VIDEO // Dodon ARUNCĂ în aer „proeuropenismul” lui Stoianoglo, care îi cerea Maiei Sandu „garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a R. Moldova”: „Referendumul este ilegal... Credeți că nu se poate organiza un alt referendum?”
Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, care îl promovează pe Alexandr Stoianoglo în calitate de candidat la funcția de președinte, susține că referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană ar fi ilegal, iar în baza rezultatelor acestuia nu ar putea fi modificată Constituția. Mai mult, socialistul spune că la anul ar putea fi organizat un alt referendum, prin care oamenii să fie îndemnați să voteze masiv împotriva integrării europene. Declarația făcută astăzi de Dodon se bate cap în cap cu afirmațiile lui Alexandr Stoianoglo din cadrul dezbaterii electorale cu Maia Sandu, atunci când îi cerea șefei statului semnarea unei declarații comune privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a R. Moldova.
„Poziția noastră e că nu recunoaștem rezultatele referendumului constituțional. El din start a fost inutil, ilegal și nu poate servi drept bază pentru modificarea Constituției. Acest referendum a fost o șmecherie a Maiei Sandu, dar 54% dintre cetățenii din republică au votat împotrivă. Chiar și cu diaspora din UE, acest referendum nu a trecut. Cei 50,3%, cu care se laudă și pe care îi consideră suficienți pentru a modifica Constituția, au fost obținuți datorită celor 11 mii de voturi din SUA și Canada, unde secțiile s-au închis mult mai târziu. Au văzut de cât mai au nevoie și au adăugat cât le trebuia”, a acuzat astăzi Dodon, fără a comenta acuzațiile privind cumpărarea de voturi de către gruparea criminală Șor, dirijată de la Kremlin.
Chiar dacă inițial a afirmat că în urnele de vot de la secțiile din SUA și Canada ar fi fost „aruncate ilegal” 10 - 11 mii de buletine cu opțiunea „DA” la referendum, Dodon a menționat că moldovenii de peste Ocean nu trebuie să decidă viitorul R. Moldova.
„Adică voi modificați Constituția atunci când 54% din populație a votat împotrivă și vă acoperiți cu câteva mii de voturi ale unor cetățeni, tot de-ai noștri... Dar nu știu dacă au votat sau nu, pentru că noi nu am avut acolo observatori. Câteva mii de moldoveni care locuiesc zeci de ani în SUA și Canada hotărăsc soarta republicii. Și în bază la asta voi vrei să modificați Constituția. Voi dați cu piciorul în opinia a 54% dintre cetățenii care locuiesc în republică”, a mai spus Dodon.
În același context, prorusul Dodon a reluat sperietorile privind „cedarea suveranității”, chiar dacă candidatul său la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, s-a declarat proeuropean.
„Doriți să cedați suveranitatea R. Moldova către Bruxelles pe baza voturilor a 22,5% din populație? Nu este asta o crimă? Eu fac apel către Partidul Acțiune și Solidaritate, chiar dacă nu au suficienți gărgăuni să înțeleagă lucrul acesta. Asta nu va trece așa simplu, oamenii înțeleg totul. Și vor ieși masiv să voteze împotriva voastră. Ați creat un precedent. Credeți că nu se poate organiza anul viitor un alt referendum? Foarte ușor. Veți pierde puterea. Cel târziu la anul viitor, nu va mai fi niciun PAS-ist la putere”, a conchis Dodon.
„Ca persoană care a fost implicat în negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu Europa, pentru cetățenii noștri garantez că granițele, hotarele vor rămâne deschise, ca om al legii și doar al legii, promit că în R. Moldova nu va exista represiune împotriva oponenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale. În încheiere, ca susținător ferm al integrării europene, îi propun doamnei Sandu se semnăm în zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a R. Moldova, indiferent de cine va câștiga. Acest parcurs dificil al modernizării, al libertăților, a dreptății trebuie să continue”, a declarat duminică, 27 octombrie, Alexandr Stoianoglo, deși a boicotat referendumul privind aderarea R. Moldova la UE.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare