VIDEO // Concesionarul AIC va cere DESPĂGUBIRI de 885 milioane de euro de la R. Moldova, după ce guvernarea a amenințat că va rezilia contractul. Dodon este acuzat că a folosit pandemia pentru a se RĂFUI cu concesionarul
„Ambițiile și setea președintelui Igor Dodon de bani și putere” ar putera costa R. Moldova aproape un miliard de euro, după ce compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj de la Stockholm. Declarațiile au fost făcute astăzi de către directorul Companiei „Komaksavia Airport LTD”, Andreas Menelaou, în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit directorului „Komaksavia Airport LTD”, care deține 95% din acțiunile „Avia Invest”, actuala guvernare, în special Igor Dodon, a hărțuit în permanență „Avia Invest”. Astfel, aceasta spune că în cererea adresată Curții Internaționale de Arbitraj de la Stockholm concesionarul solicită statului R. Moldova despăgubiri în sumă totală de 885 de milioane de euro.
Directorul companiei crede că actuala guvernare ar fi folosit cu cinism și criza pandemică pentru a pune presiune pa „Avia Invest”. Andreas Menelaou a menționat că subiectul concesionării AIC a fost mereu un motiv pentru declarații politice, cel mai des – provocatoare. Totuși, presiunile deschise au fost pornite acum un an. „Vreau să amintesc că acest contract de concesiune a fost semnat de Guvernul R. Moldova. Cum între anii 2013 – 2019 nu au fost probleme, iar acum vedem aceste presiuni deschise. Președintele Igor Dodon a fost foarte agresiv la adresa „Avia Invest” după ședința Consiliului Suprem de Securitate”, a precizat Menelaou.
Acesta mai spune că tot cu un an în urmă a apărut ideea întoarcerii aeroportului în proprietatea statului, care, în ultimul timp, a devenit una dintre lozincile debutului campaniei electorale a lui Igor Dodon. Menelaou spune că AIC și așa este în proprietatea statului, deoarece concesionarul și-a luat angajamentul să administreze și să dezvolte porțile aeriene ale R. Moldova.
În același context, directorul „Komaksavia Airport LTD” a mai adăugat că în momentul când s-au făcut investiții serioase și a fost modernizat AIC, brusc a apărut acest interes din partea actualei guvernări.
CITIȚI și Guvernul va demara astăzi procedura de INSOLVABILITATE a companiei „Avia Invest”, concesionara Aeroportului. Chicu: „Acesta e motiv de REZILIERE a contractului. Asta face un guvern responsabil”
Sursa citată a mai adăugat că pandemia COVID – 19 a afectat foarte mult domeniul, iar autoritățile în loc să ajute, așa cum s-a întâmplat în alte state, pune presiuni pe concesionar, inclusiv cu multe taxe. Astfel, se creează impresia că a dânsul a convocat săptămâna trecută CSS doar pentru a trece la faza finală a atacului raider de preluare a aeroportului.
Anterior, presa a scris că președintele Igor Dodon le-ar fi promis unor oameni de afaceri din Rusia, apropiați Kremlinului, că AIC va fi cedat în favoarea lor. Printre potențialii beneficiari a fost vehiculat numele holdingului „Novaport”, administrat de Igor Secin, dar și business-imperiul fiului fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika, partenerul de afaceri al fratelui președintelui, Alexandru Dodon.
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea, a felicitat-o pe Elena Lasconi și și-a anunțat DEMISIA din funcția de președinte al PSD
DOC // Memorandumul Economic de Țară pentru R. Moldova, lansat de Banca Mondială, pentru a ajuta statul să atingă nivelul mediul al veniturilor din UE pe parcursul „unei generații”: Salarii lunare medii de peste 3 000 de euro în UE