VIDEO // Centrala de la Cernobîl, FILMATĂ cu o dronă
Accidentul nuclear de la Cernobîl, produs pe data de 26 aprilie 1986 la ora 1,23 noaptea, a zguduit o lume întreagă.
Mii de kilometri de pâmânt și ape au fost contaminate cu substanțe radioactive, sute de oameni au decedat și alte mii de persoane au fost afectate și intoxicate.
Un filmuleț impresionat în zona Cernobîla fost realizat anul acesta de către un videograf, care a utilizat o dronă specială pentru a surprinde o panoramă și o imagine completă a peisajului din 1986.
Danny Cooke, creatorul videoclipului, a realizat acest filmuleț la solicitarea CBS News.
Pentru realizarea proiectului său, tânărul s-a deplasat în Prîpeat, oraș în apropierea Centralei Atomoelectrice Cernobîl.
Tânărul a utilizat tehnică video de cea mai înaltă calitate, printre care o dronă DJI Phantom 2, o cameră Canon 7D și una de acțiune GoPro3+.
„Cernobîl este unul dintre cele mai interesante și periculoase locuri în care am fost. Dezastrul nuclear, care s-a întâmplat în 1986 (anul în care m-am născut), a avut un impact puternic asupra multor oameni, inclusiv asupra familiei mele care locuia în Italia. Nici nu-mi pot imagina cât de înfricoșătoare a fost experiența celor câteva sute de mii de locuitori din zonă“, a scris Danny Cooke în descrierea videoclipului pe Vimeo.com.
De asemenea, tânărul a precizat că în timpul șederii sale acolo, a întâlnit mai mulți oameni extraordinari.
„Am petrecut o săptămâna pentru explorarea Cernobâl și a orașului din apropiera centralei, Prîpeat. A fost ceva extrem de tulburător. Timpul a stat și încă mai există amintiri din întâmplările din trecut”, a mai adăugat Danny Cooke.
Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în Centrala Atomoelectrică Cernobîl. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare, când un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.
Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9 000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4 000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002.
Deși în Zona de Excludere a Cernobîlului anumite zone restrânse vor rămâne închise, majoritata teritoriilor afectate sunt acum deschise pentru stabilizare și activitate economică
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană