VIDEO // Contoare INTELIGENTE pentru energia electrică în 35 000 de instituții publice și gospodării casnice din R. Moldova. Cum ne vor influența aceste dispozitive cheltuielile. „Viitorul începe ASTĂZI”. Primul contor a fost instalat la Guvern
Circa 35 000 de instituții publice și gospodării casnice din R. Moldova vor fi dotate cu contoare inteligente, în cadrul unui proiect-pilot implementat de Ministerul Energiei și PNUD Moldova. Primul contor inteligent a fost instalat chiar în clădirea Guvernului și va ajuta la măsurarea și eficientizarea consumului real de energie. Mai exact, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească, a declarat secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu.
„La 100 de zile de la crearea Ministerului Energiei, vrem să livrăm ceva foarte important. Viitorul începe astăzi, deoarece proiectul lansat astăzi pune baza unor schimbări de amploare la nivel de societate și de percepție a energiei de către consumatori. Energia de ieri și cea de mâine diferă radical în abordare și concept. Proiectul lansat astăzi are mai multe obiective, iar unul dintre acestea este pregătirea sistemului pentru tarife diferențiate în favoarea consumatorilor. Asta va optimiza consumul de energie”, a declarat secretara de stat, în cadrul ceremoniei de lansare a proiectului-pilot, care a avut loc la Guvern.
Proiectul va fi testat timp de 12 luni și va fi implementat pe tot teritoriul R. Moldova, în comun cu Premier Energy, FEE Nord și Red Nord.
„Ne propunem să instalăm în următoarele 12 luni circa 35 000 de contoare inteligente (20 000 vor acoperi centrul și sudul R. Moldova și 15 000 – nordul n.r.). Am decis să includem toți consumatorii, indiferent de vârstă, venituri sau statutul social. Ca rezultat, vom realiza un studiu cost-beneficiu, cu care vom merge la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și sper că vom demonstra eficiența acestor contoare inteligente”, a adăugat secretara de stat.
Pereteatcu s-a referit la beneficiile implementării acestui sistem pe termen scurt, dar și la cele pe termen mediu și lung.
„Beneficiile pe termen scurt: e vorba de acuratețea consumului real de energie electrică, simplitatea în utilizare și securitatea sistemelor, datelor. Beneficiile pe termen mediu și lung: e vorba de un consum administrat conștient, prin programarea electrocasnicelor, dar și stațiilor de încărcare auto în orele cu tarif redus. Vor fi mai multe tarife convenabile, iar operatori vor putea să-și optimizeze rețelele din punct de vedere al costurilor. Vor putea să-și optimizeze consumul, iar asta va influența și prețul pentru consumatorii de rând. Prin acest proiect-pilot, vrem să demonstrăm eficiența contoarelor inteligente, iar cu suportul partenerilor - să asigurăm toată republica cu astfel de contoare inteligente”, a punctat secretara de stat.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a menționat că aceste contoare inteligente vor măsura consumul de energie la anumite intervale de timp.
„Astfel, pe viitor va fi posibil de introdus tarife diferențiate în funcție de oră. Asta înseamnă că electrocasnicele inteligente vor putea citi tarifele din contor și vor porni când energia este mai ieftină. Acum consumatorul consumă atât cât consumă, îi vine o factură, prețul nu se deosebește de la o oră la alta… Nu poți face tarife diferențiate, atât timp cât nu ai instrumente de măsurare în diferite ore a consumului de energie. Și nu are sens să pui contor inteligent, atât timp cât nu ai tarife diferențiate. Acest cerc vicios trebuie rezolvat. Proiectul lansat astăzi vizează un număr-pilot de consumatori. Asta ne va permite o informare bună a consumatorilor și operatorilor de energie despre consumul în rețea”, a precizat Parlicov.
Reprezentanta rezidentă PNUD în R. Moldova, Daniela Gasparikova, consideră că prin acest proiect rețeaua electrică din R. Moldova va deveni una inteligentă și va oferi foarte multe avantaje atât consumatorilor, cât și furnizorilor.
„Împreună cu toate companiile de distribuire a energiei electrice, noi vom susține înlocuirea contoarelor analoage cu cele inteligente. Va fi o contorizare în timp real, care va duce la îmbunătățirea rețelei electrice și sporirea eficienței energetice. Adițional, această intervenție va permite și introducerea, și pilotarea tarifelor pe timp de zi și pe timp de noapte în anumite gospodării casnice. În acest fel, vom testa stabilirea potrivită a unor stimulente care, de exemplu, vor determina reducerea facturilor pentru energie”, a spus reprezentanta PNUD.
Primul astfel de contor inteligent a fost instalat în clădirea Guvernului, iar la ceremonia de „tăiere virtuală a panglicii” a venit și prim-ministrul Dorin Recean.
„Eu aștept momentul acesta încă din 1998. De ce din 1998? Atunci doi ingineri militari, care se ocupau de submarine, doi profesori de la Universitatea Tehnică din Moldova, dar și eu, alături de colegi, am făcut un contor electronic cu smart-card, tot un contor inteligent. Ulterior, împreună cu acei colegii am făcut sistemul de management a rețelei și sistemul de confirmare a consumatorului și un sistem de distribuție și plată pentru consumatori. În 1999, noi am invitat „Union Fenosa”, am făcut o prezentare, eram fericiți, pentru că făceam ceva bun. Le-am explicat economiile… Voi astăzi ați vorbit despre toate avantajele, cum se optimizează fluxurile, investițiile în rețea, cum toate acestea au un impact macroeconomic important pentru R. Moldova. Atunci, nici Guvernul nu era pregătit pentru o astfel de măsură și nici „Union Fenosa”. În R. Moldova mai exista o companie, în afară de echipa de ingineri alături de care lucram eu, mai avem o companie care produce controale electronice... Mă bucur și sunt onorat că particip la această tăiere a panglicii virtuale. Trebuie să fim mândri că încă din 1998 exista o soluție creată de ingineri din R. Moldova. E adevărat că pe smar-card. Astăzi deja nu mai e nevoie de această tehnologie. Acum e nevoie să pregătim reglementările cât mai curând, astfel ca ceea ce avem noi din punct de vedere tehnologic să poată să funcționeze. Sunt sigur că această măsură va avea un impact mare asupra economiei energetice, dar și asupra economiei în general”, a conchis Dorin Recean.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski