VIDEO // Cel mai AȘTEPTAT film SF al anului
Când nimeni nu bănuia că Ridley Scott va avea parte de o concurență în monopolul artistic pe care îl deținea de decenii asupra filmului-totem Blade Runner, la ruleta șanselor a apărut canadianul Denis Villeneuve, regizorul unor capodopere cinematografice precum Incendii, Polytechnique sau Sicario.
Dacă anul 1982 a marcat un Big-Bang în filmul science fiction, după ce distopia neo-noir Blade Runner regizată de Ridley Scott avea să creeze o adevărată isterie „sectară” în rândul fanilor speciei, criticii de film sunt de părere că filonul SF al lui 2017 va fi dominat categoric de continuarea semnată de Villeneuve – Blade Runner 2049.
În 1982, Ridley Scott - cu un careu de ași compus din Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young și Edward James Olmos - câștiga pe bandă rulantă premiile Societății Britanice de Film, premiul pentru cea mai bună cinematografie a Asociației Criticilor de Film din Los Angeles, premiul pentru cea mai bună cinematografie, cel mai bun design de costume, cea mai bună editare, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun sunet, cea mai bună producție și cele mai bune efecte speciale oferite de Academia Britanică de Film. Apoi, în 1983, a venit rândul premiilor Hugo, Globul de Aur, Oscarul pentru efecte speciale și premiul Saturn.
În 2017, Denis Villeneuve mizează pe o combinație actoricească formată din bătrânul Harrison Ford și unul dintre cei mai bine cotați actori de la Hollywood, Ryan Gosling, care și-a luat deja „examenele” cu brio în zona thirller-ului psihologic neo-noir, în filme precum Drive sau Only God Forgives, ambele regizate de Nicolas Winding Refn. Dar nu doar atât, ci Gosling și-a demonstrat și talentul de regizor pe acest segment cinematografic polimorf, marcând un debut în regie clamat de criticii de film din SUA în 2014, cu fantasy-ul neo-noir Lost River.
„Suntem în mijlocul filmărilor, chiar acum, iar Ryan Gosling este fantastic. Pentru mine este o mare întâlnire artistică... Până acum, nu am fost niciodată inspirat de un actor...”, declara anul trecut Denis Villeneuve platformei Cover Media.
Bazat pe romanul SF din 1968 al lui Philip K. Dick, Visează androizii oi electrice?, prima parte a filmului Blade Runner a avut un impact cultural major, anticipând unele dintre dilemele morale legate de conceptele contemporane de „societate digitală” și „post-umanism” sau din domeniul ingineriei genetice.
Sursa: digi24.ro
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”