02:10:05 23.12.2024
Stiri

VIDEO // Bookfest Chișinău 2023 și-a deschis ușile. Președinta Maia Sandu va citi copiilor o poveste care i-a marcat copilăria: „Sub aspect literar și editorial, granița de la Prut nu mai există”

Actualitate 30.08.2023 14:29 Vizualizări2019 Autor: Ziarul National
VIDEO // Bookfest Chișinău 2023 și-a deschis ușile. Președinta Maia Sandu va citi copiilor o poveste care i-a marcat copilăria: „Sub aspect literar și editorial, granița de la Prut nu mai există”

Bookfest Chișinău 2023, eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al președintei R. Moldova, Maia Sandu, și al președintelui României, Klaus Iohannis, și-a deschis astăzi ușile pentru publicul din R. Moldova. În incinta Universității de Stat din Moldova sunt prezente peste 30 de edituri de pe cele două maluri ale Prutului, care au venit cu peste 30 000 de titluri de carte în limba română. În cadrul evenimentului va participa și președinta Maia Sandu, care va citi copiilor mâine, de Ziua Limbii Române, povestea „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery. La evenimentul de deschidere a celei de-a VI-a ediții a Salonului de carte au participat oficiali din România și R. Moldova, inclusiv miniștrii Culturii, Raluca Turcan și Sergiu Prodan, miniștrii Educației, Dan Perciun și Ligia Deca, dar și secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM), Adrian Dupu.

Președinta Maia Sandu nu a putut să vină la deschiderea salonului internațional de carte, însă a promis că mâine, 31 august, le va citi copiilor, în cadrul Bookfest 2023, cartea „Micul Prinț”.

„Bookfest-ul, așa cum îl vedem în această ediție, ne demonstrează că, sub aspect literar și editorial, granița de la Prut nu mai există. Apreciez această infuzie de produs cultural românesc calitativ la Chișinău, la fel cum e apreciată prestația artiștilor noștri în orașele României. Cele 30 000 de cărți care își dau întâlnire astăzi cu viitorii cititori, prezența zecilor de scriitori din prim-planul vieții literare românești sunt un semn că, în pofida rănilor financiare provocate de pandemie, de războiul inuman din țara vecinilor, de creșterea semnificativă a prețurilor la resursele energetice, la hârtie și servicii tipografice, fragila industrie a editării de carte a reușit să reziste și chiar să se fortifice”, se arată în mesajul transmis de Maia Sandu, citit de consiliera sa pe domeniul culturii, Angela Brașoveanu, la evenimentul de deschidere a Bookfest-ului.

Cu un mesaj a venit și președintele României, Klaus Iohannis, prin intermediul consilierului prezidențial de la București, Sergiu Nistor.

„Prin intermediul acestui salon internațional de carte, subliniem importanța limbii române și a valorii patrimoniului nostru cultural comun. Ne manifestăm prețuirea față de poeți, scriitori și față de publicul cititor. Bookfest, începând cu 2016, a devenit un reper al vieții editoriale românești. Este un eveniment care aduce periodic cartea în centrul atenției, transformând-o într-o veritabilă punte de spiritualitate și solidaritate între cele două maluri ale Prutului. Salonul debutează înaintea sărbătoririi Limbii Române atât în România, cât și în R. Moldova. Acest eveniment devine o mărturie a rolului, a misiunii și destinului limbii și literaturii române, ca și a creșterii contribuției noastre la patrimoniul cultural universal”, se arată în mesajul semnat de președintele Klaus Iohannis.


Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a remarcat faptul că o parte din cărțile expuse la Bookfest ajunge ulterior în colecțiile bibliotecilor publice din R. Moldova.

„Urmare a celor cinci ediții anterioare, 17 201 exemplare de carte au ajuns cu titlu gratuit în bibliotecile din R. Moldova. Ieri am discutat că poate acest salon internațional de carte să aibă loc de două ori pe an. Am ajuns la concluzia că ceea ce e frumos e bine să fie o dată pe an. Trebuie să mergem spre aprofundarea efectului acestui salon de carte, astfel ca tot mai mulți cetățeni să citească cărți”, a spus Prodan.


