VIDEO // Declarațiile președintei Maia Sandu după ședința CSS: „Ceea ce se întâmplă în Transnistria este o escaladare a tensiunilor”; În spatele atentatelor ar sta „forțe pro-RĂZBOI din interiorul regiunii, care doresc destabilizare”
Președinta Maia Sandu afirmă că atentatele care au avut loc în Transnistria reprezintă „o escaladare a tensiuniilor”, iar în spatele acestora ar sta „forțe pro-război din interiorul regiunii, care doresc destabilizarea situației”.
„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că, pe durata a mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul așa-numitului mgb transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de radiocomunicații din Maiak. Autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru R. Moldova”, a declarat astăzi Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).
Președinta a specificat ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că intențiile de a destabiliza situația vin de la forțe din interiorul regiunii transnistrene care „sunt pro-război”.
Șefa statului a condamnat orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în republică și a anunțat că, având în vedere evenimentele din regiunea separatistă, Republica Moldova crește nivelul de alertă și întărește paza instituțiilor de stat.
Astfel, CSS a recomandat:
1. Creșterea intensității verificărilor circulației în apropierea Zonei de Securitate;
2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;
4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.
Maia Sandu a respins acuzațiile potrivit cărora R. Moldova ar institui o blocadă asupra Transnistriei și a reiterat că autoritățile de la Chișinău își doresc rezolvarea pașnică a conflictului.
„Atenționăm pe cei care, indiferent de motiv, vor acționa în detrimentul stabilității în societate și a siguranței cetățenilor - instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentative de acest gen. Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto de către autoritățile de la Chișinău. Dar acesta este teritoriul Republicii Moldova și acolo locuiesc cetățenii noștri. Pacea, apărarea vieții și bunăstării cetățenilor este prioritatea noastră”, și-a încheiat mesajul Maia Sandu.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2