VIDEO // Andrei Spînu, la Conferința INTERNAȚIONALĂ a gazului de la București: „Am accentuat necesitatea diversificării aprovizionării cu gaze în republica noastră”. Premierul Ciucă: „România poate asigura țărilor din regiune necesarul de gaz”
Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a găzduit, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la RIGC – Romanian International Gas Conference. La conferință participă și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu.
„Am participat la reuniunea ministerială prezidată de premierul român Nicolae-Ionel Ciucă, în contextul Conferinței internaționale a gazului în România. În cadrul întâlnirii am vorbit despre direcțiile de dezvoltare energetică a R. Moldova și alternativele de asigurare a cetățenilor cu gaze naturale pe timp de iarnă. Am accentuat necesitatea diversificării aprovizionării cu gaze în republica noastă, în contextul noilor condiții pe piață energetică la nivel internațional”, a precizat Spînu într-o postare pe Facebook.
Principalele teme ale reuniunii au vizat soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.
„România se numără printre țările europene care dețin resurse importante de gaz și de producere a energiei electrice. Acest format de dialog este găzduit de România pentru a asigura țărilor din regiune necesarul de gaz natural, dar și pentru a genera soluții care să ofere sprijin economiilor puternice din Vestul Europei, de al căror bun mers depinde și economia regiunii noastre”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Reuniunea a pus accent pe aplicarea proiectelor de întărire a cooperării între statele participante, în vederea asigurării resurselor energetice și a găsirii celor mai bune soluții pentru întărirea securității energetice a acestora.
De asemenea, temele de discuții au vizat necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie pentru a putea trece cu bine peste actuala criză energetică. Au fost punctate și identificate noile rute alternative pentru transportul de gaze naturale prin porturile din Turcia și Grecia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România.
România a reamintit necesitatea proiectului de interconectare prin cablul subteran de transport de energie electrică pe ruta Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria.
Evenimentul a confirmat solidaritatea pe care statele din regiunea noastră o demonstrează în actualul context geoplitic, generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.
La reuniunea ministerială au participat Virgil Popescu, ministrul Energiei de la București, Andrei Spînu – vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Alparslan Bayraktar, adjunctul ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Mykola Kolisnyk, adjunctul ministrului Energiei din Ucraina, Péter Sztáray, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și George Chikovani, director general, JSC Georgian Oil and Gas Corporation – Georgia.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM