VIDEO // Comisarul european Johannes Hahn, la Chișinău: „În cazul în care se vor produce alegeri anticipate, există riscul suspendării programului de asistență financiară externă pentru R. Moldova”
Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, susține că a venit la Chișnău „pentru a afla unde am ajuns noi cu discuțiile și cu negocierile privitor la crearea unui nou guvern”.
Guvernul care ar urma să fie creat la Chișinău trebuie, spune Hahn, să rămână angajat în continuare față de democrație, statul de drept, supremația legii, drepturile omului, libertatea mass-media, pluralismul de opinii etc., dar și față de angajamentele-cheie pe care le are R. Moldova în lumina acordurilor cu UE.
„Vreau să repet că UE nu impune și nu promovează nimic. Noi suntem în continuare cointeresați să existe un guvern stabil în R. Moldova, la fel ca și o majoritate destul de solidă în Parlament, astfel încât politicienii să poată conjuga eforturile și conlucra pentru a îmbunătăți standardele de viață pentru cetățenii R. Moldova”, a declarat astăzi, la Chișinău, Johannes Hahn, după ce s-a întâlnit cu liderii PSRM, PD și „ACUM”, dar și cu premierul Pavel Filip și președintele Igor Dodon.
Oficialul european lasă să se înțeleagă faptul că UE nu ar fi de acord cu alegerile anticipate, fiindcă acest lucru ar însemna suspendarea tuturor finanțărilor exterioare pentru R. Moldova.
„Sper că toată lumea este conștientă de responsabilitatea pe care o are. În cazul în care se vor produce alegeri anticipate, există riscul ca comunitatea internațională să decidă suspendarea programului de asistență financiară pentru R. Moldova. Și acest lucru va avea consecințe și asupra asistenței financiare pe care UE o oferă R. Moldova, în cazul în care FMI cu adevărat decide să-și suspende programul de asistență. Din acest motiv, eu cred că toată lumea este conștientă de acest lucru, de această responsabilitate și, după toate discuțiile pe care le-am purtat astăzi, consider că nu este o problemă foarte mare ca într-adevăr să fie atins un numitor comun, să se ajungă la o înțelegere, în cazul în care va exista cu adevărat curaj, voință politică și responsabilitate din partea tuturor”, a mai spus Hahn.
Fiind întrebat ce crede despre o coaliție PD-PSRM, oficialul a spus că „ce contează pentru noi este programul Guvernului și noi vom măsura oricare guvern vizavi de acțiunile concrete care vor fi întreprinse”.
„Este în interesul nostru să avem un vecin prosper, stabil, în care să existe pace. Anume acest lucru îl așteptăm de la Guvern și acest lucru va conta pentru noi când vom evalua Guvernul. Nu ceea ce se va pronunța sau va fi scris pe hârtie, ci acțiuni și pași concreți”, a mai declarat comisarul Hahn.
Vedeți mai jos întreaga declarație făcută de comisarul Johannes Hahn la Chișinău:
„Am venit la Chișinău pentru a afla unde am ajuns noi cu discuțiile și cu negocierile privitor la crearea unui nou guvern. Trei luni au expirat deja de la ultimele alegeri parlamentare și cunoaștem că, în cazul în care nu va fi creat un guvern în luna iunie, există riscul și necesitatea pentru președinte de a dizolva Parlamentul și de a anunța alegeri anticipate.
Ne-am întâlnit deja cu toți trei lideri ai celor trei partide politice majore, cu prim-ministrul și cu președintele. Vreau să repet că UE nu impune și nu promovează nimic. Noi suntem în continuare cointeresați să existe un guvern stabil în R. Moldova, la fel ca și o majoritate destul de solidă în Parlament, astfel încât politicienii să poată conjuga eforturile și conlucra pentru a îmbunătăți standardele de viață pentru cetățenii R. Moldova.
