VIDEO // Cum să îţi SECURIZEZI CASA conectată la internet
Internetul Tuturor Lucrurilor (ITL) este un concept care defineşte o lume în care toate obiectele (maşini, electrocasnice, sisteme de iluminat, dispozitive mobile, purtabile etc.) sunt conectate între ele cu ajutorul internetului. Potrivit Cisco, această tehnologie va genera o valoare de 4.600 de miliarde de dolari în următorii 10 ani, prin managementul eficient al resurselor, creşterea productivităţii angajaţilor, generarea de noi venituri şi creşterea beneficiilor pentru cetăţeni.
Până în 2020, toate dispozitivele pe care Samsung le va lansa se vor conecta la internet, a anunţat directorul executiv şi preşedintele companiei BK Yoon. În aceste condiţii, în casele oamenilor vor apărea tot mai multe dispozitive conectate, fie că este vorba de termostate, becuri saucamere video de securitate. Acest lucru va deschide noi oportunităţi pentru infractorii cibernetici.
Odată cu dezvoltarea ITL, volumul de date generat va creşte enorm. Se pune problema protejării acestor date pentru ca ele să nu ajungă pe mâna cui nu trebuie. Iată câteva sfaturi prin care puteţi proteja mai bine o casă conectată la internet:
Nu conectaţi dispozitivele direct la internet
O problemă pentru multe dispozitive conectate la internet este că nu pot rula aplicaţii de securitate. Exemple sunt camere IPTV, televizoare inteligente şi alte terminale interconectate. Cea mai simplă modalitate prin care puteţi bloca sau îngreuna accesul infractorilor cibernetici la aceste dispozitive este achiziţionarea unui router care dispune de funcţii de securitate bune, care să acţioneze ca un intermediar între conexiunea de internet şi dispozitive. Totodată, poate fi achiziţionat un firewall hardware, care să filtreze traficul care vine înspre router. De exemplu, Bitdefender a lansat o platformă hardware de sine stătătoare, numită Bitdefender BOX. Acest echipament de reţea combinaţie între un firewall hardware, un router, un server VPN şi un echipament pentru detecţia intruziunilor. Având două porturi Ethernet, Bitdefender Box poate fi amplasat înaintea router-ului pentru a inspecta tot traficul care intră sau iese, poate fi amplasat între router şi reţeaua internă, poate fi conectat la unul dintre porturile Ethernet ale router-ului pentru a scana tot traficul din reţeaua internă sau poate fi folosit chiar ca router.
Continuarea AICI
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”