Ministra Culturii din România, Raluca Turcan, a subliniat că Bookfest 2023 reprezintă o continuare firească a multor evenimente culturale care au loc la București și în marile orașe România și din lume.

„Sprijinul culturii la Chișinău este o preocupare constantă și crescândă a României. Prezența atâtor edituri și editori, întâlnirile cu scriitorii reprezintă esența promovării identității noastre comune – prin dialog, cunoaștere și limba română. Cele 30 000 de titluri de carte în limba română și 90 de lansări de carte sunt o dovadă a bogăției culturale extraordinare din România și R. Moldova. Trebuie să prețuim acest lucru și să-l facem cunoscut. Mă angajez în calitate de ministru al Culturii să sprijin constant R. Moldova. Mâine celebrăm Ziua Limbii Române, limba noastră comună, una dintre limbile oficiale ale UE și probabil cea mai frumoasă limbă de pe pământ. Să dăm credit oamenilor de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, să le citim cărțile și să le promovăm creația. E o datorie pe care o avem cu toții”, a punctat ministra de la Buurești.



Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, consideră că Bookfest reprezintă un reper al agendei culturale din R. Moldova și o oportunitate de a promova lectura.

„Apreciem foarte înalt asemenea evenimente. În același timp, trebuie să ne întrebăm cum facem lectura mai accesibilă, cum aducem mai multe cărți în mediul rural și nu doar. Mulțumim României pentru suportul acordat în desfășurarea acestui eveniment, în dotarea bibliotecilor școlare cu carte de calitate”, a declarat la același eveniment Dan Perciun.


Omologul lui Dan Perciun, ministra Ligia Deca, le-a vorbit celor prezenți despre programul implementat în România - „O carte pentru fiecare”.

„Este un program gândit împreună cu Uniunea editorilor. Un alt proiect este programul „Vouchere pentru cultură”, care permite elevilor accesul la evenimente culturale și cărți. În cadrul discuțiilor avute zilele acestea la Chișinău, s-a desprins în repetate rânduri faptul că e nevoie de consolidarea unui spațiu lingvistic și cultural comun. Este clar că Bookfest este unul dintre instrumentele majore în acest scop”, a spus ministra Deca.



Președintele de onoare al Bookfest și rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a precizat că actuala ediție a Salonului internațional de carte nu ar fi fost posibilă fără contribuția Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, condus de Adrian Dupu.


„Bookfest, această bucurie a cărții, revine în R. Moldova. Sărbătorim cartea românească și limba română. Legăturile dintre România și R. Moldova nu sunt doar istorice – limba și tradițiile noastre comune servesc ca puncte care ne conectează și ne încurajează să continuăm și să recunoaștem semnificația profundă a colaborării noastre. Bookfest se desfășoară și în acest an sub Înaltul Patronaj al președintelui Klaus Iohannis și președintei Maia Sadu, ceea ce vine să confirme importanța culturii și a limbii române în consolidarea legăturilor între România și R. Moldova. Este un proiect susținut de DRRM, prin care ne dorim să promovăm și să încurajăm educația și cititul în limba română, în spiritul culturii românești aici, în R. Moldova. Timp de cinci zile, USM devine locul dedicat culturii, un loc în care îmi doresc foarte mult să ajungă părinți, profesori, studenți și copii, pentru a descoperi cărți noi, cărți îndrăgite, cărți în limba română. Nu putem să minimalizăm importanța cărții în viața noastră, pentru că acestea au puterea de a ne educa, de a ne inspira și de a aduce schimbarea. Nu putem vorbi de o societate educată fără lectură”, a conchis secretarul de stat Adrian Dupu.

De menționat că intrarea la evenimentele desfășurate în cadrul Bookfest Chișinău 2023 este liberă, iar programul îl găsiți AICI.

Stiri relevante
22.12.2024 10:07 503 Cine face listele?

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md