Pentru o democrație este ceva firesc ca să fie format un guvern de coaliție, care presupune că fiecare partid este pregătit să cedeze din cele ce a promis individual în campania electorală. Niciunul dintre aceste trei partide (PSRM, PD și „ACUM” - n.r.) nu trebuie exclus. Dvs. cunoașteți, UE are, într-adevăr, o viziune specifică privitor la Partidul „Șor”, dar din câte cunoaștem acest partid a fost exclus din negocieri și din discuții. În ceea ce privește cele trei partide, ele toate trebuie să fie parte la aceste discuții. Eu am chemat liderii acestor parte să-și conjuge eforturile pentru beneficiul cetățenilor acestei țări.
Fiecare guvern, desigur, trebuie să rămână angajat în continuare față de democrație, statul de drept, supremația legii, drepturile omului, libertatea mass-media, pluralismul de opinii și, în afară de aceasta, fiecare guvern trebuie să rămână angajat în continuare față de o economie de piață, socială și față de angajamentele-cheie pe care le are R. Moldova în lumina acordurilor cu UE. Acestea sunt criteriile de bază pe care noi le vom aplica atunci când vom evalua oricare guvern ce va fi format.
Sper că toată lumea este conștientă de responsabilitatea pe care o are. În cazul în care se vor produce alegeri anticipate, există riscul ca comunitatea internațională să decidă suspendarea programului de asistență financiară pentru R. Moldova. Și acest lucru va avea consecințe și asupra asistenței financiare pe care UE o oferă R. Moldova, în cazul în care FMI cu adevărat decide să-și suspende programul de asistență. Din acest motiv, eu cred că toată lumea este conștientă de acest lucru, de această responsabilitate și, după toate discuțiile pe care le-am purtat astăzi, consider că nu este o problemă foarte mare ca într-adevăr să fie atins un numitor comun, să se ajungă la o înțelegere, în cazul în care va exista cu adevărat curaj, voință politică și responsabilitate din partea tuturor.
Asistența macrofinanciară a UE depinde de lista de condiții pe care i-am înmânat-o prim-ministrului R. Moldova în septembrie 2018 la New York. Unele aspecte din această listă au fost deja realizate și puse în aplicare, dar există și anumite restanțe. Sper să fie creat cât mai curând un guvern stabil care să poată purcede la implementarea acestor condiționalități, astfel încât prima tranșă să fie debursată.
Ce contează pentru noi este programul Guvernului și noi vom măsura oricare guvern vizavi de acțiunile concrete care vor fi întreprinse. Pentru noi nu contează ceea ce este pe hârtie, dar pașii și măsurile concrete ce vor fi întreprinse pentru a avansa și a duce țara mai aproape de democrație, de statul de drept, de supremația legii și de diversificarea oportunităților. Toți cunoaștem că foarte multă lume migrează, pleacă din republică. Au rămas foarte mulți copii care cresc cu bunicii sau cu altcineva. Pentru noi este important ca acești migranți să aibă oportunități să poată reveni acasă. Anume acest lucru va fi sprijinit și susținut de UE în continuare.
Este în interesul nostru să avem un vecin prosper, stabil, în care să existe pace. Anume acest lucru îl așteptăm de la Guvern și acest lucru va conta pentru noi când vom evalua Guvernul. Nu ceea ce se va pronunța sau va fi scris pe hârtie, ci acțiuni și pași concreți.
În toate aceste luni am urmărit ce se întâmplă în R. Moldova, am discutat cu diferite persoane. Nu aveam confirmarea că într-adevăr se dorește să fie pornite discuțiile pentru a crea o coaliție. Acum, că am primit această informație, am decis să nu mai irosesc timp și imediat am venit încoace. Crearea Guvernului este la discreția politicienilor locali, noi nu suntem cei care impunem sau dictăm ceva. Poate o face altcineva, dar categoric nu noi. Este la discreția politicienilor locali să ia o decizie”.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”