06:57:57 26.11.2024
Stiri

VIDEO // Cum a ajutat filmul „Şoricelul Familiei” la regăsirea unei CAPODOPERE pierdute

Reportaj 15.12.2014 15:24 Vizualizări2015 Autor: Ziarul National


O capodoperă a picturii, dispărută de pe piaţă de aproape 80 de ani, a fost vândută cu o sumă reprezentând o mică avere, la o licitaţie organizată sâmbătă seară la Budapesta, după ce a fost identificată din întâmplare într-un decor utilizat în filmul de animaţie „Stuart Little/Şoricelul Familiei”.

Pictura „Sleeping Lady with Black Vase”, o capodoperă a maestrului avangardist maghiar Robert Bereny (1888-1953), a fost achiziţionată cu 229 500 de euro, la o licitaţie urmărită cu mare interes de companii de presă din lumea întreagă.

Cumpărătorul este un colecţionar maghiar care nu a dorit ca identitatea lui să fie dezvăluită, au precizat reprezentanţii galeriei de artă „Virag Judit”, organizatoarea licitaţiei.

„Este o pânză fantastică. Sper că noul ei proprietar să o împrumute pentru expoziţii”, a declarat Lidia Szajko, nepoata pictorului şi soţia acestuia, Eta, care este reprezentată în tablou.

Tabloul, ce avea un preţ estimativ de aproximativ 110 000 de euro, era considerat pierdut pentru totdeauna încă din anii 1920. El ar fi putut să figureze încă multă vreme pe lista obiectelor de artă pierdute, dacă nu ar fi existat Gergely Barki, un expert în artă, care lucrează pentru Muzeul Naţional al Ungariei.

În 2009, potrivit descopera.ro, el a reperat tabloul în timp ce viziona, alături de fiica sa în vârstă de trei ani, filmul de animaţie „Şoricelul Familiei”, în care, alături de şoricelul omonim, apar şi actorii Michael J. Fox, Geena Davis şi Hugh Laurie.

„Nu-mi venea să cred ochilor atunci când am văzut capodopera lui Bereny, pe care toată lumea o credea pierdută, agăţată pe un zid, lângă Hugh Laurie!”, a declarat Gergely Barki.

Expertul maghiar cunoştea lucrarea datorită unei vechi fotografii alb-negru, publicată într-un catalog din 1928. Pânza nu fusese remarcată de niciunul dintre milioanele de spectatori care văzuseră filmul, după lansarea acestuia în 1999.

Chiar şi personajul animat Stuart Little a reacţionat, pe contul său de Twitter, faţă de emoţia mediatică generată de anunţul descoperirii acestei pânze valoroase: „Sunt puţin vexat de faptul că jocul actorilor nu a reţinut atenţia nimănui, totuşi, ce onoare!”.

După identificarea picturii, Gergely Barki a reuşit să dea de urmele scenografei care a realizat decorurile utilizate în timpul filmărilor pentru această peliculă, în Statele Unite: „Ea mi-a spus că a văzut tabloul la un anticar din Pasadena, în California, şi l-a cumpărat cu o sumă derizorie, considerând că stilul său avangardist se potrivea cu sufrageria lui Stuart Little”.

Scenografa a vândut apoi tabloul unui colecţionar privat după ce a descoperit, cu ajutorul lui Barki, că achiziţionase o operă valoroasă. Identitatea acelei persoane, vânzătorul de la Budapesta, unde a fost reprezentat de o galerie de artă, nu a fost dezvăluită.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md