VIDEO // De la cer, la pământ. Producțiile la hectar, la porumbul irigat și neirigat
Cu fiecare an care trece, devine din ce în ce mai evident faptul că porumbul va deveni o cultură rezervată doar celor care au acces la irigații, sau care se bucură de precipitații din belșug. Altfel, rezultatele înregistrate de fermieri sunt din ce în ce mai dezamăgitoare. Diferența dintre porumbul irigat și cel neirigat se vede clar, anul acesta, în ferma lui Cosmin Micu, din județul Arad, informeaza agro-tv.ro.
În cazul culturii irigate, fermierul previzionează o producție care va depăși 15 tone/hectar, având în vedere că plantele au primit 20 de udări a câte 15 litri anul acesta.
,,A primit cam cât a fost nevoie. În toată perioada secetei, a primit undeva la 20 de udări a câte 15 litri fiecare. Anul trecut am aplicat 8 udări a câte 13-14 litri”, a precizat Cosmin Micu, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.
La cultura neirigată, situația stă cu totul diferit. Plantele nu s-au dezvoltat corespunzător, știuleții au rămas la dimensiuni reduse, iar producția nu va depăși 3-4 tone/hectar.
,,Așa arată la ora actuală, se pot vedea și știuleții de porumb. Nu este foarte greu să faci un calcul, acești știuleți nu au mai mult de 50-60 de grame/știulete. Dacă ai 60.000 de plante cu 50 de grame, rezultă 3 tone/hectar. Fără apă nu poți să faci porumb. Nu poți să faci nicio cultură, dar în special porumb”, a mai spus Cosmin Micu.
ULTIMA ORĂ // Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”
Administrația separatistă de la Tiraspol va OPRI CĂLDURA pentru cetățeni începând cu 1 ianuarie 2025, ora 7.00
Planul Chișinăului: Cum va fi asigurată R. Moldova cu energie electrică, dacă centrala din Transnistria va sista livrările către malul stâng, de la 1 ianuarie 2025. „Trebuie să facem un efort ca să tăiem circa 60 MW din vârfurile de consum”