarna trecută peste patru miliarde de lei pentru ca să poată acoperi mai mult de jumătate din factura fiecărei familii din R. Moldova. În total 900 000 de cetățeni au beneficiat de aceste subsidii.
Totodată, Guvernul a dublat pensia minimă, a majorat salariile bugetarilor cu aproximativ 6% și ale angajaților din sfera medicală cu peste 10%, a crescut mai mult de trei ori salariul mediu pe economie, a indexat pensiile cu peste 15%, pensia pentru limită de vârstă ajungând la peste 2 600 de lei sau cu 340 de lei mai mult decât în anul 2022.
De asemenea, statul acordă alocații lunare de 1 000 de lei pentru familiile cu copii pe până la vârsta de 2 ani, a investit 1,4 miliarde de lei în spitale, peste 300 de milioane de lei în universități și colegii, a construit peste 350 de kilometri de drumuri și a oferit tinerilor vouchere culturale.
Dorin Recean a adăugat că în ultimii ani au fost construite, n cadrul Programului „Satul European”, peste 100 km de rețele de apă și canalizare cu peste 7,3 mii de familii beneficiari, 300 de km de rețele de iluminat pentru 43 de mii de beneficiari, renovate 14 școli, 20 de grădinițe și două case de cultură, iar până la finele anului urmează a fi implementate alte proiecte în cadrul Programului „Satul European Expres”, cu un buget total de două milioane de lei.
Șeful Guvernului a vorbit și despre construcția primului pod nou de la independență încoace, cel de la Leova – Bumbăta, despre modernizarea podului Giurgiulești Galați, iar în curând va demara reabilitarea altor trei poduri peste Prut și va începe construcția podului Ungheni – Ungheni.
„Este foarte important să menționăm că în ultimul an ne-am debarasat de dependența energetică față de Kremlin. Avem acces la gaze naturale din multiple surse și suntem integrați în rețeaua de electricitate europeană ENTSO-E. De aici încolo, R. Moldova nu mai poate fi șantajată energetic”, a accentuar prim-ministrul Dorin Recean.
Șeful Guvernului a anunțat, de asemenea, mobilizarea Cabinetului de miniștri pentru îndeplinirea celor nouă condiționalități ale Comisiei Europene, astfel încât R. Moldova să demareze până la sfârșitul anului curent negocierile de aderare la UE.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni