VIDEO // Cancerul ovarian, ucigaşul tăcut
Atunci când femeile vin la consultul ginecologic, de cele mai multe ori au tumori în stadii avansate, pentru că nu există o metodă de screening a cancerului de ovar. În România, cancerul ovarian are o incidenţa cu 50% mai mare decât media mondială: 9.4 cazuri la 100.000 de locuitori.
Iulia Rus şi Ioana Vasile, medici specialişti obstetrică-ginecologie, Ioan Sârbu, medic primar obstetrică-ginecologie şi Răzvan Petrescu, medic primar chirurgie generală, de la Hyperclinica MedLife PDR Turnului Braşov, răspund la cele mai frecvente întrebări legate de simptomele, diagnosticul şi tratamentul cancerului de ovar.
De ce nu este depistat precoce cancerul de ovar?
Dr. Iulia Rus: De cele mai multe ori cancerul de ovar se depistează în stadii avansate pentru că nu există o metodă de screening a cancerului de ovar, cum există în cancerul de col uterin citologia Babeş-Papanicolau. Atunci când femeile vin la consultul ginecologic, de cele mai multe ori au tumori în stadii avansate.
Dr. Ioana Vasile: Cancerul de ovar este într-adevăr unul dintre ucigaşii tăcuţi şi este depistat, de cele mai multe ori, când deja boala a diseminat în pelvis. Acest lucru se întâmplă în aproximativ 70% din cazuri.
Ce măsuri pot lua pacientele pentru prevenţia cancerului de ovar?
Dr. Ioan Sârbu: Ca toate celelalte tipuri de cancer şi cancerul ovarian are o frecvenţă crescută după vârstă de 35 de ani, cu maxime după perioada de menopauză. După 35 de ani ar trebui ca fiecare femeie să consulte medicul ginecolog anual.
Care sunt simptomele care trimit pacienta cu cancer ovarian la medic?
Dr. Ioana Vasile: De regulă, atunci când apar simptomele deja există o avansare în stadiu a bolii. Distensia abdominală e unul dintre primele simptome care trimit pacienta la doctor şi este determinată de ascită, adică lichidul din cavitatea abdominală, care poate să determine dureri şi senzaţia de balonare. De multe ori femeia vine la doctor pentru dispareunie, adică durere la contactul sexual, pentru greţuri, inapetenţă, modificări ale greutăţii corporale, fie în minus, fie în plus, pentru creşterea în diametru a circumferinței abdominale, ea crede că s-a îngrăşat, dar de fapt i s-a mărit circumferinţa abdominală prin prezenţa acestui lichid de ascită din cavitatea pelvină, anorexie, la femeile în premenopauză pot apare tulburări ale ciclului menstrual, cu menstruaţie în exces, la femeile aflate în menopauză pot apare sângerări vaginale. Orice fel de sângerări vaginale trebuie să trimită pacienta la medic.
Dr. Iulia Rus: Adesea pacientele vin trimise de colegii gastroenterologi, tocmai pentru că simptomele pot fi, în primul rând, din sfera gastrointestinală: meteorismul, balonarea, diareea, constipaţia, lipsa poftei de mâncare.
Care sunt etapele necesare în diagnosticul de cancer ovarian?
Dr. Iulia Rus: Diagnosticul se pune în cadrul unui examen ginecologic, urmează examenul clinic şi examenul ecografic transvaginal. Dacă acestea ridică suspiciunea unei tumori de ovar, atunci se recurge la alte investigaţii radiologice, cum este CT-ul abdominal, CT de pelvis, radiografia de torace.
În ce constă tratamentul chirurgical al cancerului ovarian şi ce rol joacă pentru a creşte şansele de supravieţuire?
Dr. Răzvan Petrescu: Descoperite destul de devreme sunt tratate foarte bine de colegii mei ginecologi. Se efectuează histerectomie cu anexectomie (intervenţii chirurgicale prin care se îndepărtează uterul şi anexele uterului: ovare, trompe uterine şi ligamentele uterului). Peste acest nivel boala evoluează către generalizare în burtă. Adică, carcinomatoza ovariană este boala care ajunge, la un moment dat, la chirurg şi poate interesa viscerele abdominale care ţin de chirurgie digestivă. Dacă până acum aceste femei erau condamnate, făceau un pic de tratament citostatic paleativ şi atât, în ziua de astăzi, studiind toate articolele care au apărut în lume, am observat că le putem da o şansă importantă printr-o chirurgie agresivă, care să scoată cât mai mult din părţile afectate de carcinomatoză, şi în combinaţie, bineînţeles, cu tratamentul oncologic modern.
Când se iniţiază chimioterapia şi ce rol joacă în protocolul terapeutic?
Dr. Ioana Vasile: Chimioterapia se iniţiază, de regulă, după tratamentul chirurgical, pentru că tratamentul chirurgical este cel care ne spune exact care este stadiul bolii şi, evident, ne poate da acces la rezultatul histopatologic al tumorii care va orienta oncologul asupra tipului de regim de chimioterapie pe care trebuie să îl folosească.
Dr. Ioan Sârbu: Chimioterapia este doar adjuvantă, nu este tratamentul de bază. Ea intervine ca tratament oarecum de bază doar în stadiile avansate, când e folosită în scop paleativ.
Sursa: hotnews.ro
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni