13:22:54 22.11.2024
Stiri

VIDEO // DEZVĂLUIRI: Morari sugerează că Stoianoglo ar fi partenerul acționar al lui Platon la Moldindconbank: „Soția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, beneficiar final al companiilor ucrainești deținute de Platon”

Actualitate 06.01.2021 16:00 Vizualizări6319 Autor: Ziarul National
VIDEO // DEZVĂLUIRI: Morari sugerează că Stoianoglo ar fi partenerul acționar al lui Platon la Moldindconbank: „Soția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, beneficiar final al companiilor ucrainești deținute de Platon”


Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, susține că între controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și actualul procuror general Alexandr Stoianoglo ar exista o altă legătură decât cea de învinuit și acuzator de stat. Mai exact, pe cei doi i-ar lega unele afaceri.

Viorel Morari a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, mai multe documente, dar și date din care reiese că două companii ucrainene, care aparțin direct sau prin intermediar lui Veaceslav Platon, au de facto drept beneficiar final un nume exact ca cel al soției lui Stoianoglo - Kurdova Țvetana.

Morari spune că „Verlok Development”, o companie al cărui fondator este o persoană cu cetățenia Ucrainei și a R. Moldova, a transmis, urmare a unei decizii a Curții Supreme de Justiție, o cotă de participare de 4,5% din acțiunile „Moldinconbank” către compania de asigurări „ASITO”. Această companie figurează cu beneficiarul final Tvetana Kurdova - nume identic cu cel al soției procurorului general.

„O altă companie care figurează pe site-ul oficial ala Ministerului Justiției din Ucraina - „Jet Bussiness limited” INC este înregistrată pe numele lui Veaceslav Platon, iar beneficiarul final iarăși este Kurdova Țvetana. Compania respectivă a transmis cota de 3,9% acțiuni de la „Moldinconbank” către „ASITO”. De fapt, sunt acțiuni care au fost blocate la Moldinconbank”, a declarat șeful suspendat al PA.


Procurorul general Alexandr Stoianoglo și soția sa

Viorel Morari a adăugat că legătura soției lui Stoianoglo cu oamenii din anturajul lui Platon argumentează de ce se urgentează dosarul său cu Platon prin care ultimul cere 300 000 000 de dolari de la procuror: „De fapt, pe Stoianoglo nu l-a durut tare mult drepturile omului, cât se vrea obținerea unei decizii favorabile lui într-o altă decizie necesară lui Veaceslav Platon. Asta se vede foarte bine atunci când Platon intimidează sau corupe persoane care au legătură cu procesul penal unde este vizat”.

Aceeași sursă a adăugat că tactica lui Platon este contraatacul: „El de fiecare dată a adus câte o pedeapsă judecătorilor. Aceștia s-au trezit cu billboard-uri, cu accidente, transferuri fake de bani pentru a discredita judecătorul dat”.

Un alt aspect invocat de Morari este faptul că oficiul care examinează dosarul în care Platon cere de la șeful suspendat al PA 300 de milioane de dolari este același oficiu Buiucani care examinează dosarul de revizuire a lui Platon: „Și atunci când e vorba despre aceste dosare, sunt de urgență, chiar dacă avem o stare de urgență în țară, iar alte dosare nu sunt de urgență și nu se ține cont de restricțiile autorităților”.

Morari a adăugat că Stoianoglo nu poate deține funcția de procuror geneal: „Odată ce Igor Dodon cunoștea că Stoianoglo va deveni șef PG asta înseamnă că anume acesta nu poate să dețină această funcție”.

„Domnule Stoianoglo, nu mă tem nici de dvs., nici de Platon. Am înțeles că este deschisă o nouă cauză penală pe numele meu. Nu am de gând să fug sau să fac altceva prin care să mă eschivez, chiar dacă știu că voi fi plasat în penitenciar și sunt gata să merg singur la poarta penitenciarului, dacă sunt cumva vinovat”, este mesajul pe care Morari i l-a transmis procurorului general la finalul conferinței de presă.

Citiți AICI reacția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, la acuzațiile lui Viorel Morari

Menționăm că o înregistrare audio care surprinde discuția telefonică dintre controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, și partenerul său de afaceri, Emmanuil Grinșpun, în posesia căreia a intrat Jurnal TV, scoate la iveală noi informații despre „Spălătoria rusească”, cunoscută ca „Laundromat”, schemă prin care, în perioada 2010-2014, cel puțin 22 de miliarde de dolari au fost transferate din Rusia în alte jurisdicții, prin intermediul justiției și sistemului financiar-bancar din R. Moldova, în baza unor hotărâri judecătorești ilegale vizând datorii fictive a sute de entități.

Banii au ajuns să fie folosiți de oligarhii ruși și acoliții lor, dar au fost utilizați și pentru finanțarea unor campanii subversive în statele UE.

La finele lunii decembrie 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a spus că subalternii l-au informat că nu dețin nicio probă în dosarul „Laundromat”.

Anterior Inga Grigoriu a acuzat Procuratura că intenționat nu examinează acest dosar. Schema de spălare de bani din Federația Rusă prin R. Moldova, „laundromat”, a ieșit la iveală abia în 2014. Atunci au fost legalizate 20 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor de judecată moldovenești. Ulterior, autoritățile au declarat că nu au putut să prevină acest fenomen. Asta în timp ce Stoianoglo a declarat de nenumărate ori că Platon a fost condamnat anterior pe nedrept și a cerut ca dosarul să fie rejudecat. Tot în această perioadă s-a demonstrat că Platon a obținut pază de stat la cererea procurorilor, după care i-a fost retrasă, vizitează des sediul PG, dar și vine la TV cu detalii despre dosare de rezonanță cum ar fi frauda bancară.

Sursa: deschide.md

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md