VIDEO // Afirmație SURPRINZĂTOARE făcută de vicepremierul Leancă: „Mi-ar plăcea ca NATO să ne declare RĂZBOI și să ne ocupe. Trebuie să schimbăm percepția despre NATO”
Vicepremierului pentru Integrare Europeană Iurie Leancă i-ar plăcea ca Alianța Nord-Atlantică „să ne declare război și să ne ocupe”.
Într-o conferință de presă, în cadrul căreia oficialul a făcut bilanțul vizitelor sale recente de la Viena și Constanța, Leancă a anunțat că un obiectiv al guvernării actuale este schimbarea percepției cetățenilor R. Moldova despre NATO.
„Nu putem fi o zonă previzibilă, stabilă și prosperă fără o perspectivă foarte clară de aderare la UE. În ceea ce privește NATO… să vedem ce se mai întâmplă. Eu am spus mereu că nu-mi imaginez cum am putea noi să ne asigurăm securitatea fără de NATO. Acest principiu al neutralității este unul declarativ. Avem trupe rusești în stânga Nistrului și cei mai mari susținători ai noștri, Rusia, încalcă această neutralitate”, a declarat astăzi Leancă.
Oficialul a oferit exemplul Ucrainei care, deși era un stat neutru, a fost invadată de trupele rusești.
„Neutralitatea Ucrainei a fost garantată de patru puteri nucleare, dar asta nu a împiedicat o țară garant să anexeze Crimeea și să inițieze lupte în estul țării. Ceea ce trebuie să facem noi e să schimbăm percepția despre NATO. Și asta pentru că NATO nu ne agresează. Mi-ar plăcea să ne declare război și să ne ocupe, dar vedeți că nu se întâmplă așa ceva. Acesta e unul dintre obiectivele foarte importante (schimbarea percepției despre NATO în R. Moldova - n.r.)”, a adăugat vicepremierul Leancă.
Vicepremierul a comentat și proiectul Rezoluţiei ONU privind retragerea trupelor ruse, spunând că acesta are „un caracter simbolic, dar simbolismul în relaţiile internaţionale are o importanţă foarte mare”.
„După adoptarea rezoluţiei,nu trebuie aşteptate anumite mişcări imediate din partea Federaţiei Rusiei în zona respectivă şi retragerea trupelor şi muniţiilor din Transnistria. Oricum, acest obiectiv este foarte important. Dacă vorbim despre ţările din Tratatul euroatlantic, din această regiune, păi iată că sunt sigur că vom avea susţinerea lor. Care va fi rezultatul final, numeric, asta nu pot să vă zic, pentru că ţările membre UE nu sunt cele mai multe în cadrul ONU. Am rugat colegii de la Externe să poarte discuţii cu părţile din regiunea Africii, Americii Latine şi din sud-estul Asiei şi să le aducă la cunoştinţă necesitatea şi importanţa adoptării acestei rezoluţii, astfel încât să obţinem un rezultat favorabil”, a mai declarat Iurie Leancă.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"