VIDEO // Autoritățile din Orhei NU renunță - școlile și întreprinderile din raion rămân DESCHISE. Țurcanu: „Noi ținem cont și de doleanțele oamenilor, spre deosebire de actualul Guvern. Nu avem un act care să conteste legalitatea deciziei CTESP”
Decizia autorităților centrale de a închide toate școlile și de a impune aceleași restricții antipandemice la nivelul întregii republici ar fi disproporționată și nu se raportează la realitățile din teren, a declarat astăzi președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, motivele pe care s-a bazat Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei atunci când a dispus ca atât școlile, cât și alte instituții publice din raion să-și continue activitatea în regim obișnuit.
„Decizia noastră a stârnit mult interes. Noi am extras din doleanțele locuitorilor raionului Orhei două întrebări, după ultima decizie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Prima – de ce școlile în care nu se atestă nici un caz de COVID-19 trebuie să treacă în regim online. A doua – în partea de protecție socială, care lipsește din decizia CNESP”, a spus Dinu Țurcanu.
De asemenea, președintele raionului Orhei a criticat Guvernul R. Moldova pentru „lipsa totală de comunicare cu factorii de decizie la nivel local”.
„De când avem în fruntea țării acest Guvern nu au fost convocați niciodată președinții de raioane și conducătorii municipiilor. Comunicarea între autoritatea centrală și autoritățile locale este zero astăzi. Înțeleg că emoțiile televizate pe care le vedem astăzi din partea conducătorilor Guvernului, a ministerelor sunt cumva nejustificate. Ultima ședință pe care a avut-o Guvernul R. Moldova cu președinții de raioane a fost în mandatul domnului Ion Chicu. După aceea, nu am fost convocați nici măcar online, pentru a ne coordona acțiunile”, a spus Dinu Țurcanu.
Șeful administrației raionale din Orhei a precizat că, în momentul de față, din cele 48 de școli din raionul Orhei, în 37 dintre ele nu se înregistrează niciun caz de îmbolnăvire. Prin urmare, potrivit lui, decizia de a închide toate instituțiile de învățământ este nejustificată.
CITIȚI și Autoritățile „FEUDEI” Orhei riscă să fie SANCȚIONATE, după ce au decis să lase școlile deschise și să nu interzică nunțile, botezurile și alte evenimente private. „Decizii CTESP Orhei sunt nule și reprezintă un ABUZ”
„Așteptam ca autoritatea centrală să-și asume, ca, în această perioadă, în afara restricțiilor epidemiologice pe care le impune, să se asigure că toți cei care vor fi afectați să beneficieze de garanții sociale. Ce vor face părinții celor 5 000 de copii, care vor fi nevoiți să nu meargă la serviciu și există riscuri mari să-și piardă locurile de muncă și nici să nu fie remunerați în această perioadă? La această întrebare, CNESP nu a dat un răspuns”, a spus Dinu Țurcanu.
În context, Țurcanu a menționat că autoritățile raionale vor urmări atent situația epidemiologică, iar în momentul în care se va depista vreun caz de îmbolnăvire, clasa respectivă va intra în carantină. Dacă se înregistrează astfel de cazuri în 40 la sută din clase, școala respectivă va trece în regim online pentru o perioadă de 14 zile.
Acesta s-a referit și la avertismentele ultimative date de reprezentanții autorităților publice centrale.
„Acestea sunt declarații politice, iar până acum nu există niciun document oficial care să conteste legalitatea deciziei comisiei raionale. Comisia raională de sănătate publică este formată din 17 membri, inclusiv reprezentanții tuturor serviciilor deconcentrate ale Guvernului. Decizia comisii a fost susținută de toți membrii, cu excepția a trei abțineri. Deci, nu avem niciun vot împotriva deciziei comisiei raionale. Comisia raională vine să îmbunătățească, să se raporteze la specificul local și să manifeste o abordare individuală pentru fiecare situație în parte. Aceasta este soluția corectă. Decizia va avea efecte juridice până când nu vom avea un act oficial de la instituțiile statului, care o vor declara nulă. Așteptăm un act juridic în care să fie scris că „v-ați depășit atribuțiile” și, noi, bineînțeles, ne vom conforma”, a punctat președintele raionului.
În ceea ce privește activitatea întreprinderilor din domeniul HoReCa din raionul Orhei, Dinu Țurcanu a precizat că acestea își vor continua nestingherit activitatea pentru a putea face față crizei economice cu care se confruntă. Potrivit lui, businessul este extrem de slăbit și are nevoie de susținere din partea statului.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania