20:06:58 19.04.2025
Stiri

VIDEO // Dodon RECIDIVEAZĂ, după ce a afirmat că „ai noștri sunt aproape”. Socialistul se VISEAZĂ din nou președinte și promite că-l va aduce în Găgăuzia pe „criminalul de război Putin”

Actualitate 27.04.2023 17:28 Vizualizări2246
VIDEO // Dodon RECIDIVEAZĂ, după ce a afirmat că „ai noștri sunt aproape”. Socialistul se VISEAZĂ din nou președinte și promite că-l va aduce în Găgăuzia pe „criminalul de război Putin”

Socialistul Igor Dodon, revenit în fruntea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), se visează din nou președintele R. Moldova. În acest sens, inculpatul Dodon promite să-l aducă în Găgăuzia pe Vladimir Putin, în pofida faptului că responsabilii Curții Penale Internaționale (CPI) au emis în luna martie 2023 un mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus pentru crime de război în Ucraina.

Dodon a făcut aceste declarații pe 26 aprilie curent, la o întâlnire electorală în susținerea candidatului socialist la funcția de bașcan al Găgăuziei, Grigori Uzun.

„Putin nu a fost încă în Găgăuzia, dar noi vom reuși să-l aducem”, a spus Dodon, potrivit unor imagini publicate de Europa Liberă.

Amintim că în luna martie, la o altă întâlnire în susținerea lui Uzun, Dodon a spus: „Ai noștri sunt aproape”. Asociația Ucrainenilor din Moldova s-a plâns la procuratură, susținând că Dodon s-a referit la armata rusă.

Curtea Penală Internațională i-a acuzat pe Vladimir Putin și pe oficialul rus Maria Lvova-Belova de deportare forțată a copiilor ucraineni în Rusia, astfel de fapte reprezentând crime de război. Pe numele celor doi au fost emise și mandate de arestare.

Acuzația exactă la adresa președintelui rus este că poate fi făcut „responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii)”.

Un raport susținut de SUA, publicat de cercetătorii de la Universitatea Yale, arată că Rusia a deținut cel puțin 6 000 de copii ucraineni în cel puțin 43 de tabere și alte facilități, ca parte a unei „rețele sistematice pe scară largă”.

Impactul imediat al acțiunii Curții Penale de la Haga este neclar. Moscova nu recunoaște curtea și nu-și extrădează cetățenii, deși a fost semnatară a Statutului de la Roma, dar s-a retras în 2016, afirmând că nu recunoaște jurisdicția instanței.

În plus, CPI nu organizează procese în absență, astfel încât Vladimir Putin ar trebui fie să fie predat de Rusia, iar acest lucru pare puțin probabil atâta timp cât se află la putere, sau fie să fie arestat în afara Rusiei de către țările dispuse să facă acest lucru.

Vladimir Putin este doar al treilea președinte în funcție căruia i s-a emis un mandat de arestare de către CPI, după Omar al-Bashir din Sudan și Muammar Gaddafi din Libia.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte